Skonių kelionės: V.Radzevičius patarė, ką įdomaus ruošti iš egzotinių vaisių

Dar prieš kurį laiką parduotuvėje pamatę tokius egzotinius vaisius kaip ličiai, figos ar anonos, nemažai mūsų susimąstydavo, koks jų skonis ir su kuo juos valgyti. Ryškios spalvos, neįprasta išvaizda ir skatino išbandyti, ir kėlė nepatiklumo jausmą. Keliautojo, kulinarinių knygų autoriaus Vytaro Radzevičiaus teigimu, tropinių vaisių pasirinkimas toks platus, kad savo favoritus ras kiekvienas.
Vytaras Radzevičius daugybę egzotinių vaisių išragavo kelionėse
Vytaras Radzevičius daugybę egzotinių vaisių išragavo kelionėse / Vida Press, asmeninio albumo nuotr.

V.Radzevičius prisipažįsta, jog vaisiai – ir lietuviški, ir egzotiniai – yra svarbi jo kasdienio maisto raciono dalis. „Jų mano virtuvėje galima rasti bet kada – tiek lietuviškų, tiek įvežtinių. Natūralu, kad dėl to jų ir valgau gana gausiai, pavyzdžiui, 2–3 obuolius per dieną. Tuo atveju, jei vakare kamuoja alkis, bet nenoriu apsunkinti skrandžio, renkuosi kokias nors uogas“, – pasakoja keliautojas.

V.Radzevičius pasakoja itin mėgstantis ir tropinius vaisius – su nemaža dalimi jų, kaip pasakoja žurnalistas, teko susipažinti keliaujant. „Esu užkietėjęs prinokusių mango vaisių gerbėjas, taip pat negaliu atsispirti pitajai. Ypatingi prisiminimai užplūsta prisiminus tas dienas kelionių metu, kai būdavo itin karšta, tvanku, bet gauni atšaldytą, dailiai suraikytą pitają ir gali ramiai valgyti kur pavėsyje“, – prisiminimais dalijasi V.Radzevičius.

Asmeninio albumo nuotr. /Vytaras Radzevičius
Asmeninio albumo nuotr. /Vytaras Radzevičius

Įdomūs vaisių deriniai – patiekalams ir gėrimams

Keliautojas ir žurnalistas teigia, kad Lietuvoje esantis didelis egzotinių vaisių pasirinkimas jį džiugina. Jie, pasak pašnekovo, yra ne tik skanūs, bet ir leidžia bent mintimis nusikelti į išsiilgtus kraštus.

Pamenu, kad pirmąkart tropinį vaisių anoną paragavau Bogotos turguje ir jis man paliko neišdildomą įspūdį.

„Pamenu, kad pirmąkart tropinį vaisių anoną paragavau Bogotos turguje ir jis man paliko neišdildomą įspūdį. Dabar anonų nesunku rasti nuėjus į šalia namų esančią parduotuvę, taip pat ir dumplainių, kurių dėžute su niekuo nesu linkęs dalintis“, – šypsosi jis.

V.Radzevičius teigia esąs atviras įvairiems, dar neragautiems patiekalams. Nors, regis, kulinarą būtų sunku nustebinti dar neišbandyta skonių kombinacija, jis pripažįsta ragavęs patiekalą su mangais Tailande, jis paliko neišdildomą įspūdį.

„Kartą Tailande teko ragauti lipnių ryžių, saldinto kokosų pieno ir mangų desertą. Jis išsyk nustebino savo paprastumu, nes tokį patiekalą lengvai galima pasigaminti ir namie. Tiesiog išsivirkite ryžius, kad jie būtų sulipę, atvėsinkite, patiekite šalia prinokusių mangų ir apipilkite saldintu kokosų pienu. Pažadu, pirštus apsilaižysite“, – rekomenduoja jis.

Vida Press nuotr./Lipnūs ryžiai su mangu
Vida Press nuotr./Lipnūs ryžiai su mangu

Kitas jį nustebinęs atradimas – kolumbietiška egzotinių vaisių arbata.

„Įdėkite į puodelį skiltelę obuolio, vynuogių, braškių, pasifloros, ananaso, dar kas šaus į galvą ir užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu. Aš dar įmerkiu cinamono lazdelę. Po kelių minučių galite gerti šią arbatą. Beprotiškai paprasta, bet neįtikėtinai skanu“, – sako V.Radzevičius.

Jis ragina nebijoti eksperimentuoti, ragauti naujų vaisių ir taip atrasti patį skaniausią. Kai namie vaisių netrūksta, jų yra net kelių rūšių, keliautojas siūlo pasigaminti punšą su vaisiais, kurio ingredientus kiekvienas gali prisiderinti pagal savo skonį.

Jis pasakoja, kad punšo pavadinimas per anglų kalbą paplito iš sanskrito žodžio panč, reiškiančio „penki“, nes gėrimas originaliai būdavo daromas iš penkių sudėtinių dalių. Anglų jūreiviai šį gėrimą parsiplukdė iš Indijos XVII amžiuje, o tada jau jis paplito Europoje.

„Užvirinkite 3–4 stiklines su cinamono lazdele ir keliais gvazdikėliais. Nukaiskite ir suberkite kelis šaukštelius „Earl Grey“ arbatos. Kai pritrauks, nukoškite ir įsidėkite cukraus pagal skonį ir atvėsinkite. O tada jau įsidėkite plonais griežinėliais pjaustytų jūsų mėgstamų egzotinių vaisių – kivių, ananasų, citrinų, apelsinų. Galite netgi ir mūsiškį agurką pridėti. Nebijokite eksperimentuoti ir raskite savo skonį. Ir palaikykite gėrimą per naktį uždengtą šaldytuve. Nuostabus gaivinantis punšas!“ – receptu dalijasi V.Radzevičius.

Vida Press nuotr./Įvairių vaisių punšas
Vida Press nuotr./Įvairių vaisių punšas

Kad egzotinių vaisių asortimente daugėja, o ir pirkėjai vis drąsiau juos renkasi, patvirtina ir pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė. „Nors tenka girdėti pasakymų, kad lietuviai yra tradicinių, gerai žinomų skonių gerbėjai, susidomėjimas egzotiniais vaisiais rodo, kad toks įsitikinimas nėra visiška tiesa. Remiantis turimais duomenimis, egzotinių vaisių paklausa mūsų tinklo parduotuvėse pastaruosius metus tik augo“, – pripažįsta V.Budrienė ir pridūrė, jog pastaruoju metu egzotinių vaisių paklausa itin išauga prieš įvairias šventes.

Nektarinų desertas
Receptas: Paprastas, bet gardus nektarinų desertas su kokosų pienu
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Nektarinai: 6.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Rudasis cukrus: 3.00 arbat. š.
Kokosų pienas: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Perpjaukite nektarinus per pusę. Šaukšteliu išskobkite kauliuką ir kaulavietes. Suplakite kiaušinį su cukrumi ir kokosų pienu. Plakite kol cukrus ištirps.

2. Į išskobtas kaulavietes šaukštu sklidinai įpilkite plakinio. Sudėkite nektarinų puseles į garintuvą ir kaitinkite virš garų 5–10 minučių.

3. Nuėmę nektarinus nuo karščio palaukite, kol atvės.

Suskleisti
Bolivinės balandos, mango ir šilauogių salotos su bazilikų padažu
Receptas: Bolivinės balandos, mango ir šilauogių salotos su bazilikų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 15
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos (kynva): 0.50 puodelis (salotoms)
Vanduo: 1.00 puodelis
Agurkai: 0.50 puodelis (supjaustyto; salotoms)
Mangas: 0.50 vnt. (supjaustyto; salotoms)
Šilauogės: 0.50 puodelis (salotoms)
Bazilikai: 1.00 sauja (bazilikų padažui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (bazilikų padažui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (bazilikų padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; bazilikų padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; bazilikų padažui)
Kaip gaminti

1. Išvirkite kruopas ir leiskite atvėsti.

2. Sumaišykite su likusiais salotų ingredientais.

3. Padažui visus ingredientus suplakite blenderyje iki vientiso padažo.

4. Užpilkite padažą ant salotų.

Suskleisti
Migdolinis pyragas su figomis
Receptas: Migdolinis pyragas su figomis
8 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Migdolų miltai: 1.00 st.
Cukrus: 0.25 st.
Miltai: 0.25 st.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kambario temperatūros)
Sviestas: 60.00 g (tirpinto ir atvėsinto)
Figos: 8.00 vnt. (šviežios)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepimo formą lengvai patepkite riebalais.

2. Dubenyje sumaišykite sausuosius ingredientus: migdolų miltus, cukrų, miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.

3. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, įmaišykite sviestą.

4. Supilkite sausuosius ingredientus į kiaušinių-sviesto plakinį ir gerai išmaišykite. Supilkite tešlą į kepimo formą.

5. Figas nuplaukite, nusausinkite ir pašalinkite jų kotelius. Perpjaukite per pusę ir išdėliokite ant tešlos perpjauta puse į viršų. Puseles šiek tiek įspauskite į tešlą. Užbarstykite šaukštą cukraus.

6. Kepkite apie 30 minučių, kol pyragas gražiai pageltonuos. Atvėsinkite.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis