Šimtmečio receptas. Balandėliai, kuriuose nėra mėsos ir ryžių

Kulinaras Alfas Ivanauskas sako, jog kai už lango ruduo, jis iš karto užsinori balandėlių. Tačiau Alfas nebūtų Alfas, jei eitų pramintu taku – jo balandėliai tokie, kuriuose nėra nei mėsos, nei ryžių, o ir pats gaminimo būdas yra toli nuo tradicinio.
Balandėlių gaminimas
Balandėlių gaminimas / Projekto partnerio nuotr.

„Šįkart balandėlius norėjau pagaminti visiškai kitokius: kiaulieną pakeisti žuvimi, o ryžius – grikiais. Manau, toks bandymas tikrai gali lietuvių šeimose retkarčiais pakeisti klasikinius balandėlius. O dar vienas gamybinis siurprizas – ruošiu ne puode, bet garinėje orkaitėje. Tokiu būdu galite pamaitinti kad ir visą armiją, nesusmenga, kaip dažnai nutinka troškinant puode, ir nuolatos palaikoma tokia temperatūra, kokios reikia“, – eksperimentu intriguoja virtuvės virtuozas.

Ingredientai balandėliams (8–10 vnt.):

  • 1 vidutinio dydžio violetinio kopūsto (galite naudoti ir paprastą)
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • 1 skardinės konservuotų pomidorų kubeliais
  • žiupsnelio cukraus
  • 2/3 stiklinės vištienos sultinio
  • 5 lauro lapų
  • įvairių šviežių žolelių
  • grietinės (patiekti)
  • druskos, juodųjų pipirų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus (kepti)

Ingredientai įdarui:

  • 500 g šviežio upėtakio filė
  • 2/3 stiklinės kelias valandas mirkytų grikių
  • 1 svogūno
  • 1 šaukšto kambario temperatūros sviesto
  • druskos, penkių pipirų mišinio
  • žiupsnelio džiovinto mairūno
  • žiupsnelio maltos kalendros

Gaminimas:

1. Viršutinius kopūsto lapus pašalinkite ir išpjaukite kotelį, kad būtų lengviau raškyti lapus. Į puodą su verdančiu vandeniu dėkite kopūstą koteliu į apačią. Virkite kelias minutes vis pasukinėdami ir atsargiai raškykite lapus po vieną, kol turėsite apie dešimt vienetų. Iš viršaus išilgai nupjaukite storiausią kopūsto lapo dalį. (Galite naudoti ir įprastą kopūstą – skonis dėl to nepasikeis.)

Projekto partnerio nuotr./Balandėlių gaminimas
Projekto partnerio nuotr./Balandėlių gaminimas

2. Įdarui upėtakį sumalkite arba smulkiai sukapokite. Ant vidutinės kaitros keptuvėje su aliejumi apkepkite susmulkintą svogūną, atvėsinkite. Sudėkite grikius, visus prieskonius ir šaukštą sviesto. Sviestą gerai išminkykite pirštais ir viską gerai sumaišykite. (Jei norite, galite naudoti daugiau grikių, bet tuomet dėkite mažiau upėtakio, ir atvirkščiai.)

Projekto partnerio nuotr./Balandėlių gaminimas
Projekto partnerio nuotr./Balandėlių gaminimas

3. Paruoštą įdarą dėkite į kopūsto lapo pradžią ir užsukdami kraštus susukite balandėlius. Prieš dėdami į skardą galite dar iš abiejų pusių apkepinti keptuvėje su alyvuogių aliejumi.

Projekto partnerio nuotr./Balandėlių gaminimas
Projekto partnerio nuotr./Balandėlių gaminimas

4. Į skardą ant griežinėliais supjaustytos morkos ir pusžiedžiais pjaustytų svogūnų, pagardintų druska ir pipirais, dėkite kelis lauro lapus, o ant viršaus – suvyniotus balandėlius. Užpilkite karštu sultiniu ir dėkite į orkaitę. Nustatykite 100 % garų funkciją ir kepkite apie valandą. Likus penkiolikai minučių sudėkite su cukrumi išmaišytus pomidorus ir patroškinkite toliau. Patiekdami paskaninkite šviežia grietine ir mėgstamomis žolelėmis. Skanaukite su norimu garnyru, šalia orkaitėje galite virti ir bulves (toje pačioje ar kitoje skardoje).

Projekto partnerio nuotr./Balandėlių gaminimas
Projekto partnerio nuotr./Balandėlių gaminimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų