Kulinarinių knygų autorius, keliautojas Vytaras Radzevičius bei maisto ir vyno žinovė Urtė Mikelevičiūtė kviečia apsilankyti spalvingoje, skoniais ir aromatais džiuginančioje Meksikos virtuvėje ir išbandyti tradicinius jos patiekalus namuose.
„Dar praėjusiais metais Meksiką atrado daugelis lietuvių, tai tapo viena populiariausių kelionių krypčių. Iš savo patirties pastebiu, kad Meksikos maisto kultūra Lietuvoje auga – čia kuriasi meksikietiško maisto restoranai, užkandinės, daugėja ir meksikietiškiems patiekalams ruošti skirto maisto asortimentas mūsų parduotuvėse. Galbūt dėl to pastaruoju laikotarpiu vis daugiau žmonių atranda Meksikos virtuvę ir ją pasirenka savo skonių kelionėms“, – pristatydama naują iniciatyvą, virtualių vakarienių „Ant grotelių namuose“ ciklą, kalbėjo U.Mikelevičiūtė.
Žinomas keliautojas ir maisto entuziastas V.Radzevičius prieš keletą metų lankėsi Meksikoje ir tikina, kad jų virtuvė – labai priimtina lietuvių skoniui.
„Meksikos virtuvė ypatinga tuo, jog ten viskas gana paprasta. Nėra įmantrių, sunkiai paruošiamų ar daug laiko reikalaujančių patiekalų. Ten žmonės labiausiai mėgsta gatvės maistą, kuriam valgyti nereikia prabangių indų ar net įrankių. Ilgiausiai Meksikos virtuvėje užtrunka paruošti ingredientus – ilgai troškinama mėsa, iš daugybės skirtingų sudedamųjų dalių gaminamos salsos“, – pasakoja V.Radzevičius.
Maisto gamintojai taip pat pastebi, kad pastarąjį pusmetį lietuviai vis dažniau keliauja skoniais savo virtuvėse ir taip kompensuoja iš gyvenimo dingusias egzotiškas keliones. Pavyzdžiui, pranešime žiniasklaidai cituojama „Gardėsio“ prekės ženklo rinkodaros direktorė Indrė Švelnytė sako, jog pastaruoju metu išaugo tokių įdomesnių duonos gaminių, kaip mėsainių bandelės, poliarinės duonelės ar lavašai, paklausa.
Labiausiai lietuvių ir meksikiečių virtuves vienija vienas aspektas – daug mėsos, ypač kiaulienos.
Labiausiai lietuvių ir meksikiečių virtuves vienija vienas aspektas – daug mėsos, ypač kiaulienos. Žinoma, jei pažvelgtume į tradicijas, Lietuvoje ir Meksikoje ši mėsa ruošiama skirtingai, kita vertus, ir buvę lokalūs ruošimo būdai dabar lengvai keliauja iš šalies į šalį.
„Meksikietiškoje virtuvėje populiaru mėsą ilgai troškinti, pavyzdžiui, ilgai troškinama kiauliena ten vadinama „carnitas“ ir ruošiama ne mažiau kaip septynias valandas, o vėliau apskrudinama. Lietuvoje tokie egzotiški ir lėtai virti mėsos gaminiai taip pat populiarėja, nes yra itin tinkami kulinariniams skonių eksperimentams namuose“, – pastebi „Biovela Group“ rinkodaros direktorius Povilas Vinžanovas.
Tad ką gi verta išbandyti savo virtuvėje ir į kokias skonių keliones leistis? V.Radzevičius bei U.Mikelevičiūtė kviečia išbandyti 2 nesudėtingus patiekalus, kuriems netrūksta egzotikos.
Vaikams ir suaugusiems – buritai su jautiena
Buritai – bene žinomiausias meksikietiškas patiekalas. Pradžią šiuolaikiniams buritams davė actekų ir kitų Pietų Amerikos indėnų keptos kukurūzų duonelės „tlaskala“. Jos buvo gana nedidelės ir labiau priminė takus. Tik vėliau Pietų Amerikoje pradėtos kepti didesnės ir minkštesnės jų atmainos, kurios galėjo „atlaikyti“ daugiau įdaro.
Tradiciniai buritai gaminami su ryžiais, pupelėmis ir šviežiomis bei marinuotomis daržovėmis ir valgomi rankomis. Tai gana sotus ir nebrangus patiekalas.
Ingredientai (1 dideliam buritui):
- 1 didelis lavašas;
- 0,5 arbat. šaukšt. džiovintų raudonėlių;
- 0,5 arbat. šaukšt. kumino;
- 0,5 arbat. šaukšt. maltos paprikos;
- žiupsnis druskos;
- žiupsnis grūstų džiovintų aitriųjų pipirų;
- 150 g malto jautienos (idealu – kumpinės);
- 0,5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- 2 valg. šaukšt. kečupo;
- 150 g konservuotų kukurūzų;
- 100 g išvirtų ryžių;
- 50 g kopūsto, smulkiai pjaustyto;
- 0,5 skardinės raudonųjų pupelių čili padaže (arba atskirai konservuotų pupelių ir mėgstamo padažo);
- ½ raudonojo svogūno, smulkiai pjaustyto;
- 1 sauja smulkiai pjaustytos kalendros;
- 0,25 žaliosios citrinos sulčių;
- saujelė tarkuoto sūrio.
Gaminimas:
1. Keptuvėje įkaitiname aliejų. Dedame trintą česnaką ir svogūną, pakepame kelias minutes, kol suminkštės ir įgaus auksinį atspalvį. Dedame smulkintą jautieną ir kepame maišydami, kol mėsa paruduos.
2. Sudedame prieskonius: raudonėlį, druską, kuminą, papriką bei aitriuosius pipirus ir viską pakepiname 1 minutę. Tuomet įmaišome kečupą, pakepiname viską dar 3 minutes. Atidedame keptuvę į šalį 10 minučių, kad įdaras šiek tiek pravėstų.
3. Į lavašą dedame ryžius, mėsą, ant viršaus dedame kopūstą, kukurūzus, pupeles su padažu, šiek tiek raudonojo svogūno, sūrio ir kalendros. Suvyniojame.
4. Dedame buritą į keptuvę, kuri įkaitinta ant vidutinės ugnies, ir kiekvieną pusę pašildome kelias minutes. Jei norite, kad sūris visiškai išsilydytų, galite šildyti buritą apie 10 minučių ant mažos kaitros. Arba galite naudotis orkaite – įkaitinkite ją iki 180 °C temperatūros ir šildykite buritą apie 10 minučių.
Meksikietiška pica „Tlajuda“
Tradicinė meksikietiška pica, kiek keistoku pavadinimu – „tlajuda“. Kuo ji skiriasi nuo mums visiems žinomos itališkos? Čia nereikės minkyti tešlos ir jos kočioti, kadangi „tlajudos“ pagrindas – didelis lavašas. Beje, Italijoje pica aptepama šviežiu pomidorų padažu, o „tlajuda“ aptepama trintų pupelių tyre.
Ingredientai (1 „tlajudai“):
- 1 didelis lavašas;
- 0,5 indelio raudonųjų pupelių aštriame padaže;
- 200 g lėtai virtos plėšomos kiaulienos (būna pirkti jau paruoštos arba galima lėtai išsivirti žemoje temperatūroje patiems);
- 0,5 acte marinuoto pjaustyto raudonojo svogūno;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 sauja šviežios kalendros;
- 50 g fetos ar kito mėgstamo sūrio;
- 2 valg. šaukšt. majonezinio padažo (jei mėgstate, pvz., česnakinio);
- 2 valg. šaukšt. barbekiu kepsniams skirto padažo;
- sauja ridikėlių;
- 0,5 avokado;
- 1 vidutinio dydžio pomidoras arba sauja mažų pomidoriukų;
- sauja smulkiai pjaustyto kopūsto.
Gaminimas:
1. Kiaulieną paruošiame ir iškepame pagal instrukciją, kuri nurodyta ant pakuotės. Tuomet kiaulieną suplėšome su šakute ir atidedame į šalį.
2. Keptuvę įkaitiname ant vidutiniškos ugnies. Lavašą patepame iš abiejų pusių aliejumi. Kai keptuvė įkaista, lakštą kepame iš abiejų pusių po 1 minutę.
3. Pupeles su padažu sutriname iki vientisos masės.
4. Ant iškepto lavašo dedame pupelių masę, plėšytą kiaulieną ir mėgstamą sūrį. Lavašą dedame į orkaitę ir kepame apie 6–8 minutes kol sūris išsilydys, o lavašas paruduos ir taps traškus.
5. Išimame lavašą iš orkaites. Ant viršaus dedame pomidorus, avokadą, raudonąjį svogūną, kopūstą, ridikėlius ir kalendrą. Viską gardiname padažais. Supjaustome lavašą į 4 dalis ir ragaujame.