Nors planuoti užkandžius, skirtus valgyti paplūdimyje, nėra sudėtinga, tačiau, anot pranešime žiniasklaidai cituojamos prekybos tinklo "IKI" maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, yra keletas veiksnių, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį.
Pavyzdžiui, užkandžiai, pagaminti salotų pagrindu, šiltame ore greitai subliūkšta, todėl į paplūdimį įvairiausių salotų suktinukų neštis nepatartina. Lipnūs patiekalai, pagardinti įvairiausiais padažais, uogienėmis ar čatniais yra tikras magnetas smėliui, todėl jų taip pat reikėtų atsisakyti.
Dar vienas svarbus faktorius – vasarą maistas greičiau genda. Karštą dieną į gamtą greitai gendančių produktų neštis į gamtą nereikėtų. Vertėtų vengti sušilusio pieno ar iš jo pagamintų produktų, tortų ar pyragaičių su kremu – šiais patiekalais geriau mėgautis namuose.
Pasak V. uodkazienės, užkandžiavimui paplūdimyje puikiai tinka įvairiausi tortilijų suktinukai su daržovėmis ar mėsa, kietieji sūriai, vaisių, uogų ar daržovių keksiukai ar bandelės, naminės picos arba įvairiausios mėsa, žuvimi ar daržovėmis pagardintos kruopos – jas itin patogu susidėti į maisto dėžutes ir tiesiai iš jų mėgautis šiuo subalansuotu patiekalu.
Kaip gaminti
1. Puode užverdame vandenį ir suberiame grikius (santykis: 1 nedidelis puodelis grikių ir 2 puodeliai vandens). Verdame 12 min. ant mažos ugnies. Išjungiame ugnį ir paliekame puode dar 10 min.
2. Smulkiai sukapojame petražoles ir česnaką. Mažais kubeliais supjaustome raudonąjį svogūną bei pomidorą. Papriką nuskutame ir susmulkiname mažais kubeliais.
3. Daržoves bei žalumynus dedame į išvirtus grikius, viską sumaišome.
4. Skaniname alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis ir druska.
Suskleisti
Ingredientai
Duona:
5.00 riekės (mėgstamos)
Pupelės:
2.00 puodelis (virtų baltųjų)
Druska:
0.30 arbat. š. (pvz., citrininės)
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.
2. Duoną supjaustykite kubeliais ir berkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Skrudinkite duoną 5–10 min., kol taps traški. Ištraukite iš orkaitės ir palaukite, kol atvės.
3. Supjaustykite obuolius kubeliais.
4. Į dubenį berkite duonos kubelius, obuolius, pupeles, druskos ir pipirų pagal skonį, išmaišykite.
5. Lėkštėse patiekdami mišrainę užbarstykite sezamo ir moliūgo sėklų.
Suskleisti
Ingredientai
Žolelės:
1.00 sauja (šviežių krapų, mėtų ar petražolių)
Pomidorai:
0.50 puodelis (perpjautų perpus vyšninių)
Agurkai:
1.00 puodelis (grubiai supjaustytų, be sėklų ir minkštimo)
Druska:
0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Pirmiausia paruoškite grikius – juos galite berti dar į neverdantį vandenį. Šiam užvirus sumažinkite ugnį ir palikite virti 7-8 minutes. Po 6 minučių pirmąkart paragaukite ir kai jausite, jog grikiai išvirę, nusunkite bei atidenkite juos.
2. Salotų dubenyje sumaišykite grubiai supjaustytus bazilikus ir kitas žoleles, agurkus, pomidorus, saulėje džiovintus pomidorus, citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Gerai išmaišykite, suberkite grikius ir vėl išmaišę pagardinkite druska ir pipirais.
3. Prieš skanaudami leiskite salotoms-košei kelias minutes pastovėti.
Suskleisti
Taip pat paplūdimyje puikiai tinka ir įvairiausios makaronų salotos su mėgstamais priedais, humusas su iš anksto namuose supjaustytomis daržovėmis, netgi virti kiaušiniai, brusketos, ar paprasčiausios namų gamybos užtepėlės su duona arba krekeriais.
Ingredientai
Sūris:
200.00 g (kietas brandintas)
Kaip gaminti
- Lavašo lakštą plonai aptepkite majonezu, žirklėmis sukarpykite trikampėliais.
- Smulkiai sutarkuokite kietą brandintą sūrį.
- Dalį lavašo gabalėlių pabarstykite kmynais, kitus sezamais, dar kitus – tarkuotu sūriu arba prieskoninėmis žolelėmis. Jei mėgstate aštriai, į šaukštą majonezo išspauskite skiltelę česnako, aptepkite šiuo padažu lavašą.
- Skardos dugną išklokite kepimo popieriumi, išdėliokite lavašo trikampėlius, kepkite 210°C temperatūros orkaitėje, kol gražiai apskrus.
Suskleisti
Ingredientai
Citrinos:
1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Saliamis:
200.00 g (arba kitos mėgstamos rūkytos dešros)
Kaip gaminti
- Avokadą nulupkite, padalinkite į kelias dalis ir suberkite į elektrinį smulkintuvą. Taip pat suberkite smulkintą česnaką, supilkite citrinų sultis, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai išplakite iki vientisos masės.
- Avokadų sviestu ištepkite lavašą. Ant viršaus dėkite sluoksnį salotų, tada plonais šiaudeliais supjaustyto saliamio (gali būti ir kitokia mėgstama rūkyta dešra), galiausiai šiaudeliais supjaustytų paprikų ir agurko.
- Susukite lavašą į ritinėlį ir suraikykite vienodo dydžio gabalėliais.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (bulvėms)
Vanduo:
2.00 valg. š. (humusui)
Kaip gaminti
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi.
2. Saldžiąsias bulves nuskuskite ir supjaustykite ritinėliais. Sudėkite juos į skardą ir apšlakstykite aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais. Kepkite apie 20 minučių, kol batatai bus minkšti.
3. Virtuviniame kombaine išsukite avinžirnius, batatus, vandenį, aliejų ir tahini. Jei masė per tiršta, įpilkite dar šiek tiek vandens ir aliejaus. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.
4. Tiekite su daržovių lazdelėmis arba sūriais krekeriais.
Suskleisti
Ingredientai
Avinžirniai:
250.00 g ((geriau su pašalintomis odelėmis) arba baltųjų pupelių (tinka ir pačių vitrti, ir konservuoti))
Burokėliai:
1.00 vnt. (nedidelis, virtas arba keptas orkaitėje, nuluptas ir supjaustytas kubeliais)
Alyvuogių aliejus:
2.00 valg. š. (labai tinka 1 valg. šaukšt. pakeisti lazdyno riešutų aliejumi)
Rozmarinai:
1.00 vnt. (šviežios šakelės nuskinti ir sukapoti lapeliai)
Kaip gaminti
1. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite visus ingredientus, išskyrus aliejus ir rozmariną. Sutrinkite iki vientisos glotnios masės (gali reikėti kokį kartą išjungti smulkintuvą ir nubraukti žemyn nuo indo sienelių pakilusią dar nesusmulkintą masę). Paragaukite, ar netrūksta pipirų, druskos.
2. Perdėkite masę į platų dubenį, kuriame patieksite, užpilkite abiejų rūšių aliejaus, pabarstykite rozmarinais. Valgykite su daržovių ar „grisini“ lazdelėmis, tepkite ant skrebučių ar nesaldžių sausainių.
Užtepas šaldytuve gali išbūti porą dienų, tačiau būtinai pridenkite jį maistine plėvele taip, kad ji liestų paviršių, antraip užtepo viršus negražiai apdžius.
Suskleisti
Be to, anot ekspertės, einant į paplūdimį būtina pagalvoti ir apie gėrimus – mat ilgai būnant saulėje svarbu organizme palaikyti tinkamą skysčio balansą. „Tai gali būti ir atšaldyta tonizuojanti arbata, ar arbata, pagaminta iš mėgstamų žolelių. Prieš vykstant į paplūdimį galima pasigaminti ir naminio limonado. Tereiks gazuoto mineralinio, citrinos, mėtų ar kitų mėgstamų priedų, cukraus, agavų arba klevų sirupo“, – teigia ji ir siūlo 3 receptus.
Kišas su šonine ir sūriu
Ingredientai:
- bemielės parduotuvėje įsigytos šaldytos tešlos;
- 3-4 kiaušiniai;
- 200 g šaltai rūkytos šoninės;
- 1 poras;
- kelios šakelės krapų;
- 150 ml grietinėlės;
- 150 ml pieno;
- 100 g mėgstamo sūrio;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai šiek tiek atšildykite parduotuvėje pirktą tešlą. Ją šiek tiek pakočiokite, išklokite kepimo formą ir iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 15 min. kol ši įgaus auksinį atspalvį.
2. Įkaitinkite keptuvę ir į ją įdėkite šaukštelį sviesto ar aliejaus, šiek tiek pakaitinus suberkite pjaustytus porus ir šoninę. Visus ingredientus kelias minutes maišydami pakepinkite.
3. Švariame inde išplakite kiaušinius, pieną, grietinėlę. Į mišinį įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų, smulkintų krapų ir viską gerai išmaišykite. Tuomet į jį sudėkite tarkuotą sūrį.
4. Gautą masę supilkite ant pasiruoštos tešlos ir iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kišą kepkite dar apie 20 minučių. Šį patiekalą skanu valgyti ir šaltą.
Vida Press nuotr./Klasikinis kišas su kumpiu
Pyragėliai su kriaušėmis ir pelėsiniu sūriu
Ingredientai:
- bemielės parduotuvėje įsigytos šaldytos tešlos;
- 2 kriaušės;
- 100 g mėgstamo pelėsinio sūrio;
- 1 sauja graikinių riešutų.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai šiek tiek atšildykite parduotuvėje pirktą tešlą.
2. Supjaustykite kriaušes, sutrupinkite sūrį ir pasmulkinkite riešutus.
3. Tešlai kiek atšilus supjaustykite ją norimos formos gabaliukais, ant viršaus dėkite kriaušes, sūrį ir apibarstykite graikiškais riešutais.
4. Ant skardos klokite kepimo popieriaus, įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių ir pyragėlius kepkite apie 25-30 min.
Mariaus Žičiaus nuotr./Pyragėliai su kriaušėmis ir mėlynuoju sūriu
Naminis apelsinų limonadas su rozmarinais
- 1 l mėgstamo gazuoto mineralinio vandens;
- kelios šakelės šviežių rozmarinų;
- keli apelsinai;
- cukraus (arba agavų ar klevų sirupo);
- ledukų.
Gaminimas:
1. Į indą supilkite atšaldytą mineralinį, sudėkite šviežius rozmarinus, įspauskite šviežių apelsinų sulčių ir įdėkite apelsinų skiltelių ir pagal skonį pagardinkite cukraus, klevų arba agavų sirupu. Jeigu norite įmeskite kelis ledukus.
DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA