„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Skaniau nebūna: itališko stiliaus blynelių apkepas ir šokoladu glaistytos „madlenos“

Kelionių be jokių ribojimų perspektyva, panašu, kol kas tolima, tad keliaukime bent jau savo namų virtuvėje! TV laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas šįkart siūlo maršrutus į Italiją bei Prancūziją. Gian Luca gamins itališką apkepą, primenantį „cannelloni“, tik jame vietoje makaronų naudojami lietiniai blyneliai, o Ali siūlo kepti elegantiškus ir lengvučius prancūziškus pyragaičius „madlenas“.
Skanėstų duetas
Skanėstų duetas / TV3 nuotr.

Blynelių apkepas, primenantis „cannelloni“

Ingredientai:

blynelių tešlai:

  • 3 kiaušiniai;
  • 500 g pieno;
  • 250 g miltų.

įdarui:

  • 400 g maltos jautienos;
  • 300 g maltos kiaulienos;
  • 1 saliero stiebas;
  • 1 svogūnas;
  • 300 g natūralaus pomidorų padažo;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • šlakelis balzaminio acto;
  • druskos;
  • pipirų.

bešamelio padažui:

  • 100 g sviesto;
  • 100 g miltų
  • 1 l pieno;
  • žiupsnelio malto muskato riešuto;
  • druskos.

pabarstyti:

  • 100 g tarkuoto parmezano.

Gaminimas:

1. Dubenyje išplakti kiaušinius, supilti pieną, išmaišyti ir suberti miltus. Šluotele viską gerai išmaišyti iki vientisos masės.

2. Blynus kepti įkaitintoje ir sviestu bei aliejumi (arba vienu iš jų) išteptoje keptuvėje ant vidutinės kaitros.

3. Svogūną ir saliero stiebą nulupti ir susmulkinti. Dėti kepti į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi. Jiems suminkštėjus sudėti visą maltą mėsą ir maišant kepti, kad mėsa nebūtų sušokusi stambiais gumuliukais. Apšlakstyti balzaminiu actu.

4. Mėsai gerai apkepus, supilti natūralų pomidorų padažą ir patroškinti ant silpnos kaitros. Gautu padažu gausiai įdaryti lietinius blynelius. Šalia mėsos padažo taip pat užpilti ir kelis šaukštus bešamelio padažo. Blynelius suvynioti į ritinėlius, primenančius cannelloni formato makaronus. Kraštus nupjauti, kad būtų lygi forma.

5. Prikaistuvyje išlydyti sviestą ir suberti miltus. Šluotele nuolat maišyti, kol gausis tirštos konsistencijos trupiniai. Supilti pieną ir šluotele nuolat gerai maišyti bei kaitinti iki vientisos blizgios bešamelio padažo konsistencijos. Įberti žiupsnelį druskos, muskato riešuto ir permaišyti.

6. Kepimo indo dugną ištepti keliais šaukštais bešamelio padažo. Išdėlioti įdarytus blynelius ir užpilti likusį bešamelio padažą bei tolygiai paskirstyti paviršiuje. Pabarstyti parmezano sūriu.

7. Kepti iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 10–15 minučių (naudokite konvekcinį režimą).

TV3 nuotr. /Blynelių apkepas
TV3 nuotr. /Blynelių apkepas

Prancūziški pyragaičiai „madlenos“

Ingredientai:

  • 3 kiaušiniai;
  • 80 g medaus;
  • 30 g pieno;
  • 120 g sviesto;
  • 140 g kvietinių miltų;
  • 70 g cukraus pudros;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • šlakelis vanilės ekstrakto.

glajui:

  • 120 g juodojo šokolado;
  • 120 g pieniško šokolado;
  • 120 g baltojo šokolado.

Gaminimas:

1. Inde sumaišyti visus birius ingredientus.

2. Kitame inde iki purios masės išsukti kiaušinius su medumi. Į gautą masę supilti birius ingredientus ir atsargiai išmaišyti. Tuomet supilti pieną ir po truputį maišant pilti lydytą sviestą bei šlakelį vanilės ekstrakto.

3. Tešlą supilstyti į specialios „madlenų“ kepimo formos duobutes.

4. Kepti iki 175 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 12–14 minučių (naudokite konvekcinį režimą).

5. Kiekvienos rūšies šokoladą atskirai išlydyti garų vonelėje. Tik būtina stebėti temperatūrą, kad nebūtų aukštesnė, nei 45 °C. Paprastesnis ir saugesnis būdas yra suberti į atskirus indus ir įdėti į iki 45 °C pakaitintą orkaitę. Pamaišant laikyti, kol šokoladas ištirps. Kad glajus, sustingęs ant madlenų, išliktų blizgus, prieš naudojant jį reikia atvėsinti. Tai daroma į išlydytą šokoladą įbėrus papildomai 20 proc. nelydyto šokolado (pvz., į 100 g lydyto šokolado įberti 20 g nelydyto). Belieka maišyti, kol pilnai išsilydys.

6. Šokoladu ištepti išvalytas tas pačias formeles, į jas grąžinti pyragėlius ir palaikyti šiek tiek šaldytuve, kol šokoladas sustings.

TV3 nuotr. /Pyragaičiai „madlenos“
TV3 nuotr. /Pyragaičiai „madlenos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs