Šimtmečio receptas. Duona, kuri kaskart bus vis kitokia

Daugeliui neretai atrodo, kad iškepti duoną yra labai sudėtinga. Bet Alfas Ivanauskas sako, kad tai padaryti labai paprasta ir nereikalauja ypatingų žinių. „Tai receptas, pagal kurį jums pavyks pagaminti iš pirmo karto – galėsite per pusryčius ar prie sriubos per pietus valgyti pačių keptą duoną“, – intriguoja Alfas.

Dar daugiau – tai bus duona, kurią kepdami galėsite dėti tai, ką mėgstate, tad kiekvieną kartą ji gali išeiti vis kitokia. „Tešla yra tik bazė, į ją papildomai galite dėti visko, ką mėgstate, pvz., saulėgrąžų, riešutų ar džiovintų vaisių. Taip pat galite improvizuoti su skirtingais miltais. Norite, kad duona kvepėtų grikiais? Naudokite dalį grikių miltų“, – pataria jis.

Šiam receptui, pasak A.Ivanausko, svarbu ne tik ingredientai, tačiau ir pats gamybos būdas. Panaudojus orkaitės garų funkciją duona iš išorės gaunasi traški, o viduje – drėgna ir minkšta. „Tad nieko nelaukite ir bandykite!“ – ragina kulinaras.

Ingredientai duonai:

  • 10 g šviežių mielių
  • 200 ml lieso jogurto
  • 320 g viso grūdo kvietinių miltų
  • 1 šaukšto cukraus
  • 2 šaukštų kanapių aliejaus (gali būti ir kitoks)
  • 100 g moliūgų sėklų
  • 50 g išlukštentų kanapių sėklų
  • žiupsnelio druskos
Projekto partnerio nuotr./Duonos gaminimas
Projekto partnerio nuotr./Duonos gaminimas

Gaminimas:

1. Mieles ištrinkite su cukrumi ir jogurtu. Dėkite į orkaitę nustatę kildinimo funkciją, kol mielės suaktyvės, maždaug 15–20 min.

Projekto partnerio nuotr./Duonos gaminimas
Projekto partnerio nuotr./Duonos gaminimas

2. Į dubenį suberkite miltus, sėklas, šiek tiek druskos, supilkite mielių tirpalą ir aliejų. Viską minkykite, kol susidarys glotni masė. Tešla bus skystoka. Sukrėskite ją į kepimo popieriumi išklotą keksinę 11x30 cm formą ir kildinkite apie 40 min. (arba naudokite tešlos kildinimo programą orkaitėje).

Projekto partnerio nuotr./Duonos gaminimas
Projekto partnerio nuotr./Duonos gaminimas

3. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Prieš kepdami papurkškite orkaitės sieneles vandeniu arba kepkite naudodami garų režimo funkciją – tokiu atveju papildomai nereikės nieko daryti.

Projekto partnerio nuotr./Duonos gaminimas
Projekto partnerio nuotr./Duonos gaminimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų