Ingredientai:
tešlai:
- 500 g miltų;
- 1 kiaušinis;
- 150 ml vandens;
- didelis žiupsnis druskos.
įdarui:
- 400 g bulvių;
- 1 didelis svogūnas;
- 1 valg. šaukšt. grietinės;
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- žiupsnis druskos;
- žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- žiupsnis malto ar tarkuoto muskato.
Gaminimas:
1. Iš tešlai skirtų produktų užminkykite vientisą, tamprią, puskietę tešlą. Jei tešla per kieta, įpilkite daugiau vandens. Apibarstykite trupučiu miltų, pridenkite rankšluosčiu ir palikite 30–40 min. pastovėti – taip tešla „subręs“.
2. Bulves nuskuskite, išvirkite pasūdytame vandenyje ir sutrinkite su grietine.
3. Keptuvėje įkaitintuose riebaluose pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus, nepamirškite maišyti ir neleiskite svogūnams skrusti – jie turi tik tapti gelsvi ir suminkštėti. Sudėkite kepintus svogūnus į bulvių košę, įberkite pipirų, druskos ir muskato, gerai išmaišykite.
4. Ant lygaus, miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite ploną tešlos lakštą, miltuota stikline ar kitu turimu įraniu išspauskite apskritimus. Dėkite ant kiekvieno tešlos blynelio šaukštelį įdaro, sulenkite perpus, tada kraštus labai gerai užspauskite.
5. Dideliame puode užkaiskite vandenį, kai užvirs, pasūdykite ir dėkite virtinukus. Palaukite, kol iškils į paviršių, o tada pavirkite dar 2-3 min.
6. Virtinius išgriebkite kiaurasamčiu, leiskite nusivarvėti, sudėkite į didelį dubenį. Tiekite karštus su sviestu, grietine ar spirgučių ir svogūnų padažu.
Jei dalį virtinių šaldysite, geriausia tą daryti taip: pabarstykite medinę lentą ar plačią lėkštę miltais, dėkite virtinukus vienu sluoksniu, kad vienas su kitu nesiliestų. Tuomet dėkite į šaldiklį, palaikykite bent 6-7 val. Tuomet virtinukus berkite į šaldymui skirtus maišelius. Galite net suskirstyti juos porcijomis.