Skubos pilnam rytui – iš vakaro ruoštas užtepas: 15 pačių įvairiausių receptų

Rugsėjis startavo, startavo ir intensyvesnis, kai kam nemažai įtampos bei streso atnešantis sezonas. Puikiai žinome, jog ilgainiui viskas susistyguos, tačiau jei dienos pradžia kol kas panaši į lėkimo kupiną košmarą, vakare skirkite laiko ir pasiruoškite šį tą, ką galėsite tepti ant duonos, duoniukų, trapučių ryte.
Rūkytos žuvies užtepėlė
Rūkytos žuvies užtepėlė / Shutterstock nuotr.
Kreminės varškės užtepėlė
Receptas: Kreminės varškės užtepėlė
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 90
Receptas
Ingredientai
Kreminė varškė: 120.00 g (arba kreminis sūris)
Miltelinis cukrus: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (½ tarkuotos citrinos žievelės ir 1 arbat. š. sulčių)
Kaip gaminti
  1. Nedideliame dubenėlyje iki vientisos masės sumaišykite kreminę varškę, miltelinį cukrų, tarkuotą citrinos žievelę ir citrinos sultis.
  2. Laikykite šaldytuve. Patiekite kartu su moliūgų duona: tepkite ją ant riekelių ir skanaukite.
Suskleisti
Sūrio užtepėlė
Receptas: Tepamas sūrelis su feta, česnaku ir krapais
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 20
Receptas
Ingredientai
Kreminis sūris: 230.00 arbat. š.
Fetos sūris: 110.00 g (sutrupinto)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Krapai: 2.00 valg. š. (šviežių susmulkintų)
Kaip gaminti

1. Elektriniame maišytuve gerai išsukite visus ingredientus.

2. Paruoštą tepamą sūrelį palikite šaldytuve bent keturioms valandoms.

3. Patiekite jį su alyvuogėmis, duonos lazdelėmis, ar daržovių šiaudeliais.

Suskleisti
Varškės ir pomidorų užtepėlė
Receptas: Varškės ir pomidorų užtepėlė
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 75
Receptas
Ingredientai
Varškė: 100.00 g (100-150)
Pomidorai: 5.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sultys: 1.00 valg. š.
Jogurtas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1.  Pomidorus nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais. Išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, apibarstykite džiovintais bazilikais, druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Dėkite į iki 60 laipsnių įkaitintą orkaitę praviromis durelėmis ir kelias valandas džiovinkite.
  2. Česnakus nulupkite, sutrinkite specialiu įrankiu. Nuluptus svogūnus susmulkinkite. Varškę sudėkite į dubenį. Suberkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, įmeskite kelias šakeles šviežių bazilikų ir viską sutrinkite elektriniu maišytuvu. Sudėkite atvėsusius džiovintus pomidorus, įpilkite šlakelį šviežių citrinų sulčių ir dar sykį viską sutrinkite. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Įmaišykite šaukštą natūralaus jogurto.
Suskleisti
Sojų varškės užtepėlė
Receptas: Sojų varškės užtepėlė
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.0 / 3
Receptas
Ingredientai
sojų pupelių varškė 200.00 g
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 1.00 vnt. (pusė morkos)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Tabasko padažas: 1.00 arbat. š. (keli lašai)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (0,5 šaukštelio tarkuoto šviežio)
Citrinos: 1.00 vnt. (2–3 šaukštai sulčių)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (kapotos)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Duona: 1.00 vnt. (mėgstama duona)
Kaip gaminti

1. Saliero stiebą ir morką supjaustykite mažais gabalėliais. Česnako skilteles sutrinkite ir suberkite ant smulkintų daržovių. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apie 2 minutes vis pamaišydami troškinkite daržoves, įpilkite tabasko padažo. Palikite atvėsti.

2. Sojų pupelių varškę sutrinkite šakute ir pagardinkite tarkuotu imbieru, citrinų sultimis bei malta ciberžole. Sudėkite atvėsusias daržoves ir atsargiai išmaišykite. Užbarstykite petražolių. Šiek tiek paskrudinkite sezamų sėklas ir užbarstykite ant kremo.

3. Paruoštą kremą tepkite ant mėgstamos skrudintos duonos.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Daržovių paštetas
Receptas: Daržovių paštetas
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.8 / 22
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 1.00 st. (virtos (arba žirniai))
Morkos: 2.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (pusė gumbo)
Riešutai: 50.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Bulvės: 1.00 vnt. (didelė)
Sviestas: 50.00 g
Aliejus: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Bulvę, morkas ir salierą nuplaukite, nuskuskite ir išvirkite.

2. Svogūnus susmulkinkite ir kepkite aliejuje, kol įgaus aukso spalvą (kuo mažesnė ugnis, tuo bus saldesni svogūnai).

3. Virtas daržoves sumalkite, suberkite pupeles ir riešutus (šaukštą palikite pabarstyti).

4. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir išplakite iki standžių putų. Į maltas daržoves įmaišykite trynius, tuomet porcijomis plaktus baltymus, suberkite prieskonius. Gerai išmaišykite.

5. Masę sukrėskite į sviestiniu popieriumi išklotą ar sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą. Viršų pabarstykite riešutais. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 35–40 minučių arba kol gražiai apskrus. Valgyti galima tiek karštą, tiek šaltą su mėgstamu padažu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Sveikuoliškas paštetas
Receptas: Sveikuoliškas paštetas
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 29
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 1.00 st.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Džiovinti pomidorai: 4.00 vnt. (keli)
Petražolės: 20.00 g (ryšulėlis petražolių (arba kitokių prieskoninių žolelių))
Kaip gaminti

1. Saulėgrąžas užmerkite ir sudaiginkite (nebūtinai).

2. Kai pasirodys daigeliai, berkite jas kartu su kitais nurodytais produktais į smulkintuvą ir trinkite, kol gausite vientisą masę.

3. Šį paštetą labai gardu valgyti užteptą ant sėmenų paplotėlių ar duoniukų.

Suskleisti
Keptų paprikų užtepėlė
Receptas: Keptų paprikų užtepėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 23
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 1.00 vnt. (1 didelė arba 2 mažesnės raudonos)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Šaltai rūkyta šoninė 200.00 g
Pomidorų pasta 1.00 valg. š.
Bazilikai: 20.00 g (šviežių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Paprikas ir svogūnus supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite ant aliejaus keptuvėje.

2. Daržovėms sumikštėjus, sudėkite kubeliais supjaustytą šoninę (skūrelę nupjaukite), įdėkite pomidorų pastą ir pastoviai maišant kepinkite 3 min. Atvėsinkite.

3. Į virtuvinį kombainą sudėkite atvėsintą paprikų masę, maskarponės sūrį ir gerai sutrinkite iki vientisos masės (neturint virtuvinio kombaino, tinka blenderis).

4. Sudėkite smulkiai supjaustytus bazilikus ir išmaišykite šaukštu.

Išėjo skani užtepėlė, tinkanti prie duoniukų ar skudintos duonytes... Užtepėlė tirštos konsitencijos ir maloniai tepasi...

Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė

Suskleisti
Juodos duonos lazdelės su saulėgrąžų užtepėle
Receptas: Saulėgrąžų užtepėle
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Saulėgrąžos: 2.00 valg. š. (mirkytų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Tahini pasta: 4.00 valg. š. (arba žemės riešutų sviesto)
Medus: 1.00 valg. š. (galima dėti ir 2; arba 4 minkštos datulės)
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Saulėje džiovinti pomidorai: 5.00 vnt. (gabalėliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 2.00 vnt. (šakelės šviežių)
Petražolės: 2.00 vnt. (šakelės šviežių)
Kaip gaminti

Į maisto kombainą suberkite gerai nuplautas ir valandą mirkytas saulėgrąžas, nuluptos ir supjaustytos cukinijos gabaliukus, saulėje džiovintus pomidorus, žoleles, krėskite tahini pastos, berkite prieskonius, pilkite aliejų, medų ir citrinos sultis, sužerkite sumaltas saulėgrąžas. Pasūdykite nemažu žiupsniu druskos ir viską sumalkite, kad susidarytų košelė.

Suskleisti
Burokėlių humusas
Receptas: Keptų burokėlių humusas su rozmarinu
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.1 / 19
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 250.00 g ((geriau su pašalintomis odelėmis) arba baltųjų pupelių (tinka ir pačių vitrti, ir konservuoti))
Burokėliai: 1.00 vnt. (nedidelis, virtas arba keptas orkaitėje, nuluptas ir supjaustytas kubeliais)
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (labai tinka 1 valg. šaukšt. pakeisti lazdyno riešutų aliejumi)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 vnt. (šviežios šakelės nuskinti ir sukapoti lapeliai)
Kaip gaminti

1. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite visus ingredientus, išskyrus aliejus ir rozmariną. Sutrinkite iki vientisos glotnios masės (gali reikėti kokį kartą išjungti smulkintuvą ir nubraukti žemyn nuo indo sienelių pakilusią dar nesusmulkintą masę). Paragaukite, ar netrūksta pipirų, druskos.

2. Perdėkite masę į platų dubenį, kuriame patieksite, užpilkite abiejų rūšių aliejaus, pabarstykite rozmarinais. Valgykite su daržovių ar „grisini“ lazdelėmis, tepkite ant skrebučių ar nesaldžių sausainių.

Užtepas šaldytuve gali išbūti porą dienų, tačiau būtinai pridenkite jį maistine plėvele taip, kad ji liestų paviršių, antraip užtepo viršus negražiai apdžius.

Suskleisti
Avinžirnių užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais
Receptas: Avinžirnių užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 12
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 100.00 g (virtų)
Svogūnai: 0.50 vnt.
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinė)
Vanduo: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Žolelės: 1.00 žiupsnelis (mėgstamų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Morką sutarkuokite burokine tarka, svogūną supjaustykite smulkiai ir pakepinkite ant aliejaus kelias minutes. Įpilkite 1 valg. šaukšt. vandens ir patroškinkite kelias minutes uždengę keptuvę dangčiu.

2. Pasmulkinkite pomidorus ir visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą bei sutrinkite iki vientisos masės.

3. Užtepėlę skanu valgyti su duona ir daržovėmis.

 

Suskleisti
Restorano „Toli Toli“ gimtadienio šventė
Receptas: Humusas su džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
4.2 / 13
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 500.00 g (džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 75.00 ml
Tahini pasta: 150.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto)
Druska: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Avinžirnius gausiai užpilkite vandeniu ir palaikykite 4–7 valandas. Vandenį nupilkite, avinžirnius perskalaukite ir užpilkite šviežiu. Virkite 2 valandas.

2. Į išvirtus ir atvėsusius avinžirnius supilkite alyvuogių aliejų, sezamų pastą tahini, česnaką, prieskonius, įspauskite citrinos sultis, sudėkite džiovintus pomidorus. Viską labai gerai sutrinkite elektriniu trintuvu.

3. Patiekite su duonele ar daržovių lazdelėmis.

Suskleisti
Moliūgų humusas
Receptas: Ryškiaspalvis moliūgų humusas
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 26
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 650.00 g (be odelės ir be sėklų, supjaustyto gabalėliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (nenuluptos)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (plius šiek tiek patiekimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Avinžirniai: 400.00 g (indelis konsevuotų (nupilkite skystį ir praskalaukite avinžirnius vandeniu))
Anakardžių riešutai: 40.00 g (skrudintų; plius dar šiek tiek patiekimui)
Vanduo: 125.00 ml
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, sudėkite moliūgą, česnakus, pašlakstykite viską aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 30 min., kol moliūgas suminkštės, o česnakai paruduos.

2. Truputį atvėsinkite, tada išspauskite iš lukštų česnaką, sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su moliūgais, avinžirniais, anakardžių riešutais, supilkite vandenį, įberkite dar šiek tiek druskos ir pipirų ir susmulkinkite iki vientisos masės (2–3 min).

3. Patiekite pašlakstę trupučiu aliejaus, pabarstę kmynais ir čili dribsniais, su mėgstamais skrebučiais, duona arba daržovėmis.

Suskleisti
Naminis humusas
Receptas: Naminis humusas
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 28
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 250.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 0.50 vnt. (sulčių)
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š. (virinto)
Kuminai: 0.25 arbat. š. (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Avinžirnius užmerkite iš vakaro, išbrinkusius virkite apie 20 minučių

2. Išvirusius avinžirnius sudėkite į elektrinę trintuvę su visais ingredientais ir trinkite iki vienodos kreminės masės. Jei ji per tiršta – įpilkite daugiau vandens ir pagal skonį tikrinkite, ar netrūksta prieskonių.

Norintiems intensyvesnio ar išskirtinio skonio verta išbandyti humusą su daugiau česnakų, čili prieskonių ar pridėti saulėje džiovintų pomidorų, juodųjų alyvuogių. Bandydami galite sukurti savo vardo humuso receptą.

Jo galima ragauti su agurkais, morkomis, salierais, pomidorais, pita, lavašu, traškučiais, duonos lazdelėmis ar duona. Ir patartina humusą iš dubens dažyti, o ne tepti. Pavyzdžiui, sulenkiate gabalėlį pitos pusiau ir kampu semiate humuso. Tuo pačiu ir pirštus apsilaižysite.

Suskleisti
Rūkytos žuvies užtepėlė
Receptas: Rūkytos žuvies užtepėlė
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 148
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 400.00 g (karštai rūkytos)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti)
Grybai: 100.00 g (džiovintų baravykų arba kitų grybų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Majonezas: 2.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - šviežių sulčių)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Džiovintus grybus pamirkykite, kol šiek tiek suminkštės. Smulkiai supjaustykite ir apkepkite keptuvėje su smulkintu svogūnu.
  2. Rūkytos žuvies mėsą kruopščiai atskirkite nuo kaulų, atidžiai žiūrėkite, kad neliktų jokių ašakų.
  3. Žuvį, kepintus grybus ir visus kitus nurodytus produktus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
  4. Užtepėlė bus skanesnė, jei bent pusvalandį palaikysite šaldytuve. Galite jos pasigaminti daugiau.
  5. Sukrėskite į stiklainiuką ir galite laikyti šaldytuve 2–3 dienas.

 

Suskleisti
Pusryčių paštetas
Receptas: Pusryčių paštetas
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Vištų kepenėlės: 500.00 g (500-600 g)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Sviestas: 150.00 g
Kaip gaminti
  1. Svogūną susmulkinkite ir dėkite į didelėje keptuvėje įkaitintą aliejų. Kepkite apie 1 minutę. Kepenėles sumalkite ar supjaustykite ir sudėkite į keptuvę. Išmaišykite ir kepkite 5 minutes. Sutarkuokite morką ir suberkite į keptuvę. Pagardinkite prieskoniais, įmeskite laurų lapelių, pabarstykite pipirais, druska ir uždengę troškinkite 10–15 minučių. Jei reikia, troškindami įpilkite šiek tiek vandens (kepenėlės neturi būti apsemtos, tad vandens pilkite tik tiek, kad neprisviltų).
  2. Iškeptas kepenėles ir daržoves (tik išimkite laurų lapelius) dėkite į elektrinio trintuvo indą, įmeskite gabaliukais pjaustyto sviesto ir sutrinkite iki vientisos masės. Tepkite ant skrebučių ar šviežio batono. Jei suvalgėte ne visą paštetą, jį laikykite šaldytuve.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų