Pranešime žiniasklaidai cituojamos mitybos poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, ghi sviestas ne tik naudingas žmonių sveikatai, bet ir turi savitą charakterį. Kadangi ghi sviesto, kaip ir įprasto sviesto, pagrindą sudaro riebalai, A.Matulevičiūtės teigimu, jis gali būti sėkmingai naudojamas tiek kulinarijoje, tiek ir konditerijoje. Tiesa, įvertinti, kokių patiekalų gamybai ghi sviestas tinka, beveik neįmanoma, nes jis tinka visur, todėl rinktis reikėtų pagal savo skonį.
Gaminant patiekalą ir naudojanti ghi sviestą, šis išeina liesesnis.
„Ghi sviesto nauda slypi jo gaminimo technologijoje, nes šis sviestas yra pritaikytas kaitinimui. Jis pakankamai gerai tirpsta, yra nedegus, nes turi aukštą rūkimo laipsnį bei duoda užtektinai riebumo. Patiekalų ruošimui šio sviesto reikia nedaug, net šiek tiek mažiau nei įprasto sviesto. Be to, gaminant patiekalą ir naudojanti ghi sviestą, šis išeina liesesnis“, – pasakoja mitybos sveikatai poveikio tyrėja.
Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė teigia, kad prieš kelerius metus prekyboje atsiradusio ghi sviesto paklausa kasmet sparčiai auga: „Ghi sviesto pardavimai per pastaruosius kelerius metus išaugo kone dvigubai. Nenuostabu, nes „ghi“ sviestas yra labai universalus, tačiau žmonės dažniausiai naudoja jį kepti – sviestas jiems suteikia ypatingą aromatą ir skonį“, – teigia ji.
Prekybos tinklo atstovės teigimu, augantis susidomėjimas šiuo produktu taip pat susijęs su populiarėjančiomis sveikos gyvensenos tendencijomis ir susidomėjimu alternatyvia mityba. Prekybos tinklai atsižvelgia į šias tendencijas, dabar Lietuvoje jau galima įsigyti įvairiausių rūšių lydyto ghi sviesto, pavyzdžiui, su kokoso aliejumi bei veganams tinkamo tikrojo ghi pakaitalo – khanum palmių aliejaus gaminio.
Galioja ilgai, šaldytuvas nebūtinas
A.Matulevičiūtė pasakoja, kad ghi sviestas yra kaitintas sviestas, dažniausiai gaminamas iš karvės pieno. Mitybos poveikio sveikatai tyrėjos teigimu, egzistuoja dvi jo rūšys – ghi ir klarifikuotas.
„Ghi yra kaitinamas tol, kol pieno baltymas sukyla į viršų, pradeda putoti, o tada sudega ir karamelizuojasi. Jo spalva šiek tiek tamsesnė. Klarifikuotas sviestas yra gaminamas lygiai tokiu pačiu principu, tik viršuje susikaupusi masė yra nugriebiama. Taigi, ghi sviestas yra šiek tiek rusvesnis, o klarifikuota jo atmaina – šviesi ir kreminė“, – pasakoja A.Matulevičiūtė.
Jos teigimu, lydytas ghi sviestas gali būti laikomas pranašesniu už riebalų mišinį vien dėl to, kad tai – grynas produktas: „Tiems, kas netoleruoja pieno produktų, klarifikuotas sviestas gali būti ypač tinkamas gaminant patiekalus.“
Nors Indijoje ghi sviestas gaminamas seniai ir yra ypač vertinamas dėl malonaus riešutinio skonio ir aromato, tačiau tiesa ta, kad ir mūsų senoliai labai panašiu metodu ruošdavo sviesto atsargas. A.Matulevičiūtės teigimu, jokių ypatingų sąlygų šio produkto gamybai nereikia: „Svarbiausia, kad sviestas, iš kurio gaminsite ghi sviestą, būtų kuo didesnio riebumo. Ypač tinka naminis ir ekologiškas produktas.“
Dar viena, išskirtinė ghi sviesto savybė – ilgas galiojimas. Be to, ghi sviestą galima laikyti kambario temperatūroje – jo nebūtina dėti į šaldytuvą. „Savo namuose ghi sviestą drąsiai galima laikyti spintelėje, kad kepant jis visą laiką būtų minkštos konsistencijos. Tik svarbu į jį merkti labai švarų, nusausintą įrankį, kad į vidų nepatektų vanduo ar kiti maisto komponentai, skatinantys produkto senėjimą“, – pataria A.Matulevičiūtė.