Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Smagu kepti, skanu valgyti: naminė speltų miltų duona su avižiniais dribsniais

Naminė duona – visada geras sumanymas, svarbu neturėti išankstinių nuostatų, jog jums nepavyks. Šįsyk siūlome nesudėtingą receptą, kai duoną kelia ne raugas, o mielės, o kadangi naudojami speltų miltai, minkyti irgi nereikės itin ilgai. Ši duona gardi, sveikuoliška ir ilgai nežiedėjanti. Išsikepkite ir padėkosite sau kiekvieną kartą jos atsiriekę!
Šviesi naminė duona
Šviesi naminė duona / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 1 stiklinė vandens, kambario temperatūros;
  • 400 g speltų miltų;
  • 100 g neskaldytų avižinių dribsnių;
  • 3 valg. šaukšt. medaus arba klevų sirupo;
  • 20 g šviežių arba 7 g sausų mielių;
  • 1 nubrauktas šaukštelis druskos.

Gaminimas:

1. Į didelį dubenį supilkite vandenį, medų (arba sirupą), suberkite arba sutrupinkite mieles, gerai šluotele išmaišykite. Tuomet į šį skystį suberkite trečdalį miltų, dribsnius ir druską – turi išeiti tiršta košė. Palikite šiltoje vietoje apie 10 min. – masė košė turi tapti burbuliuota.

2. Suberkite į mišinį likusius miltus ir pradėkite minkyti. Minkykite 5–6 min., kol taps vientisa, glotni, beveik nebelips prie rankų ir paviršiaus.

3. Išminkytą tešlą vėl dėkite į dubenį, pridenkite ir palikite kilti šilumoje apie valandą.

4. Pasiruoškite kekso formą, jei norite forminės sumuštinių duonos, arba nedidelę skardą, jei duoną formuosite rankomis – išklokite kepimo popieriumi arba patepkite riebalais.

5. Pakilusią tešlą švelniai perminkykite, o tada pernelyg nespausdami kočėlo iškočiokite iki stačiakampio, kurio kraštinė būtų tokio ilgio, kaip jūsų kekso forma arba kiek ilgesnė. Šį stačiakampį suvyniokite į vyniotinį, „siūlę“ palikdami apačioje, o galus suspausdami ir pakišdami po vyniotinio apačia (turi būti gražiai apvalūs kraštai). Dėkite taip suformuotą kepaliuką į paruoštą formą, pridenkite ir dar pakildinkite apie 20 min.

6. Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.

7. Šios duonos viršų galima patepti pienu ar kiaušinio plakiniu ir pabarstyti avižiniais dribsniais, bet galima to ir nedaryti. Dėkite kepimo formą su duona į orkaitę ir kepkite 35–40 min., kol viršus bus intensyviai rusvas.

8. Iš orkaitės išimtą duoną kelias minutes dar palaikykite kepimo formoje, o tada atsargiai išimkite ir baikite vėsinti ant grotelių.

Vida Press nuotr./Šviesi naminė duona
Vida Press nuotr./Šviesi naminė duona

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas