Švediškas silkės tortas
Švedai garsėja savo gebėjimu įvairiausiais būdais paruošti žuvį. Silkės tortas – tik vienas iš jų. Šis dailus patiekalas šalyje tradiciškai valgomas per Vidurvasario šventę, atitinkančią lietuviškas Jonines. Tokie tortai gali virsti tikrais daugiasluoksniais meno kūriniais, bet naujokai gali pradėti ir nuo paprastesnių variantų.
Ingredientai:
- 400–500 g silkės filė (gali būti marinuota);
- apie 200 g tiršto (graikiško) jogurto;
- 200 g juodos duonos;
- 70 g sviesto;
- 3 virti kiaušiniai;
- 1 mėlynasis svogūnas;
- šviežių krapų;
- svogūnų laiškų;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Duoną sutrupinkite ir maišykite su lydytu sviestu, kol bus vientisa masė. Sudėkite į tortui numatytą atsegamą kepimo formą ir gerai suspauskite. Padėkite atšalti.
2. Silkę supjaustykite nedideliais gabaliukais. Sumaišykite su krapais, užberkite prieskonių ir sudėkite ant atvėsusio duonos sluoksnio.
3. Ant silkės suberkite nedideliais gabaliukais smulkintą svogūną.
4. Ant viršaus sudėkite smulkintus kiaušinius, užpilkite ar užtepkite jogurto sluoksnį.
5. Tortą užbaikite smulkintų svogūnų laiškų sluoksniu.
6. Prieš patiekdami ir imdami iš formos gerai atšaldykite.
Lenkiškos silkių ir bulvių salotos
Silkės, bulvės ir rauginti agurkai – klasikinis receptas, žinomas ne tik Lenkijoje, bet ir kaimyninėse šalyse. Ruošiant šias salotas griežtų taisyklių nėra: galima įdėti kietai virtą kiaušinį ar rūgštų obuolį, o majonezą maišyti perpus su grietine.
Ingredientai:
- Apie 400 g silkės filė (gali būti dūmo skonio);
- 1 svogūnas;
- apie 1 kg bulvių (verdant nesubyrančių);
- 3–4 rauginti agurkai;
- 1–2 valg. šaukšt. majonezo;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Išvirkite bulves su lupenomis. Ataušinkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
2. Nedideliais gabaliukais supjaustykite silkę ir agurkus.
3. Susmulkinkite svogūną.
4. Viską sumaišykite, užberkite prieskonių, uždėkite majonezo ir palikite bent kelioms valandoms šaldytuve, kad „susidraugautų“ visi skoniai.
Vokiški silkės suktinukai
Pagaliuku persmeigti marinuotos silkės suktinukai dažnai vadinami tiesiog rolmopsais. Į silkę galima sukti ne tik agurką ir svogūną, bet gabaliuką morkos ar alyvuogę.
Ingredientai:
- 4 sūdytos silkės;
- 1 didelis svogūnas;
- 2 marinuoti agurkai;
- 120 ml acto (obuolių ar baltojo vyno);
- 250 ml vandens;
- 3 valg. šaukšt. aliejaus;
- juodųjų pipirų;
- kvapiųjų pipirų;
- lauro lapas;
- garstyčių;
- traiškytų kadagio uogų (nebūtinai);
- žiupsnis cukraus.
Gaminimas:
1. Silkių galvas nupjaukite. Pamerkite žuvis į šaltą vandenį, mirkykite apie 12 valandų, porą kartų pakeisdami vandenį švariu.
2. Silkę išdarinėkite, išimkite kauliukus ir pasigaminkite filė. Turi išeiti 8 gabaliukai.
3. Filė gabaliuką plonai patepkite garstyčiomis, pabarstykite pipirais, įdėkite nedideliais gabaliukais pjaustyto svogūno, per vidurį – gabaliuką agurko ir suvyniokite. Persmeikite suktinuką dantų krapštuku ir dėkite į švarų stiklainį.
4. Išvirkite marinatą: supilkite actą, vandenį, įdėkite pipirų, lauro lapą, kadagio uogas, cukraus ir likusius svogūnus.
5. Kai marinatas atvės, įpilkite aliejaus, gerai išmaišykite ir supilkite ant suktinukų.
6. Palikite porai dienų pasimarinuoti.