„Šiuo metu mano virtuvėje galima pamatyti kokosinę panakotą, šokoladinį avokadų pudingą ar naminius ledus. Pastaruosius gaminu dažnai, grietinėlę visuomet keičiu augalinės kilmės pienu ar kremu. Tai ne tik puikus desertas, kuris padeda atsigaivinti per karščius, bet, parinkus tinkamus ingredientus, gali tapti sveiku bei maistingu užkandžiu“, – prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus pranešime žiniasklaidai cituojama D.Slapšinskaitė.
Ji pataria nebijoti eksperimentuoti: grietinėlę keisti kokosų kremu ar kitokiu augaliniu pienu, baltą cukrų – klevų, agavų sirupu ar medumi, įprastus miltus – sveikesniais avižiniais ar migdolų miltais, naudoti sezonines uogas ir vaisius.
Vietoje riebaus ir kaloringo deserto galima pagaminti sveiką bei gaivų skanėstą.
„Net ir su menkomis pastangomis vietoje riebaus ir kaloringo deserto galima pagaminti sveiką bei gaivų skanėstą“, – tvirtina D.Slapšinskaitė.
Kad pirkėjai per karščius dairosi šviežių uogų, pieno produktų bei tariasi, ką iš jų skanaus paruošti, patvirtina ir turgaus prekeiviai.
„Tiek kasdienai, kai karšta, tiek vasaros šventėms žmonės perka vaisius, uogas gaiviems gėrimams, desertams. Papuošimui labiausiai tinka mėlynės, šilauogės. Jos, net ir trintos, suteikia įdomią spalvą, jei, tarkim, dedamos į kokį pienišką desertą, kremą. Avietės geros tuo, kad suteikia dar ir išraiškingo skonio, braškės irgi tinka ir papuošimui, ir ryškesniam skoniui“, – sakė šiomis gėrybėmis prekiaujantis Aurelijus.
Tinklaraštininkės D.Slapšinskaitės receptas Joninėms:
Avokadų-mėtų ledai su braškėmis (ar kitomis uogomis)
Ingredientai (4-5 porcijoms):
- 3 prinokę avokadai;
- 150 ml kokosų pieno (kuo riebesnis, tuo geriau);
- 3 valg. šaukšt. skysto medaus (arba klevų, agavų sirupo ar kitokio saldiklio);
- 0,5 citrinos sultys;
- 1 sauja mėtų;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Visus ingredientus sudedame į maisto trintuvą ir triname iki vientisos masės. Jei trūksta saldumo ar rūgštumo, papildomai dedame medaus ar citrinos sulčių.
2. Imame indą (forma nėra svarbi: jei darote didesnį kiekį, puikiai tiks pailga kepimo forma, jei mažesnį – bus labai gerai ir paprastas dubenėlis), jį išklojame kepimo popieriumi ir pilame gautą ledų masę, paviršių išlyginame.
3. Dedame į šaldiklį, laikome mažiausiai 4–5 valandas. Prieš valgydami išimame iš šaldiklio ir leidžiame atšilti bent 15–20 minučių.
4. Ledus valgome vienus arba su braškėms, trešnėmis ar kitomis mėgstamomis uogomis, vaisiais, gardiname medumi.