Ingredientai:
- 250 g morkų, nuskustų ir smulkiai sutarkuotų;
- 4 kiaušiniai;
- 150 g rudojo cukraus (jei neturite, galite naudoti ir paprastą baltąjį);
- 100 ml saulėgrąžų aliejaus (geriau bekvapio);
- 150 g miltų;
- 50 g migdolų miltų (jei neturite, naudokite baltus arba viso grūdo kvietinius);
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- žiupsnis maltų gvazdikėlių;
- žiupsnis šviežiai tarkuoto muskato riešuto;
- žiupsnelis druskos;
- saujelė graikiškų riešutų, pakepintų ir stambiai sukapotų arba razinų (nebūtina);
- cukraus pudros (pabarstymui).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Apvalų ar keturkampį kepimo indą patepkite aliejumi, išklokite dugną kepimo popieriumi.
2. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir druska iki purios masės. Suberkite tarkuotas morkas, supilkite aliejų.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir prieskonius. Sausąjį mišinį berkite į šlapiąjį ir švelniai, bet taip, kad neliktų sausų miltų, išmaišykite. Jei naudojate riešutus ar razinas, suberkite ir juos bei atsargiai išmaišykite.
4. Krėskite paruoštą tešlą į kepimo indą ir dėkite kepti. 28 cm skersmens pyragas keps apie 35 min. Jo viršus turi tapti rusvos spalvos, o įkišus bei ištraukus medinį pagaliuką šis turi likti sausas.
5. Leiskite kelias minutes pravėsti formoje, o tada atsargiai išimkite ir visiškai atvėsinkite. Viršų pabarstykite cukraus pudra (o jei esate glajų mėgėjai, galite aplieti ir paprastu, pvz., citrininiu, glajumi arba aptepti kreminio sūrio kremu).