Skonio ir kainos testas: ką ir už kiek siūlo lietuviškos ledų manufaktūros?

Link pabaigos einanti vasara pagaliau įgavo šiokias tokias apsukas ir temperatūra labiau įkvepia dairytis ledų. Pastaruoju metu atsirado nemažai naujų, daug kam negirdėtų manufaktūrų, gaminančių šaltus gardėsius iš natūralių ingredientų (vadinamuosius craft'inius), o ir didieji gamintojai nesnaudžia. Ta proga 15min ir tinklaraščio StrelkaBelka.lt kūrėjos paragavo ir palygino tos pačios rūšies skirtingų gamintojų ledus – sudėtį, skonį ir, žinoma, kainą.
Pistacijų ledai
Pistacijų ledų degustacija / Strelkabelka nuotr.

Nutarėme lyginti to paties skonio ledus ir net nesuabejojome, kad tai bus pistacijų – viena vertus, dauguma prekių ženklų jų turi, kita vertus, skonis labai subtilus, taigi turėtų jaustis niuansai. Galbūt dar buvo galima ragauti šokoladinius – tikėtina, kad taip pat atsiskleistų skonio skirtumai, tačiau dalis žmonių jų visiškai nemėgsta.

Specializuotos ledų manufaktūros jau turėjo pakankamai laiko ištobulinti savo receptūras, tačiau vis dar gajus prisiminimas apie tąsius, autentiško pistacijų skonio neturinčius ledus – kadangi tokių ragavome senokai, pavadinimų nesakysime ir reputacijos negadinsime.

Šįkart ragavome „Sweet Morello“, „Fionos cukrainės“, „Dione“, „Ice Dunes“, „Baltų“ ir „Nerijaus“ ledų. Žinoma, gali kilti klausimas, kiek „Dione“ galima laikyti craftiniais ledais, tačiau norėjome į palyginimą įtraukti bent vieną populiarų prekės ženklą, juolab kad „Lufthansa“ Europos ledų žemėlapyje juos įvardijo kaip skaniausius ledus Vilniuje (nors tikėtina, kad mažesnių prekių ženklų tiesiog neatrado).

Strelkabelka nuotr./Įvairių gamintojų pistacijų ledai
Strelkabelka nuotr./Įvairių gamintojų pistacijų ledai

Norėjome įtraukti ir „Beatos virtuvės“ ledus, tačiau jie pistacijų ledų negalėjo pasiūlyti (sakė, kad jų būna retai, iš esmės pastaruoju metu beveik nebebūna). Taip pat buvo smalsu palyginti su „Soprano“ ledais, tačiau reikiamos rūšies irgi negavome.

Degustaciją kiek komplikavo tai, kad kai kurių ledų galima nusipirkti sufasuotų indeliuose, o kitų tik pardavimo vietoje tiekiamų kaušeliais. Tai buvo šioks toks trukdis vertinant sudėtį – ji, perkant ledus kaušeliais, lieka paslaptimi.

Sweet Morello. Ledai geros tekstūros ir gana ryškaus natūralaus pistacijų skonio. Gali būti, kad dėl to, kad pirkome kaušelį į indelį ant jų viršaus galėjo būti susidaręs kondensatas, taigi ne vienam kąsnyje pasitaikė ledų kristalų. Suvalgius porciją per pusę, vienai iš mūsų liko ryškesnis saldumo skonis, taigi galima įtarti, kad cukraus yra daugoka.

Kiekio vienoje porcijoje kavinės darbuotoja negalėjo įvardyti, bet galėtų būti apie 100 g, kaina 2,50 Eur.

Kiti skoniai: šokolado, mango, aviečių, mėlynių, juodųjų serbentų, vyšnių, braškių, mėtų-laimo, veganiški – mango, vanilės, bananų, kokosų.

Parduodami kavinėse „Chaika“ (Totorių g.), „Green Jar Bar (Upės g.), vežimėlyje „Open Kitchen“ (penktadieniais).

Fionos cukrainė. Taip pat ragavome kaušelį ledų, skonis panašus, pistacijų intensyvumo pakanka, o tekstūra pasirodė vos lengvesnė. Apie tai liudija ir kiek kitokia tirpstančio ledo konsistencija.

Kiekis porcijoje – 80 g, kaina 2 Eur, palyginamoji 100 g kaina – 2,5 Eur.

Kiti skoniai: juodojo šokolado, lazdyno riešutų, braškių, mango, citrinų, bazilikų su citrusiniais vaisiais, grietinės, kavos.

Parduodami „Fiona“ cukrainėje (Pilies g.) ir vežimėlyje prie Bernardinų sodo.

Dione. Ragavome kaušelį ledų, tekstūra gera, o dėl skonio nuomonės kiek išsiskyrė: vienai mūsų atrodė, kad pistacijų skonio mažiau, kitai – kad tiesiog mažiau cukraus. Todėl kai kam ledai gali pasirodyti per blankūs, tačiau mėgstantiems mažesnį saldumą, tai tikrai savo skoniu prastesnis variantas. „Dione“ savo tinklalapyje skelbia, kad ledai iš natūralių ingredientų.

Kiekis porcijoje – 100 g (galima rinktis ir ne vieną rutuliuką), kaina – 1,5 Eur.

Kiti skoniai: HoReCa sektoriui „Dione“ siūlo daugiau kaip 12 skonių ledų.

Ledų galima nusipirkti „Dione“ kavinėse. Ar sufasuoti prekybos centrams yra tokios pat receptūros, nežinome.

Strelkabelka nuotr./„Sweet Morello“, „Fionos cukrainė“ ir „Dione“ ledai
Strelkabelka nuotr./„Sweet Morello“, „Fionos cukrainė“ ir „Dione“ ledai

Ice Dunes. Pirkome ledų, sufasuotų mažuose, vienos porcijos indeliuose. Skonis panašus į „Sweet Morello“ ir „Fionos“ – pistacijų intensyvumo pakanka, tekstūra gera.

Kiekis pakuotėje – 90 g, kaina – 2,30 Eur, palyginamoji 100 g kaina – 2,56 Eur.

Kiti skoniai: pieniški, šokolado, juodųjų serbentų, mango, citrinų, aviečių, šaltalankių. Neseniai pagarsėjo savo juodojo sezamo ledais.

Nusipirkti ne taip jau lengva: Vilniuje – kavinėje „Kavos virėjai | Brew“, kavos bare „Crooked Nose & Coffee Stories“, Nidoje – vežimėliuose prie restoranų „Nidos kaštonas“, „Zuikio daržas“.

Nerijaus. Sufasuoti vienos porcijos indeliuose. Sutartinai padarėme išvadą, kad šie ledai turi tik vos jaučiamą pistacijų skonį (ant etiketės rašoma, kad pistacijų pastos – 10 proc.), taigi lyginant su kitais, gomurį lepino mažiausiai.

Kiekis pakuotėje – 110 g, kaina – 2,40 Eur, palyginamoji 100 g kaina – 2,18 Eur.

Kiti skoniai: „Facebook“ profilis nenurodomas, taigi, atsakymo negavome.

Galima rasti kepyklose „Kmyninė“ (Užupio, Liejyklos ir Pylimo g.), parduotuvėje „Bobos daržas“.

Baltų. Radome sufasuotus tik kelių porcijų dydžio indeliuose (bet būna ir mažesniuose). Jau atidarius buvo matyti ryškesnė, nei kitų ragautų variantų, spalva. Pistacijų skonis irgi atitinkamai ryškesnis, kiek sunkesnė ir pati tekstūra – spėliojome, kad dėl didesnio pistacijų pastos kiekio, tačiau pažiūrėjus į sudėtį, jos kiekis – 11,4 proc., o ryškesnę spalvą gali suteikti chlorofilas.

Kiekis pakuotėje – 300 g, kaina – 7 Eur, palyginamoji 100 g kaina – 2,33 Eur.

Kiti skoniai: šokolado su juodaisiais pipirais, pelėsinio sūrio, žaliosios „macha“ arbatos, levandų, „Yuzu“ mandarinų ir citrinų, braškių su imbiero sultimis, mango.

Galima nusipirkti parduotuvėse „Biosala“, „Assorti“, „Bobos daržas“.

Strelkabelka nuotr./„Ice Dunes“,  „Nerijaus“ ledai  ir „Baltu ledai“
Strelkabelka nuotr./„Ice Dunes“, „Nerijaus“ ledai ir „Baltu ledai“

Kainų palyginimas (nuo didžiausios iki mažiausios už 100 g)

Nr. prekės ženklas kiekis porcijoje/pakuotėje (g) kaina (EUR) kaina (EUR) už 100 g
1 Ice Dunnes 90 2,30 2,56
2

Sweet Morello

100 2,50 2,50
3 Fionos cukrainė 80 2,00 2,50
4 Baltų 300 700 2,33
5 Nerijaus 110 2,40 2,18
6 Dione 100 1,50 1,50

Pastaba: lentelėje pateiktos kainos gali skirtis priklausomai nuo pardavimo vietos

Apibendrinimas: tikėjomės, kad skirtumai bus pakankamai ryškūs, tačiau rezultatas toks, kad treji ledai buvo labai panašūs, o kiti treji turėjo gana ryškius bruožus, pagal kuriuos juos būtų galima atskirti ir akloje degustacijoje. Tačiau nesupratome, kodėl buvo toks ryškus skirtumas tarp „Nerijaus“ ir „Baltų ledų“ – pistacijų pastos kiekis skiriasi tik 1,4 proc., be to, ant „Nerijaus“ ledų pakuotės nurodyta, kad pasta 99 proc., o tarp „Baltų“ ledų ingredientų kažko panašaus į skonio stipriklius nematyti.

Šį momentą pakomentavusi profesionali konditerė, žurnalo „Verdu ir kepu“ redaktorė Elžbieta Monkevič, teigė, jog tai gali lemti skirtinga pistacijų pasta – nepaisant to, kad iš tų pačių ingredientų, jų skonis gali gana ryškiai skirtis.

Strelkabelka nuotr./Pistacijų ledai
Strelkabelka nuotr./Pistacijų ledai

Visiems įdomu kainos, tiesa? Manūfaktūriniai, craftiniai produktai beveik visada orientuoti į pirkėjus su aukštomis pajamomis, tai akivaizdu. Žinoma, tai priklauso ir nuo pardavėjo taikomo antkainio, taigi už tokių ledų 100 g porciją, jei perkate kaušeliais ar mažuose indeliuose, teks pakloti apie 2,5 Eur.

Kaip ir minėjome, „Dione“ ne visai galima priskirti prie craftinių ledų – tai didelė gamykla, gaminanti „premium“ klasės produktus, eksportuojamus į įvairias pasaulio šalis. Tačiau jų produktų kaina rinkoje tikrai konkurencinga.

Ir pabaigai: prieš trejus metus tikrai nebūtume už ledų porciją mokėję beveik 9 Lt, tačiau tokios kainos turi ir gerąją savo pusę – tai riboja vartojimą, o tokio žanro desertus sveika valgyti kuo rečiau!

Strelkabelka.lt yra dviejų autorių tinklaraštis apie dvi gyvenimo ir asmenybės puses: kietą ir minkštą, racionalią ir juslingą, ironišką ir sentimentalią. Strelkos ir Belkos gyvenimo būdas per kūno ir proto praktikas, psichologiją, patiekalų receptus, restoranų bei kitų dalykų apžvalgas.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis