Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sloguojantiems ir kosintiems – 3 paprastos ir gardžios vištienos sriubos

Įsibėgėjęs ruduo su savimi, panašu, atsinešė ir sezoninių susirgimų bangą. Aplink nemažai kostinčių, čiaudinčių bei sloguojančių žmonių. Jei ir jus ar artimąjį kamuoja negalavimai, pats metas stiprintis vištienos sriuba.
Vištienos ir makaronų sriuba
Vištienos ir makaronų sriuba / Vida Press nuotr.

Vištienos sriuba su makaronais ir morkomis

Ingredientai:

  • 700–800 g vištienos (tinka įvairiausios dalys su oda ir kaulais);
  • 1 svogūnas;
  • 1 lauro lapas;
  • 3 kvapniųjų pipirų žirneliai;
  • 2 morkos;
  • 1 stiklinė nedidelių makaronų;
  • šviežų petražolių, smulkiai sukapotų;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų (nebūtina).
Vida Press nuotr./Stiprinanti vištienos sriuba
Vida Press nuotr./Stiprinanti vištienos sriuba

Gaminimas:

1. Vištieną nuplaukite, dėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu (1,5–2 l), meskite pipirų žirnelius, lauro lapą, nuluptą svogūną, 1 morką, supjaustytą į 3 dalis. Užvirinkite, nugraibykite susidariusias putas ir sumažinę ugnį bei uždengę puodą pavirkite 30–40 min.

2. Kol verda sultinys, likusią morką supjaustykite plonyčiais griežinėliais.

3. Iš sultinio išgriebkite svogūną, išvirusią morką, lauro lapą, tada pasūdykite bei suberkite naujai pjaustytas morkas. Virkite 15 min.

4. Kol sriuboje verda morkos, atskirame nedideliame puode išvirkite makaronus. Išvirusius juos nusunkite, perliekite šaltu vandeniu, tada suberkite į sriubą, tuo pat metu berkite ir smulkiai kapotas petražoles, pasūdykite. Viską darsyk užvirkite ir nukaiskite bei leiskite sriubai kelias minutes pastovėti. Žinoma, makaronus galite virti ir sriuboje, bet ji nebus tokia skaidri ir lengva.

5. Pilstykite sriubą į lėkštes, jei mėgstate dar įberkite juodųjų pipirų, šalia galite tiekti paskrudinto prancūziško batono gabaliukų (gal net įtrintų česnaku) ar kitos mėgstamos duonos.

Vištienos sriuba su kuskusu

Ingredientai:

  • 700–800 g vištienos (tinka įvairiausios dalys su oda ir kaulais);
  • 1 svogūnas;
  • 1 lauro lapas;
  • 3 kvapniųjų pipirų žirneliai;
  • 1 morka;
  • 1 nedidelis poras;
  • šviežių petražolių, smulkiai sukapotų;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • 1 stiklinė kuskuso;
  • 1 valg. šaukšt. vandens.

Gaminimas:

1. Vištieną nuplaukite, dėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu (1,5–2 l), meskite pipirų žirnelius, lauro lapą, nuluptą svogūną, užvirinkite, nugraibykite susidariusias putas ir sumažinę ugnį pavirkite 30–40 min.

2. Kol verda sultinys, morkas ir porą supjaustykite plonais griežinėliais arba ilgais šiaudeliais – kaip jums patinka.

3. Iš sultinio išgriebkite svogūną, lauro lapą, tada pasūdykite bei suberkite pjaustytas morkas. Šioms pavirus apie 10 min. berkite ir porus. Viską virkite dar apie 7–10 min. Bebaigiant virti įberkite smulkiai kapotų petražolių ir nukelkite puodą kaitros ir leiskite puodui „pailsėti“.

4. Kai sriuba jau baigia virti ir „ilsisi“, kuskusą suberkite į dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad jo dar būtų per pirštą nuo kuskuso viršaus, įberkite žiupsnį druskos, dėkite sviestą ir uždenkite. Po 7 min. atidenkite ir gerai išpurenkite išbrinkusį kuskusą šakute.

5. Į sriubos lėkštes dėkite po kelis šaukštus kuskuso, pilkite sriubos ir priplėšykite vištienos gabaliukų, jei mėgstate, įberkite ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Vida Press nuotr./Vištienos sriuba
Vida Press nuotr./Vištienos sriuba

Vištienos sriuba su daug česnako

Ingredientai:

  • 1/2 kaimiškos vištos arba 2–3 šlaunelės (su kaulais ir odele);
  • 1 svogūnas;
  • 1 lauro lapas;
  • 3 kvapniųjų pipirų žirneliai;
  • 1 morka;
  • 1 saliero stiebas;
  • 1 nedidelis saliero gumbas, supjaustytas stambiais gabaliukais (jei saliero nemėgstate, galite keisti 2 bulvėmis;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 galvos česnako (atskirkite ir nulupkite skilteles).

Gaminimas:

1. Pirmiausiai išvirkite vištienos sultinį: į puodą dėkite vištieną, meskite svogūną, stambiai supjaustytus morką bei saliero stiebą, kvapniuosius pipirus ir lauro lapą. Pavirkite apie valandą ant silpnos kaitros (vos tik užvirus nepamirškite sugraibyti putų).

2. Sultiniui išvirus jį perkoškite, mėsą dėkite į lėkštelę, sultinį pasilikite, visa kita galite išmesti.

3. Švariame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite sviestą bei aliejų, suberkite česnako skilteles ir trumpai apkepinkite, supilkite sultinį, pasūdykite, tada suberkite saliero gumbo arba bulvės gabaliukus. Pavirkite apie 15 min., arba kol daržovės išvirs.

4. Sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu, tada sudėkite į ją nuo kaulų nuimtus vištienos filė gabaliukus, darsyk užkaitinkite, pabarstykite mėgstamais žalumynais, juodaisiais pipirais ir tiekite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais