Be humuso nebeįsivaizduoju užkandžių stalo, jį labai mėgstu, todėl, kad neatsibostų, ruošiu vis skirtingo skonio. Galima pasigaminti rausvojo humuso su džiovintais pomidorais, žaliojo su avokadais ir geltonojo su česnakais receptais. Rudenį atėjo eilė ir oranžiniam humusui. Labai rekomenduoju!
6 asmenims reikės:
- 1 stiklinės sausų avinžirnių,
- 4 šaukštų sezamų pastos (angl. tahini),
- 2 šaukštų citrinų sulčių,
- 2 skiltelių česnako,
- 50 ml šalto vandens,
- 1 šaukštelio kumino,
- 0,5 stiklinės naminės moliūgų tyrės (receptas p. 115),
- 0,5 stiklinės granatų sėklų,
- 2 šaukštų granatų sirupo,
- 1 šaukštelio žagrenio,
- 1 šaukštelio skrudintų sezamų,
- žiupsnelio aitriosios paprikos.
Gaminimas:
Vakare sausus avinžirnius užpilkite vandeniu ir palikite per naktį išbrinkti. Ryte juos perplaukite ir išvirkite sūdytame vandenyje. Avinžirniai išvirs per 45 minutes. Išvirusius nusunkite ir praskalaukite šaltu vandeniu.
Į trintuvą suberkite virtus avinžirnius, česnako skilteles ir prieskonius, sudėkite sezamų pastą, supilkite citrinų sultis ir trinkite, kol pavirs į košę. Toliau trindami pilkite šaltą vandenį, kol užtepas taps tinkamos konsistencijos. Tada į humusą sukrėskite moliūgų tyrę ir gerai išmaišykite.
Humusą sukrėskite į indelį, gausiai apibarstykite granatų sėklomis ir sezamais, žagreniu, apšlakstykite granatų sirupu. Valgykite pasidažydami daržovėmis, duona, traškučiais.
Skanaus!
Daugiau rudeniškų Renatos Ničajienės receptų rasite jos knygoje „Gero maisto dienoraštis. Ruduo“.