V.Radzevičius prisipažįsta, jog vaisiai – ir lietuviški, ir egzotiniai – yra svarbi jo kasdienio maisto raciono dalis. „Jų mano virtuvėje galima rasti bet kada – tiek lietuviškų, tiek įvežtinių. Natūralu, kad dėl to jų ir valgau gana gausiai, pavyzdžiui, 2–3 obuolius per dieną. Tuo atveju, jei vakare kamuoja alkis, bet nenoriu apsunkinti skrandžio, renkuosi kokias nors uogas“, – pasakoja keliautojas.
V.Radzevičius pasakoja itin mėgstantis ir tropinius vaisius – su nemaža dalimi jų, kaip pasakoja žurnalistas, teko susipažinti keliaujant. „Esu užkietėjęs prinokusių mango vaisių gerbėjas, taip pat negaliu atsispirti pitajai. Ypatingi prisiminimai užplūsta prisiminus tas dienas kelionių metu, kai būdavo itin karšta, tvanku, bet gauni atšaldytą, dailiai suraikytą pitają ir gali ramiai valgyti kur pavėsyje“, – prisiminimais dalijasi V.Radzevičius.
Įdomūs vaisių deriniai – patiekalams ir gėrimams
Keliautojas ir žurnalistas teigia, kad Lietuvoje esantis didelis egzotinių vaisių pasirinkimas jį džiugina. Jie, pasak pašnekovo, yra ne tik skanūs, bet ir leidžia bent mintimis nusikelti į išsiilgtus kraštus.
Pamenu, kad pirmąkart tropinį vaisių anoną paragavau Bogotos turguje ir jis man paliko neišdildomą įspūdį.
„Pamenu, kad pirmąkart tropinį vaisių anoną paragavau Bogotos turguje ir jis man paliko neišdildomą įspūdį. Dabar anonų nesunku rasti nuėjus į šalia namų esančią parduotuvę, taip pat ir dumplainių, kurių dėžute su niekuo nesu linkęs dalintis“, – šypsosi jis.
V.Radzevičius teigia esąs atviras įvairiems, dar neragautiems patiekalams. Nors, regis, kulinarą būtų sunku nustebinti dar neišbandyta skonių kombinacija, jis pripažįsta ragavęs patiekalą su mangais Tailande, jis paliko neišdildomą įspūdį.
„Kartą Tailande teko ragauti lipnių ryžių, saldinto kokosų pieno ir mangų desertą. Jis išsyk nustebino savo paprastumu, nes tokį patiekalą lengvai galima pasigaminti ir namie. Tiesiog išsivirkite ryžius, kad jie būtų sulipę, atvėsinkite, patiekite šalia prinokusių mangų ir apipilkite saldintu kokosų pienu. Pažadu, pirštus apsilaižysite“, – rekomenduoja jis.
Kitas jį nustebinęs atradimas – kolumbietiška egzotinių vaisių arbata.
„Įdėkite į puodelį skiltelę obuolio, vynuogių, braškių, pasifloros, ananaso, dar kas šaus į galvą ir užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu. Aš dar įmerkiu cinamono lazdelę. Po kelių minučių galite gerti šią arbatą. Beprotiškai paprasta, bet neįtikėtinai skanu“, – sako V.Radzevičius.
Jis ragina nebijoti eksperimentuoti, ragauti naujų vaisių ir taip atrasti patį skaniausią. Kai namie vaisių netrūksta, jų yra net kelių rūšių, keliautojas siūlo pasigaminti punšą su vaisiais, kurio ingredientus kiekvienas gali prisiderinti pagal savo skonį.
Jis pasakoja, kad punšo pavadinimas per anglų kalbą paplito iš sanskrito žodžio panč, reiškiančio „penki“, nes gėrimas originaliai būdavo daromas iš penkių sudėtinių dalių. Anglų jūreiviai šį gėrimą parsiplukdė iš Indijos XVII amžiuje, o tada jau jis paplito Europoje.
„Užvirinkite 3–4 stiklines su cinamono lazdele ir keliais gvazdikėliais. Nukaiskite ir suberkite kelis šaukštelius „Earl Grey“ arbatos. Kai pritrauks, nukoškite ir įsidėkite cukraus pagal skonį ir atvėsinkite. O tada jau įsidėkite plonais griežinėliais pjaustytų jūsų mėgstamų egzotinių vaisių – kivių, ananasų, citrinų, apelsinų. Galite netgi ir mūsiškį agurką pridėti. Nebijokite eksperimentuoti ir raskite savo skonį. Ir palaikykite gėrimą per naktį uždengtą šaldytuve. Nuostabus gaivinantis punšas!“ – receptu dalijasi V.Radzevičius.
Kad egzotinių vaisių asortimente daugėja, o ir pirkėjai vis drąsiau juos renkasi, patvirtina ir pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė. „Nors tenka girdėti pasakymų, kad lietuviai yra tradicinių, gerai žinomų skonių gerbėjai, susidomėjimas egzotiniais vaisiais rodo, kad toks įsitikinimas nėra visiška tiesa. Remiantis turimais duomenimis, egzotinių vaisių paklausa mūsų tinklo parduotuvėse pastaruosius metus tik augo“, – pripažįsta V.Budrienė ir pridūrė, jog pastaruoju metu egzotinių vaisių paklausa itin išauga prieš įvairias šventes.