„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Skani kelionė į Indoneziją: 5 nesudėtingi receptai, tinkantys ir kasdien, ir per šventes

Tiems, kas yra lengvai pamišę dėl azijietiško maisto, siūlome išbandyti kelis itin greitai paruošiamus, nesudėtingus (tikrai tiks ir pradedantiesiems), skanius indonezietiškus patiekalus. Juos galite patiekti pietums ar ištaigingai vakarienei, o gal netgi nustebinsite jais savo šeimą ar draugus, tarkime, Kalėdų rytą.
Naktinis maisto turgus Indonezijoje
Naktinis maisto turgus Indonezijoje / Autorės nuotr.

Visi šie receptai yra gauti iš Indonezijoje gyvenančių vietinių žmonių, tad yra autentiški ir tokie, kokius vietiniai valgo kiekvieną dieną. Tiesa, skonis gali labai nežymiai skirtis dėl produktų, įsigytų kitoje šalyje, tačiau pagrindinio skonio – tikrai neiškraipysite, tad griebkite produktus ir leiskitės į eksperimentus!

VIDEO: Skani kelionė po Indoneziją: maistas kavinėse, turguje ir čia pat gatvėje
Autorės nuotr. /Kavinė Indonezijoje
Autorės nuotr. /Kavinė Indonezijoje

Indonezietiški ryžiai su vištiena (Nasi Goreng Ayam)

Šis patiekalas lengvai pagaminamas, pigus, o ir visų reikiamų produktų dažniausiai galite rasti namuose, nieko ypatingo pirkti nereikės.

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 200 g ilgagrūdžių ryžių;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 vištienos krūtinėlė;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 100 g šaldytų arba šviežių šparaginių pupelių;
  • 1 nedidelė morka;
  • 1 čili pipiras (dėkite pagal skonį, tiek, kiek mėgstate, nes indoneziečiai valgo labai aštriai, tad nustatyto kiekio nėra);
  • 0,5 svogūno;
  • 1 pomidoras;
  • 1 agurkas;
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. saldaus sojos padažo (indonez. kecap manis, galite pirkti „Santa Maria“ padažą „Ketjap Manis“).
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • aštriųjų paprikų arba saldžiarūgščio padažo, pagal skonį;
  • 1 žalioji citrina (laimas) pagardinti (nebūtinai).

Paruošimas:

1. Ryžius virkite vandenyje (0,3 l), kai vanduo užvirs, ugnį sumažinkite iki minimalios ir uždėję sandarų dangtį leiskite jiems pavirti dar 10 minučių. Išėmę ryžius, juos atvėsinkite.

2. Kol ryžiai virs, susmulkinkite česnaką, morką (geriau būtų šiek tiek pavirta, kad būtų minkštesnė), čili pipirą, svogūną. Mažais (maždaug 1 cm) dydžio gabaliukais susmulkinkite vištieną, ant jos suberkite prieskonius.

3. Į keptuvę aukštais kraštais (idealu, jei turite WOK keptuvę) įmuškite kiaušinius, juos kepdami mentele susmulkinkite iki mažų gabaliukų. Į iškeptus kiaušinius sudėkite vištieną, šparagines pupeles bei smulkintą morką, česnaką, čili pipirą ir svogūną. Kepkite 4 minutes aukštoje temperatūroje nuolat maišydami. Sudėkite ryžius ir įpilkite saldų sojos padažą.

4. Patiekite lėkštėje su pomidorais ir agurku bei aitriųjų paprikų padažu. Indonezijoje neretai pateikiami ir krevečių čipsai, tačiau jie tikrai nebūtini, nebent norite dar labiau priartėti prie Indonezijos.

Pastaba: Šis patiekalas gali būti ruošiamas ir su jūsų mėgstamomis jūros gėrybėmis (ypač tinka krevetės). Krevetes galite dėti ir kartu su vištiena (taip dažnai patiekiama ir Indonezijoje).

Vida Press nuotr./Nasi Goreng
Vida Press nuotr./Nasi Goreng

Indonezietiški makaronai su vištiena (Mie Goreng Ayam)

Šis patiekalas beveik toks pats, kaip Nasi Goreng, tad taip pat lengvai pagaminamas, pigus ir neretai visų reikiamų produktų galite rasti namuose. Beje, jei norite, galite gaminti jį pridėję ir jūros gėrybių arba tik su jomis.

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 300 g kiaušinių makaronų (reikia rinktis pailgus, panašius į spagečius, pavyzdžiui, kiniškus „Santa Maria“ vermišelius. Tiesa, Indonezijoje labai dažnai gaminama ir su kitokiais, vadinamais „greito paruošimo užpilamais makaronais“);
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 vištienos krūtinėlė;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 100 g šaldytų arba šviežių šparaginių pupelių;
  • 1 nedidelė morka;
  • 1 čili pipiras (dėkite pagal skonį, tiek, kiek mėgstate, nes indoneziečiai valgo labai aštriai, tad nustatyto kiekio nėra);
  • 0,5 svogūno;
  • 1 pomidoras;
  • 1 agurkas;
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. saldaus sojos padažo (indonez. kecap manis, galite pirkti „Santa Maria“ padažą „Ketjap Manis“).
  • 2 žiupsneliai druskos;
  • 2 žiupsneliai pipirų;
  • aštriųjų paprikų arba saldžiarūgščio padažo pagal skonį.
  • 1 žalioji citrina (laimas) pagardinti (nebūtinai).

Paruošimas:

1. Makaronus 5 minutes apvirkite vandenyje (1 l).

2. Susmulkinkite česnaką, morką (geriau būtų šiek tiek pavirta, kad būtų minkštesnė), čili pipirą, svogūną. Mažais (maždaug 1 cm) dydžio gabaliukais susmulkinkite vištieną ant jos suberkite prieskonius.

3. Mažoje keptuvėje iškepkite kiaušinius, tarsi kiaušinienę (nesmulkinkite), pabarstykite prieskoniais. Palikite keptuvėje, kad taip greitai neatvėstų.

4. Į keptuvę aukštais kraštais (idealu, jei turite WOK keptuvę) įpilkite aliejų, sudėkite vištieną, šparagines pupeles bei smulkintą morką, česnaką, čili pipirą ir svogūną. Kepkite 4 minutes. Sudėkite makaronus ir įpilkite šlakelį vandens, kepkite aukštoje temperatūroje nuolat maišydami, kol vanduo išgaruos. Baigdami įpilkite saldų sojos padažą.

5. Patiekite lėkštėje su pomidorais ir agurku bei aitriųjų paprikų padažu. Ant viršaus uždėkite iškeptus kiaušinius. Valgykite viską kartu.

Autorės nuotr. /Mie Goreng
Autorės nuotr. /Mie Goreng

Aštriai marinuotas vištienos ketvirtis (Ayam Lalapan)

Skambus ir smagus pavadinimas slepia itin paprastą ir kasdienį receptą, bet išskirtinį marinatą.

Ingredientai (2 ketvirčiams):

vištienai ir marinatui:

  • 2 vištienos ketvirčiai;
  • ciberžolės (puiku, jei rasite ne maltos, o pačios šaknies, tuomet reikės ~ 5 cm);
  • 1 čili pipiras (priklausomai nuo pomėgio aštriai valgyti);
  • 1 kokoso riešutas;
  • 1 nedidelis puodelis kokoso pieno;
  • 1 valg. šaukšto. aliejaus;
  • 2 gvazdikėliai;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų.

garnyrui:

  • 100 g ilgagrūdžių ryžių;
  • 100 g šaldytų arba šviežių šparaginių pupelių;
  • 0,5 svogūno;
  • 1 pomidoras;
  • 1 agurkas;
  • 100 g citrinmedžio lapų (jei nerasite, puikiai juos pakeis špinatai);
  • 0,5 žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
  • 55 g kokoso drožlių;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • aštriųjų paprikų arba saldžiarūgščio padažo pagal skonį.

Gaminimas:

1. Visus marinatui skirtus produktus susmulkinkite (geriausiai sutrinti smulkintuvu), užpilkite kokoso pienu, įdėkite šaukštą aliejaus ir gerai įtrinkite vištienos ketvirčius. Leiskite jiems pasimarinuoti bent pusę valandos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje (180°C) apie 35 minutes, vėliau 10 minučių įjunkite apkepimo funkciją tam, kad odelė apskrustų.

2. Kol vištiena kepa, darbuokitės toliau. Išpylus skystį iš kokoso vidaus ir panaudojus marinate, jo masę (55 g) sutarkuokite ir išdžiovinkite keptuvėje.

3. Ryžius užvirkite vandenyje (150 ml), o kai vanduo užvirs, ugnį sumažinkite iki minimalios ir uždėję sandarų dangtį leiskite jiems pavirti dar 10 minučių. Išėmę ryžius, juos atvėsinkite.

4. Į keptuvę pilkite aliejų, sudėkite šparagines pupeles, svogūną, smulkintus citrinmedžio (arba špinatų) lapus bei prieskonius. Kepkite iki 2 minučių. Sudėkite ryžius bei kokoso drožles, apkepkite aukštoje temperatūroje nuolat maišydami.

5. Patiekite vištieną su garnyru bei daržovėmis (pomidoru bei agurku). Viską pagardinkite aštriųjų paprikų arba saldžiarūgščiu padažu.

Autorės nuotr. /Chicken Lalapan su tofu sūriu ir indonezietiška tempe
Autorės nuotr. /Chicken Lalapan su tofu sūriu ir indonezietiška tempe

Kario vištiena (chicken curry – indozietiškai vadinama taip pat)

Šis patiekalas, atrodytų (pagal kario prieskonį), kilęs iš Indijos, bet neapsigaukite – jis taip pat labai populiarus ir Indonezijoje, o ir paruošiamas kiek kitaip.

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 0,5 kg vištų blauzdelių mėsos;
  • 100 g ilgagrūdžių ryžių;
  • 0,5 svogūno;
  • 2 lapai gūžinio kopūsto;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 saldžioji bulvė;
  • 100 g citrinmedžio lapų (jei nerasite, puikiai juos pakeis špinatai);
  • 1 čili pipiras (priklausomai nuo pomėgio aštriai valgyti);
  • 8 cm ilgio gabaliukas imbiero, nulupto ir supjaustyto 1 cm storio gabaliukais;
  • keli stiebeliai citrinžolės;
  • 1 puodelis kokoso pieno;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;

Pastaba: Papildomai įdėkite 100 g trintų brokolių – jei norite neaštraus patiekalo, sodrios žalsvos spalvos, ar gerus 4 valgomuosius šaukštus aštriųjų paprikų (arba saldžiarūgščio padažo) – jei norite aštresnio patiekalo, oranžinės spalvos.

Paruošimas:

1. Susmulkinkite svogūną, gūžinį kopūstą, česnaką, čili pipiriuką ir citrinžolę. Vištieną ir saldžiąją bulvę supjaustykite mažais 2 cm gabaliukais.

2. Jei turite nedidelius puodukus su dangčiais, skirtus kepti orkaitėje – puiku, jei ne, tuomet kepkite nedidelėje kepimo formoje (o jos viršų uždenkite folija). Į formas sudėkite visus susmulkintus ingredientus – svogūną, gūžinį kopūstą, česnaką, čili pipirą, imbierą, suberkite prieskonius bei, jei norite neaštraus patiekalo – brokolių tyrę, o jei aštresnio – aitriųjų paprikų padažą. Viską užpilkite vandeniu (pagal poreikį, tačiau turi apsemti). Dėkite į orkaitę ir virkite 10 minučių (140°C).

Autorės nuotr. /Neaštrus chicken curry
Autorės nuotr. /Neaštrus chicken curry

2. Po 10 min. išimkite formas iš orkaitės ir sudėkite į jas vištieną, saldžiąją bulvę, citrinžolę, įpilkite pusę puodelio kokoso pieno ir dėkite atgal į orkaitę. Padidinkite temperatūrą iki 180°C ir kepkite 30–35 min.

3. Kol pagrindinis patiekalas verda/kepa, paruoškite ryžius. Juos užvirkite vandenyje (150 ml), kai vanduo užvirs, ugnį sumažinkite iki minimalios ir uždėję sandarų dangtį leiskite pavirti dar 10 minučių.

4. Po 30–35 min. išimkite formas iš orkaitės – iš jų išimkite imbiero gabaliukus (jei vieną paliksite, bus tik įdomiau). Supilkite likusį kokoso pieną ir leiskite dar neišjungtoje orkaitėje pabūti 2–4 min.

5. Patiekite ryžius atskiroje lėkštėje (geriau dubenyje), nes valgyti reikia taip: ant ryžių pilti skystį ir dėti kietuosius produktus, o tuomet viską imti kartu su ryžiais.

Pastaba: norint dar labiau priartėti prie Indonezijos, galima visus pagrindinius indonezietiškus patiekalus patiekti kartu su apkeptu sojų sūriu Tofu. Jo galite arba įsigyti, arba pasidaryti patys. Sūrį reikėtų apkepti keptuvėje, puiku, jei apkepsite su saulėgrąžomis – taip jis dar labiau primins Indoneziją.

Autorės nuotr. /Aštrus chicken curry
Autorės nuotr. /Aštrus chicken curry

Bananų, apkeptų tešloje, desertas

Be rytinių blynelių su bananais, šis desertas taip pat labai populiarus visoje Indonezijoje. Paprastas, gretai paruošiamas receptas puikiai tiks Kalėdų stalui.

Ingredientai:

  • 1 kg bananų;
  • 2–3 kiaušiniai (priklausomai nuo jų dydžio);
  • 2 stiklinės miltų;
  • 0,5 stiklinės pieno;
  • 50 g lydyto sviesto;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus (puiku, jei turite rudojo);
  • 0,5 arbat. šaukšt. vanilės miltelių;
  • 2 stiklinės aliejaus.

Gaminimas:

1. Sudėkite į dubenį miltus, cukrų bei vanilės miltelius – viską išmaišykite. Įmuškite kiaušinius, supilkite lydytą sviestą ir pieną. Viską labai gerai išmaišykite iki vientisos masės.

2. Bananus pjaukite per pusę ir tuomet perpjautas dalis dar padalykite (išilgai) per pusę. Jas merkite į paruoštą masę.

3. Bananus, pabuvusius tešloje, kepkite įkaitintame aliejuje (~200°C) apie 10 minučių.

4. Iškeptus bananus nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir patiekite. Galima valgyti su medumi ar šokoladu bei pabarstyti kokoso drožlėmis.

Autorės nuotr. /Bananų tešloje gamyba Indonezijoje
Autorės nuotr. /Bananų tešloje gamyba Indonezijoje
Autorės nuotr. /Bananai tešloje
Autorės nuotr. /Bananai tešloje

Sekite Dovilės ir Beno nuotykius Azijoje „Instagram“: @beniukas ir @do.dovi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs