„Didžiausias iššūkis gaminant baltąją mišrainę yra ištižusios daržovės – viskas taip suveliama su majonezu, kad atrodytu valgytum ne mišrainę, o košę. Šiai problemai išspręsti panaudosime garą, kuriuo „ginkluotos“ šiuolaikinės orkaitės. Taip paruoštos daržovės lieka traškios ir birios, neištyžta ir nepraranda savo tekstūros, tad naujai paruošta mišrainė ne tik kitokio skonio, bet ir džiuginanti akį“, – sumanymą dėsto kulinaras.
Jis įrodinėja, kad ir paprasčiausias receptas, pasitelkus truputi fantazijos, leidžia „džiazuoti“ virtuvėje: į baltąją mišrainę siūlo dėti saliero šaknies ir kiaulienos liežuvio, o viskam „sujungti“ – pasigaminto krienų majonezo. O geriausia, žada eksperimentatorius, taip gaminant jums nereikės plauti puodo!
„Atsiminkite – geriausiai mišrainę gaminti tą dieną, kai valgysite. Prieš valgydami apie pusvalandį palaikykite mišrainę šaldytuve, kad kuo labiau į daržoves įsigertų padažo skoniai – taip mišrainė bus skanesnė. Tik nelaikykite ilgiau nei kelias valandas“, – dalykus, kurie neįeina į receptą, ragina įsiminti A.Ivanauskas.
Ingredientai mišrainei:
- 200 g bulvių
- 200 g morkų
- 200 g saliero šaknies
- 200 g atšildytų žalių žirnelių
- 3 vištos kiaušinių
- 200 g marinuotų agurkų
- 1 kiaulienos liežuvio (apie 150–200 g)
- druskos, pipirų (pagal skonį)
- žalių žirnelių ir mėgstamų žalumynų (papuošti)
Gaminimas:
- Daržoves nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. „Visi ingredientai turi būti kiek įmanoma vienodo dydžio, o salieras suteiks ypatingo skonio“, – pataria Alfas.
- Į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, sudėkite daržoves, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Į kitą dubenėlį sudėkite nuplautus kiaušinius.
- Orkaitėje įjunkite 100 proc. garų funkciją ir kepkite daržoves įstatę orkaitės viduryje apie 25–30 min. 96ºC arba tol, kol taps minkštos. Kiaušinius įdėkite į orkaitę ant žemiau esančių grotelių.
- Kol kepa daržovės, agurkus ir liežuvį supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais.
- Iškeptas daržoves atvėsinkite, kiaušinius nulupkite ir supjaustykite daržovių dydžio gabaliukais.
- Visus supjaustytus ingredientus sumaišykite su žirneliais ir majonezo padažu. „Garuose ruošiamos daržovės nepraranda savo formos ir išlieka šiek tiek traškios. Sumaišytos su padažu išlieka birios ir netampa koše“, – privalumus vardina kulinaras.
- Serviruokite puodeliuose arba lėkštėje formuodami bokštelį ir papuoškite žaliais žirneliais bei mėgstamais žalumynais.
Ingredientai krienų majonezo padažui:
- 6 šaukštų majonezo be konservantų
- 3 šaukštų obuolių tyrės (vaikiškos)
- 2 šaukštų baltųjų krienų
- žiupsnelio pipirų
Gaminimas:
- Sumaišykite visus ingredientus.
- Paskaninkite pipirais.