Ingredientai:
- 500–600 g lašišos filė;
- 1 pakuotė šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos;
- 1 valg. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
- 2 didelės saujos špinatų;
- gabaliukas sviesto;
- druskos;
- pipirų.
Aptepimui:
- 1 kiaušinis;
- 2 valg. šaukšt. pieno.
Padažui:
- 100 g varškės sūrelio ar kreminės varškės;
- 1 valg. šaukšt. neriebaus majonezo arba natūralaus jogurto;
- 1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
- kapotų laiškinių česnakų arba svogūnų laiškų;
- po žiupsnį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Į gilų dubenėlį sudėkite visus padažui skirtus produktus, išskyrus žalėsius, ir išsukite iki vientisos masės. Dėkite į šaldytuvą.
2. Išimkite iš šaldytuvo kameros šaldytą tešlą, sudėkite lakštus ant miltais pabarstytos lentos vienu sluoksniu, kad kiek atšiltų, kol ruošite įdarą.
3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite špinatus. Pakepkite, kol špinatai sukris – 2–3 min. Pabarstykite druska, pipirais.
4. Paruoškite lašišos filė – jei ji labai stora, perpjaukite išilgai pusiau, jums reikalingas maždaug 1 cm storio gabalas. Pabarstykite lašišą pipirais ir druska.
5. Iš pusės tešlos suformuokite žuvies pavidalo pyrago pagrindą – galite tam naudoti popieriaus trafaretą. Kaip jau minėjome, galite pyragą kepti ir apvalų ar stačiakampį. Iš tešlos nuopjovų suformuokite ir maždaug 1 cm pločio kraštelį.
6. Ant tešlos pagrindo paskirstykite špinatus, ant jų guldykite lašišą, patepkite ją garstyčiomis, o ant viršaus dar tepkite pusę pasiruošto padažą.
7. Suplakite kiaušinį su pienu ir šiuo plakiniu patepkite pyrago pagrindo kraštelius, ant viršaus dėkite viršutinę pyrago dalį ir aptepkite kiaušinio-pieno mišiniu. Jei norite meniško pyrago, iš tešlos likučių suformuokite žuvies žvynus – kiaušinio-pieno plakiniu priklijuokite juos prie pyrago viršaus. Pyrago šonus kruopščiai apspaudykite šakute.
8. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir kepkite pyragą apie 25 min. – kol viršus taps auksinės spalvos.
9. Patiekite šiltą arba kambario temperatūros kartu su likusiu padažu, pagardintu smulkiai kapotais laiškiniais česnakais arba svogūnų laiškais.