Įgyvendinti šį iššūkį jis pasirinko orkaitės termometrą, kuris nustato automatiškai, ar mėsa jau iškepta. „Atsiminkite, kad kiaulienos tikrai nereikia kepti iki 100, 90 ar 80 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Norint, kad mėsa būtų sultinga, pakaks 65–70 laipsnių – taip valgysite sultingą kepsnį, o ne ieškosite padažo, kad būtų lengviau sukramtyti. Rūkytos šoninės juostelės padės kepsniui atrodyti šventiškiau“, – patarimais dalijasi kulinaras.
Kiaulienos kepsnį jis pagamino nemarinavęs ir vos per kelias minutes. „Tą patį net šiandien galite padaryti ir jūs. Beje, prieskoniams parinkau kmynus ir garstyčias, kurios kepdamos ir išsiskiriant iš šoninės sultims kepsniui suteiks gardaus aromato bei skonio. Finalinis akordas – ant viso kepsnio ir daržovių užtarkuoti džiovintų baravykų. Šis prieskonis suteikia miško kvapą ir žadina apetitą, tad nebijokite eksperimentuoti su baravykų pudra ir gamindami kitus patiekalus“, – sako Alfas.
Ingredientai patiekalui (4–6 asmenims):
- 1 kg kiaulienos nugarinės be kaulo;
- 200 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės juostelėmis;
- įvairių šakninių daržovių (saliero šaknies, svogūnų, česnako, įvairiaspalvių morkų);
- 150 g briuselinių kopūstų (nebūtina);
- 3 šaukštų aliejaus;
- kelių šakelių šviežio čiobrelio;
- ½ nedidelio džiovinto baravyko;
- druskos, pipirų.
Ingredientai marinatui:
- 4 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 1 šaukšto saldžiosios paprikos;
- 1 šaukšto kmynų;
- ½ šaukšto maltos kalendros;
- 1 šaukšto rožinių pipirų;
- 1 šaukšto lengvai grūstų kalendrų;
- druskos, juodųjų pipirų (pagal skonį).
Gaminimas:
1. Visus marinatui skirtus ingredientus užpilkite aliejumi ir gerai išmaišykite.
2. Paruoštu marinatu iš visų pusių įtrinkite kiaulienos nugarinę, uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą, kad marinuotųsi per naktį. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
3. Išmarinuotą mėsą apdenkite šoninės juostelėmis, galite jas supinti, kad atrodytų dailiau.
4. Daržoves nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir sumaišykite su aliejumi, šviežiais čiobreliais bei druska. Paskirstykite skardoje, išklotoje sviestiniu popieriumi, kartu su mėsa.
5. Šaukite į orkaitę, nustatykite nugarinės kepimo funkciją arba 180 laipsnių ir kepkite su į mėsą įbestu termometru, nustatę 65–70 laipsnių temperatūra.
6. Kepkite apie valandą arba tol, kol kepinio vidus pasieks reikiamą temperatūrą.
7. Patiekite su nuo daržovių ir mėsos susidariusiu padažu. Ant viso patiekalo užtarkuokite džiovinto baravyko.