Ingredientai:
pagrindui:
- 100 g sausainių (puikiai tinka „Selga“ be jokių priedų);
- 80 g graikiškų riešutų, sukapotų labai smulkiai, beveik iki rupių miltų;
- 60 g ištirpinto sviesto.
figų sluoksniui:
- 250 g juostelėmis susmulkintų minkštų džiovintų figų (nupjaustytais kotelių galiukais);
- 250 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
- 1 cinamono lazdelė;
- žiupsnelis maltų gvazdikėlių.
sūrio sluoksniui:
- 400 g kreminio sūrio („Philadephia“ ar panašaus);
- 450 g maskarponės sūrio;
- 200 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. nutarkuotos apelsino žievelės (naudokite ekologišką, o paprasto apelsino žievelę nušveiskite su soda);
- 4 kiaušiniai, kurių tryniai ir baltymai kruopščiai atskirti;
- 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Apvalią 22–24 cm skersmens kepimo formą nuimamais kraštais labai kruopščiai ištepkite sviestu, o tuomet išklokite kepimo popieriumi – jis turi dengti ir dugną ir kraštus.
2. Pirmiausia gaminame pagrindą. Tam elektriniu smulkintuvu sumalame sausainius iki rupių trupinių. Perpilkite sausainių trupinius į dubenį, suberkite smulkintus riešutus, lydytą sviestą ir viską labai gerai išmaišykite, galite tą daryti ir rankomis. Gautą masę dėkite į kepimo formą ir gerai paspausdami išklokite ja visą dugną – turite gauti nestorą, tačiau tolygų ir tvirtą pagrindą. Kepimo formą 20 min. dėkite į šaldytuvą.
3. Į nedidelį puodą dėkite figas, gvazdikėlius, cinamono lazdelę, supilkite apelsinų sultis, užvirkite, sumažinkite karštį ir pavirkite apie 15–20 min. – turite gauti drėgną klampią masę, kurioje jau nebėra skysčio, tačiau ji pernelyg neišsausėjusi. Leiskite atvėsti, išimkite cinamono lazdelę ir paskirstykite šią masę ant sausainių pagrindo kepimo formoje. Vėl dėkite į šaldytuvą, kol paruošite sūrio sluoksnį.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 160C temperatūros (režimas su vėjeliu).
5. Į nemažą dubenį sudėkite kreminį sūrį ir išsukite, kad masė būtų glotni, be jokių gumuliukų. Tuomet sudėkite cukrų, maskarponės sūrį, apelsino žievelę, supilkite kiaušinių trynius, vanilės ekstraktą, išmaišykite, kad masė taptų vientisa, glotni.
6. Į kitą sausą ir švarų indą supilkite kiaušinio baltymus ir plakite tol, kol masė pasidarys standi.
7. Baltymų plakinį per 3 kartus sudėkite į sūrio-trynių masę, kiekvienąkart atsargiai, tačiau gerai įmaišydami.
8. Gautą purią masę suverskite ant šaldytuve pabuvusio sausainių-figų pagrindo, palyginkite viršų ir dėkite kepti.
9. Kepkite 75–80 min., kol viršus bus rudas (jei ima skrusti netikėtai greitai, išjunkite kaitinimą iš viršaus). Kai pyragas bus iškepęs, neišimkite jo iš orkaitės, tačiau palikite viduje išjungę karštį, o tarp durelių įkiškite kokį įrankį, kad susidarytų tarpas. Po tokios valandos išjungotoje orkaitėje pyragui leiskite galutinai atvėsti kambario temperatūroje. Galiausiai suvyniokite jį su visa kepimo forma į foliją ir dėkite mažiausiai 4 val. į šaldytuvą.
10. Prieš patiekiant nuvyniokite foliją, atsargiai nuimkite formos kraštus, pjaustykite pyragą gabaliukais ir mėgaukitės. Jis skaniausias šaltas, tad tai, kas liko, laikykite šaldytuve.