Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Smaližių rojumi vadinamos „Ogmios miesto“ desertinės ir kepyklėlės: pasilepinkite skanėstais, ištirpdančiais kiekvieną širdį

Žiemą bjurstant orams ir dangui šykštint saulės, taip norisi save pradžiuginti ir palepinti saldžiomis akimirkomis. Jas tęsti iki begalybės kviečia „Ogmios miestas“, kuriame, šalia čia įsikūrusių net 36 restoranų bei kavinių, jaukiai įsitaisiusios smaližių laukia kepyklėlės ir desertinės. Kuo smagurius pastarosios gali nudžiuginti ir kokie desertai ištirpdytų net labiausiai žiemą sušalusias širdis? Apie tai pasakoja „Ogmios miesto“ desertinių istorijos.
Kepyklėlės „BOKA“ bandelės
Kepyklėlės „BOKA“ bandelės / „BOKA“ nuotr.

Nuo naujovių iki legendinių skonių

Lengvas lyg debesis, paskanintas grietinėle ir papuoštas įvairiausiomis gėrybėmis morengas, kuris viduje yra minkštas, o išorėje – trapus. Tai – vieniems smaližiams puikiai jau pažįstama, o kitų dar tik atrandama pavlova.

Vien tik šiam skanėstui skirtą desertinę, kuri – vienintelė visoje Lietuvoje, „Ogmios mieste“ šį pavasarį įkūrė šeimyninis trejetas – Sniežana ir Vidas Daubarai, ir jų sūnus Marius. Vadinamoji monokoncepcinė kavinė, pavadinta „Pavlova“, ir kviečia paragauti unikalaus deserto. Jo paslaptis – šviežumas. Naudojant skirtingas kepimo technologijas, pavlova pagaminama minkštesnė, galiojanti vos valandą, arba tvirtesnė, nesutęžtanti ir visą dieną.

Desertinės „Pavlova“ nuotr./Desertinės „Pavlova“ kalėdinis desertas
Desertinės „Pavlova“ nuotr./Desertinės „Pavlova“ kalėdinis desertas

Tai lemia, kad šioje desertinėje visada galima rasti tik šviežių desertų, kurių morengo sluoksnį puošia plakta grietinėlė, o pastarąją paskanina pačios įvairiausios gėrybės – uogos, vaisiai, tyrės, šokoladas ir kiti natūralūs priedai.

Iš pačių šviežiausių ingredientų kepami ir „Ogmios mieste“ įsikūrusios kepyklos „BOKA“ kulinariniai šedevrai. Ši desertinė rytą kviečia pasitikti su šviežia ir garuojančia duona, gardžiausių cinamoninių bandelių aromatu ar minkštučiais kruasanais. O paklaustas, kokius skanėstus kepyklos lankytojai vertina labiausiai, „BOKA“ vadovas Martynas Vildžiūnas ilgai nedvejoja.

„Tikrai žinau – skaniausi ir labiausiai mėgstamiausi mūsų kepiniai yra būtent su kremais. Juos smaližiai tiesiog dievina egzotinių skonių: pistacijų, mango, pasiflorų, bananų. Tačiau populiarumu nesiskundžia ir cinamoninė bei tiramisu bandelės ar sūrio pyragas“, – sako M.Vildžiūnas.

„BOKA“ nuotr./Kepyklėlės „BOKA“ bandelės
„BOKA“ nuotr./Kepyklėlės „BOKA“ bandelės

Tokie skanėstai, anot desertinės „Bella Toscana“ Vilniaus padalinio vadovės Rugilės Kerševičiūtės, tobulai sutverti mėgautis prie puodelio juodos karštos kavos. Tačiau ji pati kavinės lankytojams siūlo išbandyti firminį šios konditerijos prekės ženklo kulinarijos meistrų desertą, kurį vadina savo pasididžiavimu.

„Tobuliausias mūsų gaminamas skanėstas prie juodos kavos – jau legendiniais tapę eklerai. Galiu garantuoti – antrų tokių tikrai nėra. Jau daugiau nei dešimtmetį mus vertina išrankūs, daug išragavę, išskirtinę kokybę bei natūralumą vertinantys pirkėjai. Tačiau kad ir kokie būtų jų norai, savo eklerais galime nuginkluoti kiekvieną“, – šypsosi R.Kerševičiūtė.

 „Bella Toscana“ nuotr./Populiariausi „Bella Toscana“ eklerai
„Bella Toscana“ nuotr./Populiariausi „Bella Toscana“ eklerai

Smaližiai jau seniai negali atsispirti ir spurgoms. O gardžiausias jas „Ogmios mieste“ kepa „Donut LAB“ spurginės stebukladariai. Tai amerikietiškų spurgų kavinukė, ruošianti tik šviežiai skrudintą kavą ir skaniausius kepinius, pagardintus OREO sausainių trupiniais, saldžiai rūgščiu apelsininiu šokoladu, pistacijų skonio pasta ar kakavos branduoliais.

Tobulumas paprastume ir kulinarinė edukacija

Išskirtinius desertus vertinantiems smaližiams „Ogmios mieste“ įsikūrusios kepyklos „Druska Miltai Vanduo“ jau pristatinėti nereikia. Jos bendraįkūrėjos Barboros Grigaliūnaitės-Kadūnienės teigimu, šią vietą pamėgo kiekvienas, kuris vertina kepinius be jokių nereikalingų priedų. O kepėjų vizitine kortele vadinama čia kepama „sourdough“ duona, kurios tobulam rezultatui, kaip ir sako kepyklos pavadinimas, tereikia druskos, miltų, vandens ir, žinoma, raugo.

„Taip pat verta nepamiršti kiekvienam kepalui kepėjų rankomis perduodamos meilės ir žinių. Tačiau puikiai žinome – kuo gyvenime viskas paprasčiau, sudaryta iš mažiau elementų, tuo sunkiau kepinius sukurti tobulus. Tai ir yra mūsų meistriškumo paslaptis“, – pažymi „Druska Miltai Vanduo“ bendraįkūrėja.

„Ogmios miesto“ nuotr./Cinamoninės „Druska Miltai Vanduo“ bandelės
„Ogmios miesto“ nuotr./Cinamoninės „Druska Miltai Vanduo“ bandelės

B.Grigaliūnaitės-Kadūnienės teigimu, nė viename šios kepyklos meistrų gaminamame kepinyje lankytojai neras standiklių, puriklių, konservantų ir kitų nenatūralių priedų. „Tiek mūsų duonos gaminiai, tiek ir desertai yra absoliučiai natūralūs. Jų sudėtyje – tik būtinas ingredientų kiekis. Tvirtai tikime ir per tiek metų veiklos turėjome daug progų įsitikinti, kad tobulam desertui nereikia dvidešimties skirtingų sudedamųjų dalių. Turėdami reikiamų žinių, tikrus stebuklus galime sukurti vos iš kelių kokybiškų ingredientų“, – teigia ji.

Panašios nuomonės laikosi ir „Ogmios mieste“ įsikūrusios „Holigans Smaližainės“ vadovė Eglė Kislovski. Jos teigimu, skanų, saldų ir tikra smaližių svajone pavadintą tortą ar kitą desertą tikrai galima iškepti be cukraus bei kitų nenatūralių priedų. O kaip tai daro šios desertinės meistrai?

E.Kislovski pasakoja – saldumynų pasaulis be rafinuoto cukraus yra neabejotinai ne tik įmanomas, bet dar ir neįtikėtinai įvairus bei skanus. Anot jos, „Holigans Smaližainės“ konditeriai jau daugybę metų eksperimentuoja su skirtingais skoniais ir technologijomis. Šių bandymų rezultatas – cukrui skoninėmis savybėmis artimi, tačiau sveikesni, natūralesni ir alternatyvūs desertai, kurių įvairovė – išties labai didelė.

„Sveikiausias, mūsų manymu, pakaitalas – švieži vaisiai ar uogos. Bananai, ananasai, kriaušės. Labai skanu tortus kepti ir su džiovintais vaisiais – datulėmis, figomis, abrikosais, razinomis. Tokie desertai yra tikrai itin skanūs, tik kaloringesni. Rafinuotesnė ir sveikesnė cukraus alternatyva – klevų sirupas. Jis turi trečdaliu mažiau kalorijų, yra gausus sveikų vitaminų bei mikro ir makro elementų, be to, gaminiui suteikia lengvai karamelinio skonio. Žinoma, visi natūralūs alternatyvūs saldinimo būdai yra geresni už rafinuotą cukrų. Tačiau kiekvienas saldinimo būdas turi savų niuansų, apie kuriuos dažnas receptų rašytojas nutyli“, – akcentuoja E.Kislovski.

„Holigans Smaližainės nuotr./„Holigans Smaližainės“ desertas
„Holigans Smaližainės nuotr./„Holigans Smaližainės“ desertas

Todėl, jos teigimu, „Holigans Smaližainė“ ėmėsi naujos veiklos – maisto gaminimo kursų organizavimo. Šios kulinarinės pamokos skirtos išmokti gaminti su įvairiomis cukraus alternatyvomis, be gliuteno ir pieno produktų. Anot E.Kislovski, sužinojus slapčiausias desertų gamybos paslaptis, namuose jau galima drąsiau eksperimentuoti ir interpretuoti receptus savaip.

Šedevrai tradicijų mylėtojams

„Ogmios miesto“ desertinės skanėstų turi patiems išrankiausiems bei rafinuočiausiems skoniams. Tačiau čia įsikūrusios ir kepyklos, kepančios tradicinius lietuviškus desertus. Vienas jų – šimtalapis, ruošiamas „Lapė kepė“ meistrų.

Anot kepyklos atstovės Gretos Smuikytės, nors kepinys dažnai vadinamas mūsų šalies tradicija, saldėsis visgi yra totorių palikimas. Pradėtas kepti šios šalies kepėjų, šimtalapis vėliau prisitaikė ir išliko, todėl ir be rungtynių su kitu lietuvių pasididžiavimu – šakočiu – užsitarnavo solidžią vietą ant lietuvių stalo.

„Jis mūsų šventėse yra toks saldžiai šventas. Desertų stalas, ant kurio kiekvienas saldėsis tampa svarbus, visada bus papuoštas kruopštaus rankų darbo ir kantrybės simboliu – šimtalapiu. Nors jo išvaizda gana kukli, skonis nepalieka abejingų. Šimtalapį mėgsta daugelis ir neretai sako – šis skanėstas yra dažname norų sąraše svetur gyvenančių tautiečių, kurie, natūralu, sapnuoja nostalgiškus skonius“, – linksmai apie desertą kalba G.Smuikytė.

 „Lapė Kepė“ desertinės nuotr./„Lapė Kepė“ šimtalapis
„Lapė Kepė“ desertinės nuotr./„Lapė Kepė“ šimtalapis

Tradicinius bei lietuvių jau pamėgtus saldėsius „Ogmios mieste“ kepa ir Jūratės Gulbinienės kepykla. Ji smaližius gardžiausiais tortais, pyragais, pyragaičiais, šakočiais, šimtalapiais, skruzdėlynais, sausainiais bei kitais skanėstais džiugina jau beveik tris dešimtmečius.

Per šį laikotarpį, sako J.Gulbinienės dukra ir kepyklos bendrasavininkė bei darbų organizavimo vadovė Erika Kundrotavičienė, buvo ne vienas įspūdingas užsakymas. Tačiau labiausiai įsiminė dar 2001-aisiais iškepti du išskirtiniai tortai.

„Ogmios miesto“ nuotr./„Jūratės Gulbinienės tortai“ skurdėlynas
„Ogmios miesto“ nuotr./„Jūratės Gulbinienės tortai“ skurdėlynas

„Vieną jų pagaminome tuo metu garsaus Kauno naktinio klubo gimtadieniui. Tortas svėrė net 101 kilogramą. O šiek tiek mažesnį iškepėme Vaikų gynimo ir Olimpinės dienos proga. Šis tortas svėrė 60 kilogramų ir buvo didžiausias bet kada pagamintas Kauno krašte“, – prisimina E.Kundrotavičienė.

Puoselėdami tokias ilgametes tradicijas, šios kepyklos konditeriai ir šiandien kruopščiai rūpinasi kokybe, skoniais bei smaližių norais. Todėl kiekvieno smagurio stalą pasiekia desertai, kurie paruošti tik iš atrinktų, šviežių ir natūralių produktų, o lankytojų širdys salte sąlą nuo išskirtinių skanėstų.

Šias net aštuonias desertines ir kepyklėles rasite „Ogmios mieste“, vienoje vietoje subūrusiame talentingiausius konditerius, kepėjus bei savo amato žinovus. Užsukite pasimėgauti saldžiais ir gardžiais jų kepiniais bei patirkite tikrą gyvenimo malonumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas