Triušienos troškinys su vynuogėmis
Ingredientai:
- 400 g triušienos filė;
- 150 g Kalamata alyvuogių;
- 1 mėlynasis svogūnas;
- šlakelis ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- Persilade prieskonių mišinio;
- 100 ml raudonojo vyno;
- 100 g raudonų ir žalių vynuogių;
- pipirų;
- druskos;
- šlakelis balzamiko acto.
Gaminimas:
1. Triušienos filė supjaustyti norimo dydžio gabaliukais. Svogūną supjaustyti riekelėmis.
2. Į įkaitintą keptuvę įpilti šlakelį ypač tyro alyvuogių aliejaus ir apkepinti triušieną, paskanintą Persilado prieskoniais. Tuomet sudėti svogūnus. Apkepus įpilti raudono vyno ir troškinti apie 10 min.
3. Pasmulkinti alyvuoges ir taip pat sudėti į keptuvę. Pagardinti druska ir pipirais.
4. Vynuoges perpjauti pusiau ir likus 5 min. iki troškinimo pabaigos sudėti į keptuvę. Prieš valgant užpilti šlakelį balzamiko acto.
Desertas „Pavlova“
Ingredientai:
morengui:
- 100 g kiaušinių baltymų (4 kiaušinių);
- 100 g cukraus pudros;
- 100 g cukraus;
- 2 valg. šaukšt. baltojo vyno acto.
plikytam kremui su rikotos sūriu:
- 500 ml pieno;
- 50 g cukraus;
- 50 g kukurūzų krakmolo;
- 10 gramų vanilinio cukraus su vanilės sėklytėmis;
- 1 kiaušinis;
- 3 kiaušinių tryniai;
- 125 g sviesto;
- 200 rikotos sūrio.
Gaminimas:
1. Į indą supilti kiaušinių baltymus, cukrų, cukraus pudrą bei actą ir plakti iki labai standžių putų.
2. Ant silikoninės keksiukų formos išvirkščios pusės naudojant konditerinį maišelį suformuoti krepšelius. Džiovinti orkaitėje 100-110°C temperatūroje 60 min.
3. Puode užvirti pieną. Inde išmaišyti cukrų, krakmolą ir vanilinį cukrų. Į atskirą indą įmušti kiaušinį ir kiaušinių trynius, kuriuos šluotele išplakti kartu su cukraus ir krakmolo mišiniu iki purios masės.
4. Verdančio pieno šlakeliu nuplikyti kiaušinių trynių masę ir tuomet ją supilti į užvirusį pieną, gerai išmaišyti ir grąžinti ant kaitros. Kaitinti iki masė pradės tirštėti. Nukelti nuo kaitros ir po truputį dėti sviestą bei maišyti, kol sviestas pilnai ištirps. Supilti masę į indą, uždengti maistine plėvele, kad ji liestųsi su kremu, ir palikti šaldytuve atvėsti apie 30 min.
5. Išdžiovintus ir atvėsusius morenginius krepšelius nuimti nuo formelių ir šiek tiek patarkuoti krepšelių dugnus, kad jie stabiliai stovėtų lėkštėje.
6. Atvėsusį kremą išpurenti, sudėti rikotos sūrį ir mases sujungti lėtai maišant. Kremu užpildyti krepšelius. Ant viršaus užberti kuo daugiau aviečių ir šilauogių bei dekoruoti cukraus pudra.