Kaip pranešime žiniasklaidai sako „Maximos“ maisto gaminimo ekspertas Aidas Poleninas užtepėlių pasirinkimas parduotuvėse itin platus, tačiau ne ką sunkiau mėgstamo užkandžio pasigaminti namuose. Dažniausiai skaniai užtepėlei paruošti reikia vos kelių ingredientų, o paruošimo laikas irgi trumpas. „Prie velykinių kiaušinių derančių užtepėlių variantų – gausu, todėl patiekti galima net keletą“, – siūlo ekspertas.
Sūdytos lašišos užtepėlė
Ingredientai:
- 100 g sūdytos lašišos;
- 1 pakuotė tepamo varškės sūrio („Philadelphia“ ar kito panašaus);
- šviežių krapų;
- 0,5 citrinos sultys;
- citrinos ar apelsino žievelės drožlių.
Gaminimas:
1. Į indą sudėkite lašišą ir sūrį, taip pat smulkintus krapus (jų kiekį parinkite pagal skonį). Įspauskite pusės citrinos sulčių, šiek tiek patarkuokite citrinos ar apelsino žievelės. Beje, pasirinkę tarkuoti apelsino žievelę, išgausite kiek neįprastesnį skonį. Tuomet visus ingredientus susmulkinkite maisto smulkintuvu.
2. Gerai išmaišę gautą masę, indą pridenkite maistine plėvele, ir padėkite į šaldytuvą, kad šiek tiek geriau sustingtų.
Meksikietiška avokadų užtepėlė
Ingredientai:
- 2 vidutinio dydžio avokadai;
- 0,5 didelio arba 1 mažesnis pomidoras;
- 0,5, mėlynojo svogūno;
- 1 skiltelė česnako;
- 0,5 žaliosios citrinos;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
Į indą sudėkite visas daržoves, pagardinkite prieskoniais ir apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis. Visus ingredientus susmulkinkite maisto trintuvu, ir viskas – galite skanauti!
Jei norisi, kad masė nebūtų visai vientisa, smulkinti galite ne viską – pavyzdžiui, į avokado, česnako ir prieskonių masę atskirai sumaišyti smulkiai pjaustytus pomidorus ir mėlynąjį svogūną.
Paprikų ir pievagrybių užtepėlė
Ingredientai:
- 400 g pievagrybių;
- 1 raudonoji paprika;
- 1 mėlynasis svogūnas;
- 1 didelis arba 2 mažesni pomidorai;
- 1 skiltelė česnako;
- pipirų;
- druskos;
- aitriųjų paprikų.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai ant didelės ugnies apkepkite svogūnus, tuomet įberkite ir šiaudeliais supjaustytą papriką. Daržovėms suminkštėjus, į keptuvę suberkite riekelėmis pjaustytus pievagrybius, ir, uždengę dangčiu, leiskite kiek pakepti.
2. Gautą masę pagardinkite visais išvardintais prieskoniais ir įmaišykite supjaustytus pomidorus. Kepkite tol, kol pomidorų sultys beveik išgaruos, o tada masę sudėkite iš keptuvės į indą ir leiskite atšalti.
3. Kai masė atvės, viską susmulkinkite maisto trintuvu ir ragaukite.
Avokadų ir varškės užtepėlė
Ingredientai:
- 2 minkšti avokadai;
- 500 g liesos varškės;
- 2 česnako skiltelės;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
Tam, kad užtepėlės konsistencija būtų puresnė, avokadą ir varškę galima sutrinti šakute, o ne smulkinti maisto trintuvu, nors, žinoma, galima pasitelkti ir jį. Česnaką supjaustykite kuo mažesniais gabalėliais ir suberkite į gautą masę, tuomet viską paskaninkite druska. Gautą masę dar sumaišykite ir skanaukite dėdami tiesiai ant virtų kiaušinių puselių ar tepdami ant skrebučio.