Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skani kelionė į Prancūziją: 15 receptų patyrusiems ir naujokams

Prancūzų virtuvė vertinama visame pasaulyje, daugybė iš šios šalies kilusių patiekalų vertinami kaip kulinarijos klasika. Žinoma, dalį jų ruošia kone išskirtinai restoranų šefai, tačiau nemažiau ir tokių, kuriuos nesunku pagaminti namuose. Keliauti šiuo metu negalime, tad kviečiame įsidrąsinti ir leistis į skonių keliones namie!
Prancūzų virtuvės patiekalai
Prancūzų virtuvės patiekalai / Nidos Degutienės, Vida Press nuotr.

Užkandžiai ir nesaldūs kepiniai:

Klasikinis kišas su kumpiu
Receptas: Prancūziškas kišas su kumpiu
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.6 / 35
Receptas
Ingredientai
Miltai: 175.00 g (tešlai)
Druska: 0.50 arbat. š. (tešlai)
Sviestas: 85.00 g (šalto, supjaustyto kubeliais; tešlai)
Vanduo: 4.00 valg. š. (ledinio; tešlai)
Šoninė: 200.00 g (šaltai rūkytos; įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Grietinėlė: 150.00 ml (įdarui)
Pienas: 150.00 ml (riebaus; įdarui)
Sūris: 100.00 g (stambiai tarkuoto; itin tinka maišyti poros rūšių, pavyzdžiui, parmezaną ir griujero ar pan.; įdarui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli; įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų; įdarui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite tešlą. Į didelį dubenį berkite miltus, druską, sviestą ir trinkite miltus su sviestu pirštais, kol gausite nedidukus miltais apsivėlusius sviesto gabaliukus. Supilkite vandenį (pradžioje 4 šaukštus, gal 5-ojo ir neprireiks) ir greitai suminkykite tešlą. Suformuokite rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir dėkite bent valandai į šaldytuvą (tešlą galima laikyti iki 3 dienų).

2. Ištraukite tešlą iš šaldytuvo ir ant miltuoto paviršiaus iškočiokite apskritimą, kuris padengtų apvalios kepimo formos dantytais kraštais dugną ir šonus. Atsargiai perkelkite tešlą į formą, jei reikia, apkarpykite kraštus, žiūrėkite, kad tešla gerai užpildytų šonų ir dugno susijungimo tarpelį. Kol prireiks, dėkite į šaldytuvą.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Išimkite iš šaldytuvo formą su tešlos pagrindu, dugną kiek pabadykite šakute, tada klokite ant jo sluoksnį aliuminio folijos blizgiąja puse į apačią ir užberkite pupelių ar sunkesnių kruopų sluoksnį. Kepkite pagrindą 15 min., tada nuimkite folija su svoriu ir kepkite dar 5 min., kol tešla taps švelniai auksinė.

4. Kol kepa pagrindas, paruoškite įdarą. Į įkaitintą keptuvę berkite smulkiais kubeliais supjaustytą šoninę ir svogūną ir kepinkite, kol šoninė kiek apkeps (tačiau netaps traški), o svogūnas taps gelsvas ir perregimas. Jei keptuvėje kiek trūksta riebalų, galite įpilti šaukštelį alyvuogių aliejaus. Jei riebalų, atvirkščiai, daugoka, nupilkite juos, kai šoninė ir svogūnai pakeps.

 

5. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius, pieną, grietinėlę, berkite muskato riešuto ir džiovintų čiobrelių.

6. Išimkite iš orkaitės kišo pagrindą, berkite ant jo dugno apkepintą šoninę su svogūnais, supilkite 2/3 plakinio, tuomet per visą plotą užberkite sūrio ir supilkite likusį plakinį.

7. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite kišą apie 25 min. – viršus turi tapti auksinis, tačiau centras dar neturi būti visiškai standus, greičiau priminti omletą.

8. Leiskite kišui kelias minutes pravėsti ir tiekite, šalia labai tinka lengvos žalumynų salotos. Skanus ne tik šiltas, bet ir šaltas.

Suskleisti
Pyragas su alyvuogėmis
Receptas: Nesaldus prancūziškas alyvuogių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
2.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Alyvuogės: 800.00 g (po 400 g juodųjų ir žaliųjų, be kauliukų)
Miltai: 5.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Sūris: 150.00 g (tarkuoto fermentinio)
Pienas: 100.00 ml
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nusausintas alyvuoges sudėkite į dubenėlį ir apiberkite dviem šaukštais miltų. Uždengtą dubenėlį šiek tiek pakratykite, kad visos alyvuogės pasidengtų miltais. Tuomet sudėkite likusį reikalingą kiekį miltų, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite.

2. Kitame dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinius ir juos palengva maišant supilkite į miltus. Tuomet pilkite pieną, alyvuogių aliejų, sudėkite sūrį ir alyvuoges ir viską gerai išmaišykite.

3. Palikite gautą masę pastovėti kambario temperatūroje apie 2 valandas.

4. Įjunkite orkaitę ir įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros.

5. Paruoštą tešlą pilkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite apie 35 minutes. Pyrago viršus turi gražiai paruduoti, bet, jei matote, kad jis darosi per daug tamsus, viršų galite pridengti aliuminio folija.

6. Iškeptą pyragą atvėsinkite ir patiekite ant stalo.

Suskleisti
Prancūziški skrebučiai su moliūgais ir riešutais
Receptas: Prancūziški skrebučiai su moliūgais ir riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.4 / 9
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Moliūgai: 80.00 g (moliūgų tyrė)
Pienas: 2.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 2.00 g (maltas)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Duona: 8.00 riekės (forminė arba kitaip - kvadratinė)
Sviestas: 20.00 g (po gabalėlį - kepimui ir patiekimui)
Riešutai: 1.00 sauja (saujelė mėgstamų)
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, moliūgų tyrę, pieną, cinamoną, muskatą, vanilinį cukrų ir rudąjį cukrų iki vientisos masės. Batono riekeles įmerkite į šį plakinį ir palaikykite porą minučių, kol keptuvėje ištirpinsite gabalėlį sviesto.
  2. Keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto. Išmirkytas batono riekeles perkelkite į įkaitusią keptuvę. Kepkite iš kiekvienos pusės po porą minučių, kol skrebučiai taps gražiai auksinės spalvos.
  3. Iškepusius skrebučius sudėkite į lėkštę. Apšlakstykite klevų sirupu. Užberkite smulkintų mėgstamų riešutų ir uždėkite ant viršaus gabalėlį gero sviesto. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Suskleisti
Prancūziški skrebučiai su obuoliais ir žemės riešutų sviestu
Receptas: Prancūziški skrebučiai su obuoliais ir žemės riešutų sviestu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 29
Receptas
Ingredientai
Batonas: 4.00 riekės (forminis arba kitaip - kvadratinis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (išplakti)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (maltas)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Obuoliai: 1.00 vnt. (pusė obuolio skrebučiams ir kelios skiltelės - patiekimui)
Žemės riešutų sviestas: 4.00 valg. š.
Sviestas: 10.00 g (gabalėlis kepimui)
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Nuo obuolio nulupkite žievelę, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
  2. Visas batono riekeles aptepkite žemės riešutų sviestu. Ant vienos riekelės sudėkite obuolio griežinėlius ir suvožkite riekeles taip, kad suvožtinio viduje būtų žemės riešutų sviestu apteptos batono riekių puselės.
  3. Dubenėlyje kiaušinius išplakite su žiupsneliu muskato, cinamono ir citrinos sultimis. Suvožtinį įmerkite į šį plakinį taip, kad visas pasidengtų kiaušinių mase.
  4. Keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto. Kepkite įkaitintoje keptuvėje po maždaug 1 minutę iš abiejų pusių.
  5. Iškepusius skrebučius išimkite į lėkštę. Apšlakstykite klevų sirupu ir papuoškite obuolių skiltelėmis. Patiekite nedelsiant. Skanaus!  
Suskleisti

Rimtieji patiekalai:

Prancūziška bulvių apkepėlė
Receptas: Prancūziška bulvių apkepėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 42
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kiauliena: 200.00 g (rūkyta šoninė)
Vynas: 100.00 ml (baltas sausas)
Sūris: 200.00 g (kamamberas)
Grietinė: 125.00 ml (riebi)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Neluptas bulves gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

2. Svogūnus supjaustykite kubeliais, šoninę – juostelėmis. Keptuvėje ištirpinkite sviestą sudėkite svogūnus, maišydama trumpai pakepinkite, sudėkite šoninę. Kepkite, kol šoninė apskrus ir suminkštės svogūnų gabalėliai. Sudėkite į keptuvę bulvių griežinėlius, trumpai pakepkite, supilkite vyną, dar šiek tiek patroškinkite. Atsargiai įmaišykite grietinę, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

3. Keraminį ar stiklinį kepimo indą patepkite sviestu, sudėkite su šonine apkeptas bulves, ant viršaus išdėliokite plonais griežinėliais pjaustytą sūrį, pabarstykite muskatais. Kepkite 200 ºC temperatūros orkaitėje maždaug 20 min. Tiekite su pomidorų salotomis.

Suskleisti
Tiršta prancūziška žuvienė
Receptas: Tiršta prancūziška žuvienė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.0 / 10
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 750.00 g (filė)
Svogūnai: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Pankolis: 1.00 vnt. (apie 100 g)
Salierai: 1.00 vnt. (apie 10 cm lapkotis)
Porai: 1.00 vnt. (mažas)
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinės)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Šafranas: 3.00 arbat. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Čiobreliai: 2.00 arbat. š.
Vynas: 300.00 ml (sausas baltas)
Apelsinai: 1.00 vnt. (1–2 šaukšteliai tarkuotų apelsinų žievelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji)
Kaip gaminti

1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite. Šiaudeliais supjaustykite pankolį, griežinėliais – porą ir saliero lapkotį.

2. Nulupkite ir supjaustykite bulves. Visas daržoves, išskyrus bulves, pakepinkite aliejuje. Įdėkite šafrano,

laurų lapelių, čiobrelių, supilkite sultinį ir vyną.

3. Sudėkite bulves ir virkite 15 minučių. Pagardinkite tarkuotomis apelsinų žievelėmis, druska ir pipirais.

4. Žuvų filė supjaustykite kubeliais, sudėkite į sriubą ir ant mažos ugnies virkite 5 minutes. Valgykite su

skrudinta ir česnakais ištrinta balta duona.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Prancūziška svogūnų sriuba
Receptas: Prancūziška svogūnienė
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 30
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 800.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Sviestas: 50.00 g (50-60)
Miltai: 45.00 g (1/3 st.)
Vynas: 250.00 ml (sausas baltas)
Čiobreliai: 2.00 vnt. (šakelės)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Batonas: 1.00 vnt. (prancūziškas)
Parmezano sūris: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Didesniame storą dugną turinčiame puode išlydykite sviestą. Sudėkite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir kartkartėmis pamaišydama kepinkite ant mažos ugnies, kol įgaus gražią rusvą spalvą ir malonų salsvą aromatą. Sudėkite trintus česnakus, suberkite miltus ir maišydama dar minutę kitą daržoves pakepinkite.
  2. Maišydama plona srovele supilkite sultinį bei vyną ir luktelėkite, kol užvirs. Sumeskite laurų lapelius, čiobrelius, puodą uždenkite ir virkite 20–25 minutes. Laurų lapelius išgriebkite, pagal skonį įberkite druskos ir maltų juodųjų pipirų.
  3. Prancūziškojo batono riekeles išdėliokite nepridegančioje kepimo skardoje, apšlakstykite geros kokybės alyvuogių aliejumi, apibarstykite tarkuotu parmezanu ir pašaukite į karštą orkaitę. Kepkite, kol sūris išsilydys.
  4. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įmerkite po dvi sūriu pagardintas batono riekeles.        

Plačiau skaitykite: Garsiausios pasaulio sriubos. Verta paskanauti!

Suskleisti
Troškinys „ratatouille“
Receptas: Prancūziškas troškinys „ratatouille“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 32
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas, smulkiai supjaustytas)
Cukinijos: 2.00 vnt. (mažos; geriau, jei viena bus geltonoji, kita žalioji, bet tinka ir vienodos)
Baklažanai: 1.00 vnt. (mažas)
Pomidorai: 3.00 vnt. (geriau mėsingesni, pvz., slyviniai)
Česnakai: 2.00 skiltelės (smulkiai sukapoto)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų savo sultys (geriau nuluptų ir kapotų))
Paprikos: 2.00 vnt. (viena raudonoji, kita geltonoji)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (šviežiai maltų)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (šviežių arba džiovintų (galima keisti ar maišyti su raudonėliais))
Kaip gaminti

1. Pirmiausia imkitės baklažano – reikės atsikratyti prigimtinio jo kartumo. Nuplaukite, skersai supjaustykite plonyčiais (4–5 mm storio) griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite 15–20 min. Vėliau druską nuplaukite šaltu vandeniu – viskas, baklažanai paruošti naudoti.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

3. Cukinijas, pomidorus supjaustykite tokio pat storio riekelėmis, kaip ir baklažanus, nupjaukite paprikų viršų, išimkite sėklas ir supjaustykite žiedais.

4. Į apvalios (geriau – stiklo ar keramikos) kepimo formos dugną supilkite konservuotus pomidorus, berkite susmulkintus svogūnus, kapotą česnaką, pilkite 2 šaukštus aliejaus, berkite po gerą žiupsnį druskos ir pipirų. Štai ir paruoštas troškinio „paklotas“.

5. Dabar imkitės sluoksniuoti daržoves – klokite jas laikydamiesi to paties ritmo, pvz., riekelė cukinijos, baklažano, pomidoro, vėl cukinijos, tada paprikos ir vėl iš pradžių. Suklokite viską, ką supjaustėte.

6. Apšlakstykite gautą kompoziciją likusiu alyvuogių aliejumi, vėl berkite druskos, pipirų, čiobrelių (jei šviežių, tuomet tik pasmulkintų lapelių).

7. Pridenkite kepimo formos viršų kepimo popieriumi ar folija ir dėkite į orkaitę. Kepkite 50 min., tada nuimkite popierių ar foliją ir pakepkite dar 10–20 min., kol daržovės bus minkštutėlės.

Suskleisti
Bulvių apkepas
Receptas: Prancūziškas bulvių apkepas „Gratin Dauphinois“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.7 / 54
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg (nelabai krakmolingų)
Sviestas: 100.00 g
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Nuskuskite bulves ir supjaustykite jas itin plonais griežinėliais – idealu, jei pažvelgus į tokį griežinėlį, jis net šiek tiek persišviestų. Sviestą išlydykite. Česnakus labai smulkiai sukapokite ar sutrinkite.

2. Į keraminį ar stiklinį indą įpilkite porą šaukštų lydyto sviesto ir klokite sluoksnį bulvių, užpilkite šaukštą lydyto sviesto, pabarstykite druska, prieskoniais, česnakais ir vėl klokite sluoksnį bulvių. Taip suklokite visas bulves, vis sulaistydami sviestu ir pabarstydami prieskoniais.

3. Viršutinį sluoksnį vėl apliekite sviestu, papuoškite lauro lapais ir dėkite į karštą orkaitę – ji turi būti įkaitusi iki 200 °C. Kepkite 45–50 min., kol apskrus viršus.

4. Jei norite daugiau skonio, kiekvieną bulvių sluoksnį galite pabarstyti trupučiu tarkuoto sūrio – tinka parmezanas, čederis ar „žementalis“.

Suskleisti
Keptų moliūgų sriuba su degintu sviestu ir trumais
Receptas: Prancūziška keptų moliūgų sriuba su degintu sviestu ir trumais
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 12
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 2.30 kg
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (didelis)
Šalavijai: 12.00 vnt. (lapelių)
Čiobreliai: 6.00 vnt. (šakelės)
Porai: 6.00 vnt. (tik šviesi dalis)
Morkos: 4.00 vnt. (vidutinės, supjaustytos gabalėliais)
Svogūnai: 2.00 vnt. (vidutiniai, supjaustyti gabalėliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutrintos)
Vynas: 120.00 ml (baltojo sauso)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (Prancūziškoje virtuvėje toks ryšulėlis paprastai sudarytas iš saujelės petražolių, čiobrelių ir poros lauro lapų.)
Sviestas: 100.00 g (deginto)
Sultinys: 1400.00 ml
Grietinė: 100.00 ml (riebios)
Trumai: 1.00 žiupsnelis (pasirinktinai; galite naudoti trumais aromatizuotą aliejų)
Kaip gaminti

Kai pats didžiausias visų rūšių moiliūgų pasirinkimas, laikas išmėginti prancūziškos trintos moliūgų sriubos receptą! Recepto autorė siūlo sriubą patiekti su creme fraiche (puikiai tiks lietuviška riebi grietinė) ir trumais (aš panaudojau trumus aliejuje), tačiau trumus puikiai pavaduos apkepintos voveraitės ar kiti mėgstami grybai. Sriubą rekomenduojama virti su maistingu naminiu vištienos sultiniu, tačiau jį vegetarai drąsiai gali keisti daržovių sultiniu.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175C.

2. Moliūgus perpjaukite pusiau (jei jie nedideli, jei dideli – supjaustykite riekėmis), išimkite sėklas. Sudėkite moliūgus nupjauta puse į viršų į kepimo skardą ir rankomis gerai įmasažuokite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, taip kad visas paviršius gerai pasidengtų ir nesviltų kepant. Tada pabarstykite druska ir pipirais. Ant moliūgų paskleiskite šalavijo lapus ir čiobrelius ir kepkite orkaitėje, kol galėsite gana lengvai įbesti peilį (užtruksite apie 20-50 minučių priklausomai nuo moliūgo rūšies ir dydžio).

3. Iškepusius moliūgus išimkite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek pravėsti. Kai moliūgai jau nebus tokie karšti, išmeskite šalavijus ir čiobrelius, o juos pačius išskaptuokite iš luobelių. Minkštimą sudėkite į dubenį, o odeles išmeskite.

4. Kol moliūgai kepa, porus perpjaukite išilgai, tada supjaustykite maždaug 2,5 cm gabalėliais. Pripilkite dubenį šalto vandens ir skalaukite (geriausia rankomis) porus, kad pašalintumėte visą susikaupusį smėlį. Nusausinkite porus ir atidėkite į šalį.

 

5. Dideliame puode storu dugnu (arba troškintuve) įkaitinkite likusius 3 šaukštus aliejaus. Sudėkite porus, morkas, svogūnus ir česnakus ir maišydami kepinkite apie 6-8 minutes, kol suminkštės. Supilkite vyną ir pakaitinkite, kol jis visas išgaruos, Tada sudėkite moliūgus ir įpilkite sultinio tiek, kad apsemtų visą puodo turinį, įmeskite bouquet garni ir užvirus skysčiui, virkite ant nedidelės ugnies apie 25 minutes, arba kol visos daržovės taps minkštos.

6. Išimkite ir išmeskite bouquet garni. Sriubą kuo geriaus sutrinkite (geriausia kokteiline – mikseriu), kol jos konsistencija bus vientisa, it šilkinė. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.

7. Patiekite pašildytuose dubenėliuose, su šaukštu riebios grietinės, keliais gabalėliais trumų (jei turite), pabarstykite žalumynais ir pašlakstykite degintu sviestu.

*Bouquet garni – tai virtuvine virvele surištas prieskoninių žolių paketėlis. Jį lengva įdėti ir išimti iš puodo išvirus. Prancūziškoje virtuvėje toks ryšulėlis paprastai sudarytas iš saujelės petražolių, čiobrelių ir poros lauro lapų.

**Degintas sviestas išgaunamas kaitinant sviestą kol jis įgauna tamsiai rudą spalvą ir ima kvepėti lazdyno riešutais. Kai jį gaminsite, nenuleiskite akių stebėdami sviesto spalvą, mat jis gali greitai imti svilti. Papildomai paskanindami galite įberti šiek tiek druskos ir įberti truputį kapotų petražolių arba česnakinių svogūno laiškų.

Suskleisti
Kalafiorų apkepas „gratin“
Receptas: Prancūziškas kalafiorų apkepas „gratin“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (apie 600 g)
Vanduo: 400.00 ml
Sviestas: 40.00 g (ir dar šiek tiek kepimo indui patepti)
Miltai: 75.00 g (ir dar + vienas šaukštas)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (baltymai atskirti nuo trynių)
Pienas: 100.00 ml
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų; pabarstymui)
Kaip gaminti

Tačiau jei norėtųsi lengvesnės vegetariško gratino versijos, siūlau pasinaudoti proga, kol vis dar turime šviežių kalfiorų. O tiems, kam vegetariška vakarienė didelio susižavėjimo nekelia, primenu, kad gabalėlis kumpio nepagadino dar nė vieno daržovių patiekalo!

1. Kalafiorą supjaustykite žiedeliais ir virkite pasūdytame vandenyje (300 ml) apie 5 min. Nusausinkite, tačiau neišpilkite vandens, kuriame kalafioras virė.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C laipsnių temperatūros.

3. Sviestą ištirpinkite puode, supilkite miltus ir išmaišydami, kol gausite tirštą masę (ji vadinasi roux). Nenuklėlę puodo nuo ugnies, dalimis pilkite atidėtą karštą vandenį, kuriame virė kalafioras, vis plakdami ir maišydami, kad masė nebūtų su tešlos trupiniais. Supilkite pieną, ir toliau maišykite, plakite, kad masė būtų kuo tolygesnė, puresnė. Įberkite muskato riešuto, druskos ir pipirų.

4. Nukelkite nuo ugnies ir palikite porą minučių šiek tiek atvėsti. Įmaišykite kiaušinių trynius, vis intensyviai maišydami. Sudėkite apvirtus kalafiorus ir vėl viską gerai sumaišykite.

 

5. Ištepkite sviestu karščiui atsparaus kepimo indo dugną ir kraštus ir pabarstykite džiūvėsiais (arba kynva dribsniais).

6. Baltymus išplakite iki standžių putų ir juos atsargiai įmaišykite į kalafiorų masę. Viską sukrėskite į paruoštą kepimo indą, viršų pabarstykite džiūvėsiais (arba kynva dribsniais), galite dar užmesti kokį gabalėlį sviesto ant viršaus. Kepkite 40 minučių, kol labai gražiai paruduos.

7. Skanus ir karštas, tik ką iš krosnies, ir atvėsęs, rytojaus dieną!

Suskleisti
Vyne troškintas viščiukas 
Receptas: Prancūziškas „Coq au Vin“, arba vyne troškintas viščiukas
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.8 / 13
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 2.00 vnt. (naminiai jauni (1,4–1,8 kg kiekvienas), padalinti porcijomis)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Šoninė: 2.00 riekės (rūkytos, supjaustytos plonais griežinėliais)
Morkos: 4.00 vnt. (supjaustytos kubeliais; ir dar reikės jaunų arba supjaustytų šiaudeliais patiekimui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (supjaustyti kubeliais)
Vynas: 720.00 ml (sauso baltojo)
Vištienos sultinys: 1.20 l (naminio)
Žolelės: 1.00 ryšel. (virtuviniu siūlu surištos kelios šakelės petražolių, čiobrelių ir lauro lapas)
Sviestas: 3.00 valg. š. (patiekimui)
Bulvės: 20.00 vnt. (mažų; patiekimui)
Pievagrybiai: 225.00 g (patiekimui)
Perliniai svogūnėliai: 1.00 sauja (marinuotų; patiekimui)
Kaip gaminti

Aš paprastai šį prancūzišką klasikinį patiekalą gaminu su baltuoju vynu – padažas išeina gaivesnis ir lengvesnis. Tačiau jei norite kažko dar sotesnio, galite analogišką troškinį gaminti su jautiena (bet tada ją troškinkite raudoname vyne!), arba net ir žvėriena (ech, čia toms laimingosioms, kurių šeimos vyrai taiklias akis turi ir po miškus laksto!)

Šiam troškiniui, jei norite kuo autentiškesnio skonio, jums prireiks perlinių svogūnų. Šviežių perlinių svogūnų Lietuvoje dar neteko matyti… Užtai prekybos centruose galima rasti marinuotų, ir jie čia kuo puikiausiai dera. Šviežios jaunos morkytės – gražu ir skanu, tačiau naudokite ir tradicines, tik jas supjaustykite stambesniais šiaudeliais.

1. Nuplautas ir gerai nusausintas viščiuko dalis pabarstykite rupia druska ir pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 175C laipsnių temperatūros.

2. Dideliame troškintuve įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite šoninės juosteles. Kai jos apskrus, išimkite ir atidėkite į šalį. Į troškintuvą sudėkite vištienos gabalėlius (prireiks kelių partijų jiems visiems apkepti, neperkraukite puodo, antraip vištiena ne keps, o troškinsis). Kepinkite ant vidutinės ugnies kiekvieną pusę, kol gražiai apskrus (užtruksite apie 10–12 minučių kiekvienai partijai), apkepusius gabalėlius atidėkite į šalį. Saugokite, kad troškintuvo dugnas nepradėtų svilti – jei taip nutiks, išplaukite jį ir vėl kepkite. Jei to nepadarysite, troškinys įgaus kartumo.

 

3. Kai apkepsite visą mėsą, į likusius riebalus sudėkite pjaustytas morkas ir svogūnus, ir kepinkite apie 5 minutes maišydami, kol daržovės lengvai suminkštės, karamelizuosis. Supilkite vyną ir mediniu šaukštu gerai pagramdykite troškintuvo dugną, kad atitirptų prikepę vietos. Kai vynas užvirs, nukelkite troškintuvą nuo ugnies. Sudėkite apkepintus viščiuko gabalėlius ir supilkite sultinį (tiek, kad apsemtų visą vištieną). Įmerkite bouquet garni, uždenkite troškintuvą ir pašaukite į orkaitę. Troškinkite apie 1,5 valandos (arba ilgiau, tokiu atveju mėsa taps dar minkštesnė).

4. Kol vištiena troškinasi orkaitėje, pasiruoškite priedus. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Morkas trumpai apvirkite šlakelyje pasūdyto vandens (2–4 min, priklauso nuo to, kokio jaunumo morkos), tada išgriebkite ir iškart panardinkite į ledinį vandenį, kad nustotų virti ir išsaugotų skaisčią spalvą. Nusausinkite. Pievagrybius nuplaukite, supjaustykite stambesniais gabalėliais ir apkelinkite svieste.

5. Išimkite troškinį iš orkaitės. Išgriebkite ir išmeskite bouquet garni. Sudėkite į troškintuvą apkepintus ir atidėtus šoninės gabalėlius, morkas, perlinius svogūnus ir pievagrybius ir dar pakaitinkite (orkaitėje arba ant viryklės) 2 minutes. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų, ir patiekite su virtomis bulvėmis.

Suskleisti
Prancūziški lietiniai su apelsinais
Receptas: Prancūziški lietiniai su apelsinais
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 13
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š. (ir padažui 100 gr.)
Apelsinai: 2.00 vnt. (padažui ir 2 valg. š. tarkuotos žievelės)
Apelsinų likeris, padažui 3.00 valg. š.
Pienas: 1.00 st.
Cukrus: 1.00 valg. š. (ir padažui 100 gr.)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui - smulkiai tarkuota žievelė)
Miltai: 100.00 g
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite padažą – truputį pastovėjęs, jis bus ir gardesnis, ir kvapesnis.

2. Apelsinus ir citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nutarkuokite žieveles, iš apelsinų išspauskite sultis.

3. Į keptuvėje išlydytą sviestą suberkite cukrų, nutarkuotas citrusų žieveles, padažą kiek pakaitinkite, nukelkite nuo ugnies, supilkite likerį, viską labai gerai išmaišykite, tada padažą supilkite į sandariai uždaromą indelį ir palikite pastovėti.

4. Dabar jau galite ruošti tešlą: miltus persijokite ir iš pradžių sumaišykite su plaktais kiaušiniais ir trupučiu šilto pieno.

5. Tada supilkite likusį pieną ir tirpintą sviestą, įberkite cukraus ir druskos. Tešlą iki vientisos masės išplakite šluotele ir bent pusvalandį palikite pastovėti, kad išbrinktų.

6. Iš paruoštos tešlos iškepkite blynelius, juos sulankstykite ir gausiai apliekite padažu.

Suskleisti

Desertai:

Prancūziškas varškės pyragas
Receptas: Prancūziškas varškės pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 290
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g
Cukrus: 1.00 st.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 2.00 st.
Varškė: 400.00 g
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š. (2-3 arbat. š.)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite trupininę tešlą: sviestą sutarkuokite burokine tarka (rekomenduoju jį prieš tai atšaldyti) ir sumaišykite su puse stiklinės cukraus bei miltais. Pirštais viską gerai sutrinkite, kol gausite į šlapią smėlį panašius trupinius.

2. Paruoškite įdarą: varškę gerai išmaišykite (geriausia mikseriu) su likusia puse stiklinės cukraus, vaniliniu cukrumi bei kiaušiniais.

3. Į kepimo formą sudėkite pusę tešlos, tada per vidurį - varškės įdarą, o ant viršaus - likusią dalį tešlos. Kepkite 200 °C orkaitėje apie 1 valandą. Skanaus :)

Facebook kepinių konkurso receptas

Autorė Vilija Belevičienė

 

 

Suskleisti
Cannelés de Bordeaux (pasakiški prancūziški pyragėliai Kanelės)
Receptas: Prancūziški pyragėliai kanelės
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 80
Receptas
Ingredientai
Pienas: 500.00 ml
Sviestas: 50.00 g
Cukrus: 230.00 g (tinka ir miltelinis)
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Miltai: 100.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (2 - tryniai ir 2 - kiaušiniai)
Romas: 1.00 valg. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

Kepant ne silikoninėse formelėse, reikėtų dar gabalėlio sviesto formelėms ištepti bei šiek tiek rudojo cukraus formelėms apibarstyti. Recepto autorė kepė silikoninėse – tada puikiai iškepa ir be tų priedų.

Tešlos paruošimas:

  1. Šis dangiško skonio prancūziškas desertas reikalauja labai daug kantrybės – tešlą rekomenduojama paruošti likus 24–48 val. iki kepimo.
  2. Į nedidelį puodą pilkite pieną, dėkite sviestą ir pamaišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek pravėsti.
  3. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską.
  4. Į miltų mišinį dėkite lengvai paplaktus kiaušinius su tryniais ir šluotele viena kryptimi po truputį gerai išmaišykite.
  5. Į miltų ir kiaušinių masę pilkite šlakelį pravėsusio pieno su sviestu, išmaišykite.
  6. Nuolat maišydami šluotele po truputį supilkite visą pieną.
  7. Galiausiai įmaišykite romą bei vanilę. Nenustebkite, kad tešla gavosi labai skysta – taip ir turi  būti.
  8. Tešlą apdenkite maistine plėvele ir 24–48 valandoms dėkite į šaldytuvą bręsti. Jei kepsite po 48 val., praėjus 24 val. išmaišykite tešlą ir toliau brandinkite.   

Kepimas:

  1. Jei kepsite ne silikoninėse formelėse (pvz., metalinėse), ištepkite jas sviestu ir pabarstykite ruduoju cukrumi.
  2. Kepant be galo svarbi temperatūra. Prieš išimdami tešlą iš šaldytuvo, įkaitinkite orkaitę iki 230 °C.
  3. Tešlą pamaišykite šluotele. Rekomenduojama tešlą persipilti į indą su „snapeliu“ tam, kad būtų patogu išpilstyti.
  4. Pilkite tiek, kad iki formelių viršaus liktų apie 1 cm (kepant pyragėliai užpildys visą formelę).
  5. Nepamirškite, kad pilstyti tešlą geriausia formeles jau sustačius skardoje ar ant grotelių, kad paskui iš karto be rūpesčių galėtumėte pašauti į orkaitę.
  6. Taigi, dėkite paruoštus indelius į orkaitę ir 15 min. kepkite 230 °C. Tešla turi virti, kunkuliuoti. Praėjus 15 min., sumažinkite temperatūrą iki 190 °C ir kepkite dar 45 min.
  7. Iškepę pyragėliai turi būti tamsiai rudos spalvos. Leiskite jiems atvėsti ir tik tada išimkite iš formelių.
  8. Darbo nemažai, tačiau tikrai verta! 

Receptą atsiuntė Agnė P., Vilnius

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?