Keptas kalakutas Lietuvoje jau senokai žinomas kaip iškilmingų švenčių patiekalas, tačiau jo receptą yra išbandę toli gražu ne visi. Kaip rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai, kalakutiena pasižymi didele įvairove – galima rinktis šviesesnę, liesesnę, tamsesnę ar riebesnę. Kalakutą rekomenduojama rinktis pagal tai, kiek valgytojų sės prie stalo. Visada geriau rinktis didesnį, nes iš kepto kalakuto likučių vėliau galima pagaminti puikių užkandžių.
Kad kalakutas iškeptų greičiau, jį išmirkykite 4 litruose vandens su 250 gramų druskos. Iš pradžių druską ištirpinkite litre vandens jį kaitindami iki užvirimo. Taip pat galite įdėti lauro lapų, pipirų, gvazdikėlių, kadagio uogų, apelsinų, citrinų žievelių. Užpilkite atvėsintu marinatu kalakutą, kad šis būtų visiškai apsemtas ir laikykite 12-24 val. šaldytuve.
Keptas kalakutas su citrusiniais vaisiais ir žolelėmis
Ingredientai (16 asm.):
sviestui su citrusais ir žolelėmis:
- 1 didelis apelsinas;
- 1 didelė citrina;
- 3 susmulkintos skiltelės česnako;
- 4 valg. šaukšt. susmulkintų šviežių šalavijų;
- 3 valg. šaukšt. susmulkintų šviežių rozmarinų;
- 3 valg. šaukšt. susmulkintų šviežių čiobrelių;
- 2 nubrauktų valg. šaukšt. druskos;
- 1 valg. šaukšt. pipirų;
- 200 g kambario temperatūros nesūdyto sviesto.
kepsniui:
- 5 kg kalakutas;
- 3 dideli apelsinai;
- 1 citrina;
- 9 rūgštesni obuoliai;
- 100 g šaldytų spanguolių;
- 1 česnako galvutė;
- 5 šakelės šalavijų;
- 2 šakelių rozmarinų
- 5 šakelės čiobrelių;
- jūros druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų (pagal skonį).
Gaminimas:
1. Ruošdami sviestą sudėkite visas jam skirtas sudedamąsias dalis į indą ir gerai išmaišykite. Kol kas indą su sviestu atidėkite į šalį.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių temperatūros. Vandeniu nuplaukite kalakutą, nepamirškite ir vidaus. Nusausinkite ir guldykite kalakutą ant grotelių, įdėtų į didelę kepimo skardą. Kalakuto vidų prikimškite susmulkintu 1 apelsinu, 1 citrina, 1 obuoliu, česnaku ir žolelėmis.
3. Ranka atsargiai po kalakuto oda visą mėsą (krūtinėlę, kojas ir kt.), kiek tik pasiekiate, ištrinkite paruoštu sviestu su citrusais ir žolelėmis. Svarbu, kad sviestu padengtumėte visą kalakutą po oda.
4. Krūtinėlę ir kojas pabarstykite druska ir pipirais. Kalakuto kojas suriškite virtuvine virvute.
5. Dėkite kalakutą su skarda į žemiausią orkaitės vietą ir kepkite apie 30 min. 250 laipsnių temperatūroje. Tada sumažinkite kaitrą iki 175 laipsnių ir kepkite 2,5-3 val. Šalia kalakuto kepkite 4 obuolius (jie turi būti perpjauti pusiau, sėklos – išimtos), kol šie taps minkšti tarsi košė. Tada obuolius išimkite ir šaukštu išgremžkite visą minkštimą, sumaišykite jį su spanguolėmis. Šią košę naudokite kaip pagardą prie kalakuto.
6. Likus 20 min. iki kalakuto kepimo pabaigos, į orkaitę sudėkite likusius apelsinus ir obuolius (jie turi būti supjaustyti į 4 dalis, sėklos – išimtos). Juos vėliau patiekite šalia kaip garnyrą. Išimkite kalakutą iš orkaitės ir uždenkite folija. Prieš pjaustydami mėsą, palikite kalakutą ramybėje apie 30 min. Garnyrui taip pat galite patiekti keptų bulvyčių, virtų grikių arba daržovių.
Apelsinų pyragas su spanguolėmis
Ingredientai (12 asm.):
- 2 apelsinai;
- 100 g rudojo cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 200 g migdolų miltų;
- 5 kiaušiniai;
- 100 g džiovintų spanguolių;
- 100 g baltojo šokolado;
- 1 valg. šaukšt. aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. maltų linų sėmenų;
- 30 g spanguolių (papuošimui).
Gaminimas:
1. Nuplaukite apelsinus, užpilkite juos vandeniu, kad apsemtų, ir virkite 70 minučių ant mažos ugnies (du kartus, vis užvirus vandeniui, jį pakeiskite ir virkite iš naujo). Apvirtus apelsinus supjaustykite gabalais ir sutrinkite smulkintuvu, atvėsinkite.
2. Kiaušinių baltymus su 50 g cukraus išplakite iki standžių putų. Likusį cukrų suberkite į indelį su kiaušinių tryniais ir išsukite, kol cukrus ištirps, o masė taps puri. Į gautą masę sudėkite paruoštą apelsinų masę, suberkite kepimo miltelius, migdolų miltus ir džiovintas spanguoles.
3. Tada atsargiai šluotele įmaišykite (jokiu būdu neplakite!) kiaušinių baltymus, į bendrą masę dėdami jų po nedaug.
4. Kepimo formą ištepkite aliejumi ir pabarstykite maltais linų sėmenimis. Į formą sukrėskite pyrago masę ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-70 min., atsižvelgdami į kepimo formos dydį ir gylį. Iškepę pyragą, leiskite jam atvėsti neišėmę iš formos.
5. Karšto vandens vonelėje ištirpinkite baltąjį šokoladą ir užpilkite plonu sluoksniu ant pyrago. Papuoškite spanguolėmis.