1. Citrinas ir apelsinus gerai nuplaukite, nupjaukite viršų, išskobkite vidų, citrinų „formeles“ įdėkite į šaldiklį.
2. Vaisių minkštimą su cukrumi išplakite iki tyrės. Supilkite vyną ir atsargiai išmaišykite. Masę krėskite į metalinį dubenėlį ir 4 val. įdėkite į šaldiklį.
3. Praėjus 3,5 valandoms išplakite baltymą ir sumaišykite jį su šaldyta vaisių tyre.
4. Mase pripildykite citrinų „formeles“ ir palikite šaldiklyje dar 30 minučių.
1. Pirmiausia šaldymo kameroje atšaldykite plastikinį indą, kuriame plaksite šerbetą.
2. Į nedidelį puodelį supilkite vandenį ir cukrų. Sirupą užvirinkite ir dar kokias 2–3 min. pakaitinkite. Sirupą padėkite, kad atvėstų.
3. Išspauskite keturių citrinų sultis. Jas perkoškite per sietelį, kad neliktų sėklų.
4. Citrinų sultis ir nutarkuotą vienos citrinos žievelę supilkite į atvėsusį sirupą.
5. Šerbeto masę pilkite į atvėsintą plastikinį indą ir valandai statykite į šaldiklį.
6. Po valandos šerbetą ištraukite ir pamaišykite šakute.
7. Šį procesą kas valandą pakartokite dar 3 kartus. Jau paruoštą šerbetą tiekite stiklinėse taurėse, papuoštą citrinos griežinėliais ir šviežiais mėtų lapeliais.
Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Ant karštos ugnies puode sumaišykite vandenį, cukrų, žaliosios citrinos sultis. Neperkaitinkite masės, o kai cukrus ištirps, sumažinkite ugnį ir uždenkite puodą. Taip pavirinkite 3 minutes ir palikite masę atvėsti.
2. Įtarkuokite paviršinę žievelės dalį ir išmaišę dėkite skystį šaldyti. Geriausia naudoti ledų gaminimo aparatą arba kas pusvalandį masę išplakti plaktuvu.
- 2 stiklines apelsinų sulčių sumaišykite su 1/4 stikline cukraus bei žiupsneliu druskos. Viską gerai išplakite, kad ištirptų cukrus.
- Gautą mišinį supilkite į plastikinį indą su dangčiu ir dėkite į šaldymo kamerą.
- Kas 30–40 min. atidarykite indą ir kruopščiai pamaišykite masę, kad ištirptų ledo kristalai. Pakartokite tai 3–5 kartus ir šerbetas bus paruoštas.
1. Į elektrinį maišytuvą dėkite įvairių šaldytų uogų – tinka avietės, gervuogės, mėlynės, vyšnios be kauliukų, žemuogės, nedidelės braškės, įmeskite ir banano gabalėlių, kurie pridės saldumo. Venkite serbentų, spanguolių ar agrastų arba įmaišykite juos kartu su smulkiu, greitai tirpstančiu cukrumi.
2. Į masę įpilkite šiek tiek lieso pieno, geriausia – migdolų arba kokosų, ir viską sutrinkite. Beje, pienas sujungs skirtingas uogas ir bananus, tad masė bus vientisa ir lengviau kabinama šaukštu. Tokį ledų mišinį reikia iškart serviruoti ir juo mėgautis.
1. Uogų granitą galite ruošti iš vienos rūšies arba skirtingų uogų. Iš puodelio vandens ir cukraus išvirkite sirupą, atvėsinkite. Išspauskite citrinos sultis.
2. Uogas pertrinkite per sietelį, prieš tai galite sutrinti jas elektriniu maišytuvu. Sumaišykite uogų tyrę, citrinų sultis ir sirupą.
3. Supilkite į plastikinį ar metalinį indą, uždenkite ir porai valandų pastatykite į šaldiklį. Išimkite, suplakite elektriniu grūstuvu ir dar palaikykite šaltai bent 3 val., dar geriau – per naktį. Prieš patiekdama 10 min. palaikykite kambario temperatūroje. Patiekite atšaldytose stiklinėse.
Pagaminsite per 10 min. (šaldymo laikas 5 val.)
1. Avietes iki vientisos masės ištrinkite su cukrumi, kai jis ištirps, pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklyčių. Į aviečių masę supilkite vandenį, sultis, pagal skonį įlašinkite citrinų sulčių ir viską išplakite elektriniu plakikliu.
2. Paruoštą tyrę krėskite į plokščią indą ir statykite į šaldymo kamerą. Po 30 min., kai krašteliai jau bus sustingę, masę dar kartą išplakite elektriniu plakikliu ir vėl dėkite į kamerą.
3. Procesą pakartokite dar 4 kartus – šerbeto masė turi tirštėti, bet nesušalti į ledą. Šerbetą krėskite į kameroje labai gerai atšaldytas šerbeto taures. Puoškite mėtų lapeliu, valgykite iš karto – šerbetas greitai tirpsta.
1. Melioną nulupkite, išimkite sėklas, o minkštimą sutrinkite elektrine trintuve.
2. Į puodą su vandeniu suberkite cukrų ir kaitinkite, kol ištirps. Nuolat pamaišydama, virkite, kol sirupas truputį sutirštės (apie 5-8 min.)
3. Į dubenį sukrėskite meliono masę, supilkite citrinos sultis ir atvėsusį sirupą. Išpaišykite. Masę dėkite į šaldytuvo kamerą ir šaldykite kas 20-30 min. pamaišydami šakute, kad granita būtų puri.
4. Granitą galėsite ragauti maždaug po 2 – 2,5 val.
1. Nuplaukite, nulupkite ir kubeliais supjaustykite arbūzą.
2. Ant silpnos ugnies kaitinamame vandenyje ištirpdykite cukrų.
3. Į smulkintuvą suberkite arbūzo gabalėlius ir šiek tiek pasmulkinkite. Masę apliekite gautu sirupu ir citrinos sultimis.
4. Viską supilkite į dubenį ir 2 val. palikite šaldymo kameroje. Nepamirškite kas 30 min. pamaišyti, susmulkinti stingstantį ledą.
5. Stiklines, kuriose patieksite granitą, atšaldykite. Skanaus!
1. Granatų sultis supilkite į puodą, suberkite cukrų ir ant mažos ugnies kaitinkite apie 20 minučių. Šiek tiek atvėsinkite, įdėkite saują ledukų ir maišykite, kol ištirps.
2. Paruoštas sultis supilkite į platų indą ir dėkite į šaldiklį, kad sušaltų iki sniego košės. Sušalusias sultis sukrėskite į plaktuvą ir išplakite. Į platesnes taures dėkite po šaukštą ledų ir užpilkite sultimis. Tiekite tuoj pat.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Obuolius sudėkite į smulkintuvą, sumalkite į tyrę, supilkite i puodą, užpilkite stikline vandens ir pavirkite porą minučių.
2. Tada supilkite cukrų, išmaišykite ir vėl pavirkite, bet neužvirinkite.
3. Nukelkite nuo ugnies, supilkite citrinos sultis, taurę šampano. Viską išmaišykite ir dėkite į šaldiklį, kol sušals.
Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė