Idėja Nr. 1: Naminiai meduoliai. Nedidukais meduoliais galima nukabinėti sausų šakelių puokštę, galima juos dekoruoti glajumi sužymint Advento dienas. Kitas variantas – prisigaminti kartoninių trafaretų ir kiekvienai dienai skirti vis kitokį meduoliuką, darbo bus, bet ir džiaugsmo vėliau – apsčiai!
- Praleiskite puikų laiką su vaikais kepdami žavius meduolius, kuriais galėsite papuošti ir savo kalėdinę eglutę! Naudokite įvairias formas, kurių galite parsisiųsti čia, ar pasiruoškite savo formas. Iškepę meduolius, kvieskite vaikus glajumi dekoruoti meduolių!
- Ištirpinkite sviestą, cukrų ir sirupą. Palikite mišinį atvėsti. Į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktą kiaušinį, prieskonius ir sodą. Suberkite miltus ir palikite per naktį. Iškočiokite tešlą ir formelėmis išspauskite meduolius. Kepkite apie 8 minutes 200 °C temperatūroje.
- Sudėkite visas glajaus sudedamąsias galis į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol mase taps vientisa ir standi. Glajumi dekoruokite meduolius.
- Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant tešlos gaminimo laiko.
Receptas DANSUKKER
1. Į nedidelį puodą storu dugnu dėkite medų, berkite cukrų, supilkite vandenį ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Pakaitinkite, kol cukrus ištirps, pamaišykite šluotele, o tada sudėkite sviestą ir vėl palaukite, kol jis ištirps. Suberkite prieskonius, nukaiskite, perpilkite į dubenį, kuriame patogu minkyti, ir palaukite, kol pravės.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į dubenį su medaus-sviesto mišiniu. Išminkykite vientisą, gana kietą tešlą. Suvoliokite ją į rutulį, apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šakdytuvą bent 3 val., bet galima ir pernakt.
3. Išimtą tešlą plonai iškočiokite ant miltais pabarstytos plokštumos, išspauskite norimos formos meduolius ir dėkite juos į miltais pabarstytas skardas.
4. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 10 min. – stebėkite, kas vyksta orkaitėje, jei meduoliai yra plonesni, smulkesni ir dėl to greitai runda, gali užtekti ir 7–8 min., o dideniems prireiks ir 11–12 min.
1. Nedideliame prikaistyvyje pakaitinkite medų, sviestą ir cukrų, kol cukrus ištirps. Pamaišykite, tačiau neleiskite užvirti. Suberkite kakavą, prieskonius, darsyk išmaišykite ir nukaiskite. Supilkite į erdvų dubenį ir leiskite atvėsti.
2. Į medaus-sviesto masę įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, maišykite, o tada imkite minkyti. Tešla bus vidutiniškai kieta, gana lipni.
3. Leiskite tešlai bent 30 min. pastovėti šaldytuve.
4. Išėmę iš šaldytuvo kočiokite 7–10 mm storio lakštą ir išspauskite norimos formos meduolius.
1. Dieną prieš kepant meduolius išsijokite miltus ir kakavą, sumaišykite juos dideliame dubenyje.
2. Sumaišykite grietinėlę su soda, palikite keletui minučių. Medų išvirkite su meduolių prieskoniais, nukelkite nuo ugnies ir įdėkite į gautą masę sviesto. Maišykite, kol visiškai ištirps.
3. Baltymus išplakite iki standžių putų, pamažu pridėkite cukraus ir supilkite trynius.
4. Į miltus su kakava įmaišykite išplaktus kiaušinius, medų su prieskoniais, grietinėlę su soda, gerai viską išmaišykite. Paruošta tešla bus minkštoka, tad ją suvyniokite į plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą 24 valandoms.
5. Meduolių kepimo dieną išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite ją į 3–4 mažesnes dalis. Tešlą iškočiokite po gabalėlį (likusią dalį laikydami šaldytuve), iš formos išpjaustykite bet kokias meduolių formas. Orkaitėje kepiniai išsipučia, todėl geriau iškočiokite tešlą kuo ploniau.
6. Kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą su suformuotais meduoliais dėkite į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepkite 5–7 minutes (didesniems kepinukams gali prireikti ir 10 minučių).
7. Šie meduoliai yra minkšti ir purūs vos tik iškepę, o laikydami juos sandariame inde galėsite tuo minkštumu mėgautis ir ilgiau.
Idėja Nr. 2: Maži morengai. Kai prasideda šventinių pyragų ir sausainių kepimo vajus, dažnai lieka kiaušinio baltymų (ar žinote, kad juos galima užšaldyti ir kuo puikiausiai laikyti šaldiklyje, o vėliau atšildyti ir naudoti?). Jei namuose turite galingą elektrinį plaktuvą, iškepkite naminių morengų.
- Verta kepti jau dabar: ypatingas kalėdinis pyragas, kuris subręs iki švenčių
- Apšilimas prieš šventes: paeksperimentuokite su kalėdinės anties receptais
- Tinklaraštininkė patarė, kokių sveikesnių skanėstų dėti į Advento kalendorių. Receptas
- „Bulvių košės“ receptas: valgoma dovana – brandintas vaisių ir migdolų pyragas
Tiesa, jei ketinate laikyti juos ir ilgiau ar naudoti Advento kalendoriui, būtinai supakuokite taip, kad būtų kuo labiau apsaugoti nuo drėgmės, antraip ilgainiui morengai praras traškumą, nes prisigers drėgmės.
- Įkaitinkite orkaitę iki 130 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
- Į nedidelį prikaistuvį įpilkite vandens – tiek, kad pora centrimetrų apsemtų dugną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol vanduo užvirs.
- Ant prikaistuvio dėkite dubenėlį (jo dugnas neturi liesti vandens paviršiaus) ir į šį dubenėlį suberkite gabalėliais laužytą šokoladą.
- Maišydami kaitinkite šokoladą, kol ištirps ir virs vientisa mase. Atidėkite į šalį, kad šiek tiek atvėstų.
- Į kitą dubenį sudėkite kiaušinių baltymus, suberkite cukrų. Statykite dubenį ant prikaistuvio ir kaitindami maišykite šluotele apie 2–3 minutes, kol cukrus ištirps ir baltymai taps karšti.
- Nuimkite dubenį su baltymais nuo prikaistuvio, supilkite vanilės ekstraktą ir elektriniu plaktuvu išplakite baltymus iki labai standžių putų.
- Į išplaktus baltymus supilkite tirpintą atvėsusį šokoladą ir šiek tiek pamaišykite, kol gausite „marmurinę“ masę; šokoladas neturi visiškai išsimaišyti.
- Semkite po šaukštą paruoštos morengų masės ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami tarp morengų kelių centimetrų tarpus.
- Džiovinkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol morengai bus traškūs išorėje ir minkšti viduje.
- Perkelkite iškepusius morengus ant grotelių ir palaukite, kol visiškai atvės.
- Kol morengai vėsta, dubenyje ant „garų vonelės“ ištirpinkite dar 150 g juodojo šokolado su šlakeliu pieno.
- Padėklą ar didelę lėkštę ištieskite švaraus kepimo popieriaus lakštu.
- Merkite atvėsusių morengų apačią į tirpintą šokoladą ir perkelkite ant kepimo popieriaus.
- Palaukite, kol šokoladas sustings ir patiekite. Skanaus!
- Įkaitinkite orkaitę iki 125 °C.
- Nerūdijančiojo plieno prikaistuvyje sumaišykite kiaušinių baltymus ir cukrų. Prikaistuvį įstatykite į verdančio vandens vonelę. Maišykite, kol cukrus ištirps (nenaudokite elektrinio plaktuvo).
- Išimkite prikaistuvį iš vandens vonelės ir plakite mišinį elektriniu plaktuvu, nustatę didelį greitį, kol mišinys atvės. Plakdami berkite cukraus miltelius.
- Padalykite mišinį į dvi dalis. Vieną dalį pagardinkite konjaku, kitą – pipirmėčių aliejumi.
- Ant kepimo popieriumi išklotos skardos suformuokite nedidelius pyragaičius. Kepkite orkaitėje 2–3 val. arba kol morengai taps sausi.
- Morengus su konjaku pamirkykite lydytame baltajame šokolade ir apvoliokite smulkintose pistacijose. Morengus su pipirmėčių aliejumi pamirkykite lydytame juodajame šokolade ir apvoliokite skrudintuose smulkintuose lazdynų riešutuose.
- Laikykite orui nelaidžioje taroje.
Receptas „DANSUKKER“
1. Plakdami kiaušinių baltymus po truputį berkite cukrų ir plakite iki gražios vientisos, blizgančios masės.
2. Supilkite migdolų bei vanilės esencijas ir atsargiai išmaišykite.
3. Į baltymų masę suberkite migdolų miltus, cukraus pudrą ir atsargiai pamaišykite.
4. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos suformuokite morengus ir juos palikite valandai, kad masė sukietėtų. Tuomet dėkite skardą į iki 150 laipsnių įkaitintą temperatūros orkaitę ir kepkite apie 10 min.
Idėja Nr. 3: Trapūs/sausi, ilgai galiojantys sausainėliai. Sausainių receptų galybė, iš jos išsirinks kiekvienas, tačiau Advento kalendoriui pravers tokie, kurie išstovi ilgiau, taigi be jokių pertepimų, kremų, geriau kietesni, paprastesni, verčiau žaiskite įdomia jų forma.
1. Išsukite sviestą ir cukrų iki lengvos. balsvos masės. Sudėkite migdolų sviestą, suberkite druską. Įmuškite kiaušinį, išmaišykite, kad tolygiai pasiskisrytų, o tada dėkite citrinos sultimis nugesintą sodą, vėl išmaišykite.
2. Suberkite ir abiejų rūšių miltus, pamaišykite masę, o tada suformuokite iš jos rutulį ir dėkite į šaldytuvą 20-iai minučių.
3. Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.
4. Naudodami šaukštą iš tešlos formuokite pusrutuliukus ir dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos didelės skardos. Palikite vietos tarp sausainių, nes kepdami jie plėsis į šonus.
Šiek tiek paspauskite kiekvieną sausainį šakute, dėkite skardą į orkaitę ir kepkite apie 10 min. arba kol sausainiai taps švelniai rusvi.
1. Iki purios masės išsukite kiaušinį, rudąjį ir vanilinį cukrų.
2. Galingu elektriniu smulkintuvu susmulkinkite migdolus ir įmaišykite į plakinį.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, tuomet suberkite riešutų mišinį ir sumaišykite iki vientisos masės.
4. Palaikykite masę šaldytuve apie 20 minučių, o tuo metu orkaitę įkaitinkite iki 170°C.
5. Iš tešlos formuokite mažus kamuoliukus, apvoliokite juos milteliniame cukruje ir sudėkite ant kepimo popieriumi išklotų skardų.
6. Kepkite apie 20 minučių.
1. Dideliame dubenyje išsukite sviestą iki purumo, tada suberkite abiejų rūšių cukrų ir sukite, kol masė pabals ir taps puri. Supilkite kiaušinių trynius ir vanilės ekstraktą, sukite, kol masė bus blizgi, vientisa.
2. Suberkite į gautą masę druską, miltus, kepimo miltelius ir prieskonius. Maišykite, kol gausite minkštą tešlą (jei naudojate elektrinį maišytuvą, turi susiformuoti tešlos rutulys).
3. Išverskite tešlą ant lygaus paviršiaus ir trumpai paminkykite, kol nebus sausų miltų. Padalinkite tešlą į dvi dalis, suformuokite diskus, susukite į maistinę plėvelę ir dėkite valandai į šaldytuvą.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C laipsnių temperatūros. Iš šaldytuvo išimtai tešlai leiskite pabūti kambario temperatūroje 5 min., kad kiek suminkštėtų.
5. Dvi dideles skardas išklokite kepimo popieriumi. Iškočiokite kiekvieną tešlos diską iki 0,5 cm storio lakšto. Naudodami formeles išpjaukite sausainius, atsargiai dėkite ant paruoštų skardų. Jei norite, pabarstykite cukrumi, švelniai pakočiokite ir dėkite skardas į šaldytuvą dar 10 min.
6. Kepkite sausainius 12–15 min., kol bus auksiškai rusvi. Iškepus leiskite pabūti skardoje kelias minutes, o tada baikite vėsinti ant grotelių.
1. Dubenyje sumaišykite miltus, kardamoną ir druską.
2. Į kitą dubenį suberkite cukrų ir iškrapštykite iš vanilės ankšties sėklytes (pačių ankščių neišmeskite, pravers kitiems desertams). Pirštais trinkite cukrų ir sėklytes, taip šios perduos cukrui savo aromatą. Į cukrų sudėkite sviestą ir išsukite iki lengvos, purios masės. Tuomet supilkite medų ir trynius, vėl išsukite.
3. Lėtai sukdami masę per kelis kartus suberkite sausuosius ingredientus, maišykite, kol neliks sausų dalelių.
4. Padalinkite tešlą perpus ir suvoliokite iš jų porą ritinėlių, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite porai valandų į šaldytuvą.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.
6. Ant lygaus paviršiaus paberkite cukraus ir pavoliokite cukruje tešlos „dešreles“ švelniai paspausdami, kad cukrus priliptų. Tada supjaustykite dešreles 0,7–10 mm storio griežinėliais ir dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotų skardų, dėkite kelioms minutėms į šaldytuvą, kad sukietėtų.
7. Kepkite apie 12–16 min., kol sausainių pakraštėliai bus rudi, tačiau viduriukas dar šviesus. Iškepusiems leiskite kelias minutes atvėsti skardoje, o tada perkelkite ant grotelių, kad visiškai atšaltų.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Dubenyje iki purios balsvos masės išsukite sviestą ir cukrų, įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite iki vientisos masės.
3. Kitame dubenyje gerai sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir smulkias kokosų drožles. Suberkite sausąjį mišinį į sviesto-cukraus-kiaušinio mišinį ir gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite džiovintas vyšnias (jei jūsiškės stambios, galite kiek pasmulkinti).
4. Iš gautos masės rankomis formuokite graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir dėliokite juos ant paruoštos skardos.
5. Kepkite 12–14 min., kol rutuliukai vos vos parus.
6. Leiskite sausainiams atvėsti, o tuomet juos dekoruokite tirpintu baltuoju šokoladu ir stambiomis kokosų drožlėmis. Jei šiuos sausainius ruošiatės dovanoti, verčiau pakuokite taip, kad jie būtų sudėti vienu sluoksniu.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.
2. Miltus sumaišykite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais.
3. Į miltų mišinį pilkite aliejų ir išmaišykite. Tuomet pilkite vandenį ir išminkykite tešlą – minkykite apie 5-7 minutes.
5. Iškočiokite iš tešlos didelį lakštą, berkite ant jo aguonas ir tolygiai paskirstykite. Berkite cukraus, o tuomet tešlos lakštą susukite į volelį.
6. Gautą volelį atsargiai supjaustykite apie 1 cm storio griežinėliais.
7. Sausainius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, o tada šaukite kepti. Kepkite apie 35-45 min.
8. Ištraukę iš orkaitės atvėsinkite ant grotelių, o tada skanaukite!
Patarimas: nelaikykite šių sausainių maišelyje, nes suminkštės ir nebus taip skanu – turi būti trašku!
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C. Dvi kepimo skardas gerai ištepkite sviestu.
2. Visus išvardintus ingredientus sumaišykite, išsukite iki vientisos masės. Suverskite į konditerinį maišelį (tokį, jei neturite, galite pasigaminti patys – iš bet kokio maistinio polietileno maišelio, prakirpę vieną jo kampą). Jei turite, įdėkite į maišelį 10 mm paprastos skylės konditerinį antgalį (jei neturite, tiesiog prakirpkite maišelį taip, kad gautumėte tokio diamertro angą). Spausdami formuokite skardoje įstrižas juosteles, maždaug 5-7cm ilgio, palikdami didelius tarpus tarp jų (kepdami sausainiai taps plokšti, tad norint, kad jie nesusiklijuotų, turi likti pakankamai vietos).
3. Kepkite apie 8-10 minučių arba kol sausainiai gražiai apskrus kraštuose, taps auksinės spalvos.
1. Gerai išsukite sviestą kartu su cukraus pudra ir druska. Plakite tol, kol gausite labai purią baltos spalvos masę. Įmuškite kiaušinį, įpilkite vanilės ekstraktą ir toliau plakite. Suberkite miltus ir maišykite, kol ingredientai susijungs. Tešla bus labai lipni. Išgramdykite tešlą iš plakimo indo, susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, kad visiškai sukietėtų (mažiausiai valandą).
2. Pasiruoškite cinamoninį įdarą: visus ingredientus sudėkite į dubenį arba virtuvinio kombaino indą ir suplakite iki vientisos masės, kuri bus pastos konsistencijos.
3. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant gausiai miltais pabarstyto darbastalio (arba ant kepimo popieriaus) kočiokite ją, kol gausite tolygų vientisą kvadratą (kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo daugiau spiralių gausite sausainiuose). Visą tešlos pagrindo paviršių tolygiai sutepkite cinamoninio įdaro mase. Susukite taip paruoštą kvadratą į labai tamprų suktinį, cinamoniniu įdaru į vidų. Taip paruoštą susuktą pailgą tešlos ritinį susukite į maistinę plėvelę ir kuo geriau atšaldykite šaldytuve (geriausia palaikykite per naktį).
4. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
5. Aštriu peiliu supjaustykite susuktą tešlos ritinį maždaug 4 mm storio griežinėliais ir juos klokite į paruoštą skardą, palikdami nedidelius tarpus tarp sausainių.
6. Kepkite apie 12–15 minučių arba kol gražiai paruduos ir taps sausi. Išimkite iš orkaitės ir po kelių minučių perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti. Laikykite uždarame inde, sausoje vietoje.
Pastaba: visi ingredientai sausainiams privalo būti kambario temperatūros!
1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukraus pudra iki baltumo. Sudėkite kiaušinius ir miltus. Minkykite tešlą, kol gausite gražią, vientisą masę.
2. Atplėšę nedidelius gabaliukus iškočiokite 4–5 mm storio blynus. Patys pasirinkite, kokio storio bus sausainukai, man patinka šiek tiek storesni.
3. Formelėmis arba stikline išspauskite sausainius, dėkite juos ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir kepkite apie 10–15 min maždaug iki 170 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Rekomenduoju aptepti kiaušinio plakiniu, bet tai nebūtina. Tie, kam norisi dar daugiau saldumo, prieš kepdami gali apibarstyti sausainius cukrumi.
1. Orkaitę įkaitiname iki 180°C laipsnių temperatūros, kepimo funkcija – be ventiliatoriaus. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi.
2. Lazdyno riešutus paskleidžiame kepimo skardoje, kepame orkaitėje apie 10 minučių, kol apskrus. Jiems atvėsus, triname tarp delnų, kad nusiimtų luobelės.
3. Į trintuvo indą beriame lazdyno riešutus ir smulkiname iki smulkių trupinių. Tada dedame visus kitus ingredientus išskyrus sviestą ir sukame, kol ingredientai susimaišys.
4. Gabalėliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą dedame į trintuvą su kitais ingredientais ir pulsuojančiu rėžimu sukame, kol viskas suiims į vieną masę. Kai jau matome, kad masė darosi vientisa būtinai nustojame sukti, nes kitaip keisis sausainių tekstūra.
5. Gautą masę padaliname į 12 dalių ir rankomis suvoliojame rutuliukus.
6. Dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir paspaudžiame kad išeitų sausainių forma. Svarbu palikti tarpus tarp sausainių, nes kepant jie padidės. Dedame į šaldytuvą ir paliekame 20-30 minučių.
7. Kepame sausinius 15-17 minučių, kol šiek tiek apskrus.
8. Išimame sausainius iš orkaitės ir leidžiame 5 minutes atvėsti, tada perkeliame ant grotelių.
9. Sausainių viršų galite apšlakstyti šokoladu, bet labai skanu ir be jo.
Idėja Nr. 4: Rankų darbo saldainiai. Žinoma, kad nusipirkti saldainių lengviau, tačiau pasigaminti – įdomiau. Nebūtina kurti konditerinių šedevrų silikoninėse formose, tai gali būti paprasčiausios razinos ar datulės šokolade ar kiti nesudėtingi saldainių variantai.
1. Džiovintus abrikosus gerai nuplaukite, sudėkite į sietelį, įstatykite į puodą su verdančiu vandeniu, garinkite, kol abrikosai išbrinks ir suminkštės.
2. Nuplaukite ir nuvarvinkite riešutus. Galite naudoti vienos rūšies riešutus arba skirtingų rūšių riešutų mišinį.
3. Gerai nuplaukite citriną, nutarkuokite žieveles, iš pusės citrinos išspauskite sultis.
4. Abrikosus ir riešutus sutrinkite elektriniu grūstuvu, suberkite miltelinį cukrų, įdėkite šaukštelį tarkuotų citrinų žievelių, įpilkite du šaukštus citrinų sulčių, išmaišykite.
5. Drėgnomis rankomis suformuokite vienodo dydžio rutuliukus, apvoliokite kokosų drožlėse. Į saldainiuko vidų dar galite įspausti nesmulkintą riešutą.
Kulinaro patarimas. Džiovintus abrikosus galite pakeisti slyvomis. Tuomet vietoje citrinų sulčių į masę įmaišykite šaukštą romo. Slyvų rutuliukus apvoliokite kokosų drožlėse arba juodajame šokolade: 50 g šokolado ištirpinkite su šaukštu sviesto, pamerkite rutuliukus, išdėliokite ant lėkštės ir palikite atvėsti.
Aš pati prisiruošiu moliūgo cukatų. Tuomet, kada tik panorėjus, galiu pasigaminti saldžių saldainiukų. Vietoj jų galima naudoti kitus geltonus džiovintus vaisius.
1. Džiovintus moliūgus ar kitus vaisius sumalkite mėsmale.
2. Įberkite 100 g sezamų sėklų, įtarkuokite gabaliuką imbiero šaknies, citrinos žievės, įlašinkite porą šaukštų citrinos sulčių, sudėkite vanilinį cukrų ir viską išmaišykite.
3. Iš gautos masės formuokite kukulius, juos pavoliokite ištirpintame šokolade, o po to likusiose sezamų sėklose. Palaikykite valandą šaltai.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Riešutus apie 10 minučių paskrudinkite iki 180° C įkaitintoje orkaitėje, nuvalykite luobeles (virtuviniu rankšluosčiu ar riešutams atvėsus tiesiog pirštais). Šiek tiek pasilikti sveikų riešutų, kuriuos dėsite į saldainių vidų, o likusius stambiai sukapokite.
2. Vaflius susmulkinkite šakute, suberkite riešutus, dėkite riešutinį kremą ir masę gerai išmaišyti. Suformuokite rutuliukus ir į kiekvieną įdėkite po riešutą. Lengviausia formuoti vos vos drėgnomis rankomis. Turėtų išeiti 30–40 rutuliukų. Paruoštus rutuliukus apie valandą laikykite šaldytuve, kad sustingtų.
3. Ištirpinkite šokoladą ant silpnos ugnies ar vandens garų vonelėje kartu su aliejumi, kol gausis vientisa lygi masė. Saldainius po vieną merkite į šokoladą, dėkite ant kepimo popieriaus ir leiskite šokoladui sustingti (šokoladas greičiau sustings šaldytuve).
- Visų pirma rankomis suformuokite norimo dydžio marcipanų masės rutuliukus, taip pat galima pasinaudoti sausainių formelėmis.
- Išlydykite pienišką šokoladą karšto vandens vonelėse.
- Išlydytą šokoladą iškart sumaišykite su saulėgrąžų aliejumi.
- Mirkykite suformuotą marcipanų masę į išlydytą šokoladą ir papuoškite.
- Įdėkite saldainius į šaldytuvą 30 min.
- Skanaus!
Receptą atsiuntė Ieva Bagdonaitė
- Išklokite skardą kepimo popieriumi.
- Puode,nuolat maišant, kaitinkite cukrų, sviestą ir vandenį.
- Virkite iki tirštumo, kol masė pasidarys šviesiai ruda (apie 10-15 minučių).
- Suberkite graikinius riešutus ir paskleiskite masę ant kepimo popieriaus.
- Leiskite atvėsti ir supilkite išlydytą juodąjį šokoladą. Stambiai susmulkinkite.
Receptas DANSUKKER
- Visus produktus, išskyrus sviestą ir actą, sudėkite į prikaistuvį. Užvirinkite.
- Virkite, kol pasikeis mišinio spalva, t. y. maždaug 45 minutes.
- Norėdami įsitikinti, kad karamelė paruošta, įlašinkite jos į šalto vandens puodelį.
- Jei karamelė sukietėja – karamelė paruošta. Pridėkite sviestą ir actą.
- Iš karto pilkite mišinį ant riebalais patepto marmurinio paviršiaus ar kepimo popieriaus.
- Mišiniui pakankamai atvėsus, rankomis jį susukite ir tempkite– kuo daugiau tempsite, tuo lygesnis bus galutinis produktas.
- Galiausiai supjaustykite gabaliukais.
- Patarimas: jei mišinys per daug sukietėja tempiant, pašildykite jį mikrobangų krosnelėje.
Receptas DANSUKKER
1. Migdolus užliekite vandeniu ir palikite 20 minučių.
2. Vaflių lakštus įvyniokite į maistinę plėvelę ir sutrinkite į mažus trupinėlius.
3. Ištirpinkite baltąjį šokoladą – dubenėlį su juo uždėkite ant puodo ir kaitinkite iki tol, kol šokoladas suskystės. Maždaug du trečdalius ištirpinto šokolado sumaišykite su keliais šaukštais vaflių trupinių.
4. Imkite po gabalėlį šokolado-vaflių masės ir formuokite rutuliukus. Į jų vidų įdėkite migdolo riešutą be luobelės. Viską reikia daryti itin greitai, nes šokoladas per visą šį laiką turi išlikti karštas.
5. Pagamintus rutuliukus pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą. Vėliau juos išimkite ir pamirkykite likusiame skystame šokolade bei apvoliokite kokoso drožlėse.
1. Į keptuvę suberti migdolų lazdeles, cukrų ir įpilti vandens. Nuolat maišyti ir kepti, kol vanduo išgaruos. Tada sumažinti kaitrą ir nuolat maišyti. Kai riešutai gražiai apskrunda ir įgauna rusvai auksinę spalvą, paskleisti juos ant skardos, kad atvėstų.
2. 2/3 dalis šokolado nuolat maišant išlydyti dubenyje ant garų. Kai šokoladas visiškai išsilydo, dėti dubenį ant stalo ir suberti likusį šokoladą. Maišyti, kol visas šokoladas ištirps iki vientisos masės.
3. Slyvas supjaustyti juostelėmis ir suberti kartu su riešutais į šokolado masę. Gerai išmaišyti ir naudojant šaukštą suformuoti ant kepimo popieriumi išklotos skardos „kupstelius“. Palikti, kad atvėstų ir šokoladas sustingtų.
Idėja Nr. 5: Paskaninti riešutai. Karamele kvepiantys migdolai – nuostabus šventinis skanėstas. Tokių (ar kitokių riešutų) kuo lengviausiai galite pasiruošti ir namuose. Supilstykite į mažučius maišelius ar dėžutes ir naudokite kaip staigmenas gaminant Advento kalendorių.
- Į prikaistuvį suberkite migdolus, granuliuotą cukrų ir supilkite vandenį. Padidinkite viryklės kaitrumą ir laukite, kol užvirs vanduo ir mišinys ims burbuliuoti. Dažnai maišykite.
- Sumažinkite kaitrumą ir laukite, kol vanduo visiškai išgaruos, o cukrus kristalizuosis.
- Cukrus turi aptirpti – sulipti gabalais aplink riešutus.
- Išpilkite migdolus ant kepimo popieriaus ir atskirkite vieną nuo kito šakute.
Receptas „DANSUKKER“
Dideliame dubenyje paplakite kiaušinio baltymą ir vandenį, suberkite į gautą plakinį migdolus ir gerai apvoliokite. Sumaišykite visus sausuosius priedus ir berkite ant riešutų bei darsyk gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų. Berkite į skardą, šią kiškite į įkaitintą orkaitę ir pamaišydai kepinkite, kol migdolai bus pasidengę sausa traškia auksiška plutele – 15-20 min.
Berkite migdolus į kepimo popieriumi išklotą skardą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir pakepinkite apie 10 min., porąsyk pamaišydami. Išimkite skardą iš orkaitės, pilkite migdolus į dubenį ir liekite ant jų medų, o tada labai gerai išmaišykite, kad šis tolygiai riešutus padengtų. Tada suberkite druską ir grąžinkite riešutus į skardą bei kepkite dar 4-5 min.