Reikės:
Bynams:
- 350 g riebesnės varškės (arba rikotos);
- 4 kiaušinių, tryniai atskirti nuo baltymų;
- 2 valg. šaukšt. cukraus;
- 1 citrinos nutarkuotos žievelė (geriau naudoti ekologišką);
- 70 g miltų;
- 2 valg. š. tirpinto sviesto.
Obuolienei:
- 4 didelių rūgštesnių obuolių, nuluptų, be sėklų, supjaustytų skiltelėmis;
- 2 valg. š. sviesto;
- 3 valg. š. rudojo cukraus;
- 0,5 arbat. š. cinamono;
- šlakelio šviežiai spaustų citrinos sulčių.
Patiekimui:
- klevų sirupo.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pasiruoškite obuolius. Į platų storadugnį puodą dėkite obuolius bei sviestą ir ant vidutinės ugnies patroškinkite 5–6 min., retkarčiais pamaišydami. Užberkite cukraus, cinamono, pamaišykite ir toliau troškinkite 5–7 min., kol obuoliai taps minkšti, bet dar nesukris. Pašlakstykite citrinos sultimis, uždenkite puodą ir atidėkite kur nors šiltai.
2. Ruošiame blynus. Dideliame dubenyje sumaišykite per sietelį pertrintą varškę (arba rikotą), kiaušinių trynius, cukrų, citrinos žievelę bei miltus.
3. Šluotele arba elektriniu plakikliu išplakite baltymus su druska – masė turi tapti standi. Baltymų plakinį sudėkite į varškės masę ir atsargiai išmaišykite. Galiausiai į gautą masę įpilkite 1 valg. šaukšt. tirpinto sviesto.
4. Gautą tešlą šaukštu dėliokite į įkaitintą ir likusiu tirpintu sviestu pateptą storadugnę keptuvę. Blynai išsipūs, tad palikite nemažus tarpus. Reguliuokite karštį, nes blyneliai iškepa greitai, o sviestas gali pradėti degti, tad keptuvės be priežiūros nepalikite. Taip iškepkite visus blynus.
5. Patiekite juos su troškintais obuoliais ir klevų sirupu. Skanaus!