Smidrų skonis toks švelnus ir subtilus, kad nereikia iš jų gaminti jokių įmantrių patiekalų. Smidrų ūgliai paprastai švariai nuplaunami, stati sustatomi į puodą (viršūnėlės neturi būti apsemtos) ir keletą minučių paverdami.
Maždaug 6 vidutinio dydžio ūgliuose tėra tik 21 kcal, tačiau juose yra beveik visi žmogaus organizmui reikalingi vitaminai, mineralai ir aminorūgštys.
Paskui išgriebiami iš puodo, apšlakstomi alyvuogių aliejumi ir pabarstomi tarkuotu brandintu sūriu. Virtus smidrus galima valgyti ir su įvairiais mėgstamais padažais, gardinti jais salotas.
Smidrai – itin nekaloringa daržovė. Maždaug 6 vidutinio dydžio ūgliuose tėra tik 21 kcal, tačiau juose yra beveik visi žmogaus organizmui reikalingi vitaminai, mineralai ir aminorūgštys.
Svarbiausia, kad smidrai yra, ko gero, vienintelė daržovė, turinti daugiausiai gliutationo – būtino antioksidanto, saugančio ląsteles. Ne veltui jie vadinami daržovių aristokratais. Ši daržovė saugo ląsteles, stiprina imunitetą, gerina kraują ir medžiagų apykaitą.
1. Smidrus nuplaukite, kotelius nuskuskite, galiukus nupjaukite, suriškite į ryšulėlį, įstatykite į siaurą puodą su verdančiu vandeniu, kad vanduo apsemtų tik pusę smidrų stiebų, ir 4 min. pavirkite.
2. Ant šoninės griežinėlių berkite parmezano, dėkite po smidrų ūglį, jį pagal skonį pagardinkite juodaisiais pipirais ir apie 5 min. iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje, iki šoninė dailiai apskrus.
3. Tiekite apšlaksčiusi citrinų sultimis.
1. Šviežius smidrus išvirti (apie 15 min.), ataušinti ir supjaustyti gabaliukais.
2. Ridikėlius supjaustyti skiltelėmis, agurkus – kubeliais. Gražgarstes kruopščiai nuplauti ir nuvarvinti.
3. Viską, išskyrus kiaušinius, sudėti į salotinę, pasūdyti, įberti pipirų, žiupsnelį cukraus, išmaišyti.
4. Iš aliejaus, garstyčių, su druska sutrinto česnako ir citrinų sulčių paruošti padažą, supilti ant salotų ir išmaišyti. Ant viršaus išdėlioti kiaušinių puseles.
1. Visus salotų lapelius nuplaukite, nusausinkite, pusvalandį palaikykite šaldytuve sandariame inde, didesnius suplėšykite ir išdėliokite į lėkštes.
2. Ant viršaus dėkite lašišų griežinėlių, berkite nuvarvintų alyvuogių.
3. Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite skiltelėmis, išdėliokite ant salotų.
4. Duonos riekeles supjaustykite kubeliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.
5. Smidrų galus nupjaukite, nuvalykite, koteliais žemyn sumeskite į puodą su vandeniu ir kelias minutes pavirkite. Išgriebkite ir nuvarvinkite, atvėsintus išdėliokite ant salotų.
6. Paruoškite žalumynų padažą. Svogūną susmulkinkite, sumeskite į elektrinį plakiklį, supilkite aliejų, balzaminį actą, sojų padažą, apelsinų sultis, sukrėskite garstyčias, medų ir viską iki vientisumo suplakite.
7. Padažu apliekite salotas ir tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.
1. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintus česnakus, imbierą, aitriąją papriką ir lengvai apkepkite.
2. Supilkite vyną ir sultinį, pakaitinkite. Sudėkite virtas krevetes, smidrus, nuluptas apelsino skilteles, pagardinkite druska.
3. Virkite apie 3 minutes. Galiausiai įmaišykite 50 g šalto sviesto ir pagardinkite kapotomis petražolėmis.
4. Patiekite giliose lėkštėse su padažu.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Šparagines pupeles nuplaukite, jei reikia, nupjaukite galus. Patrumpinkite sumedėjusius smidrų galus, atsargiai paskuskite sukietėjusias žieveles. Cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Pupeles, smidrus, cukinijas ir žirnelius keptuvėje užpilkite vandeniu (kad apsemtų) ir virkite kelias minutes, kol suminkštės. Nukoškite.
3. Iš nurodytų produktų išmaišykite padažą.
4. Į lėkštę sudėkite šiltas virtas daržoves, apipilkite padažu, patiekite su gražgarstėmis.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Smidrus nuplaukite, sumedėjusius galiukus nupjaukite, daržoves susmulkinkite.
2. Nuskustas bulves supjaustykite smulkiais kubeliais. Puode užvirinkite litrą vandens. Įberkite du šaukštelius cukraus, pusę šaukštelio druskos, įdėkite gabalėlį sviesto, supilkite citrinos sultis, sumeskite sumedėjusius šparagų galiukus.
3. Kai užvirs, porą minučių pakaitinkite, nukelkite nuo ugnies, uždenkite, palikite pusvalandį. Perkoškite per sietelį. Švariame sausame puode išlydykite likusį sviestą. Maišydami suberkite miltus ir kelias minutes pakaitinkite.
4. Maišydami supilkite smidrų nuovirą. Kai užvirs, sudėkite smulkintus smidrus, bulves ir virkite apie 10 minučių. Supilkite grietinėlę, suberkite muskatus, pasūdykite ir kaitinkite dar 5minutes.
5. Tiekdami į kiekvieną sriubos dubenį įdėkite sausoje keptuvėje paskrudintų kumpio riekelių.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
- Sluoksniuotą bemielę tešlą šiek tiek pakočiokite ir supjaustykite vidutinio dydžio kvadratėliais (maždaug 10x10 cm). Jei norite, galite pjaustyti ir mažesniais ar didesniais kvadratėliais ar stačiakampiais, tačiau neparuoškite jų pernelyg didelių – jei pyragėlius tieksite kaip užkandžius, juos turi būti patogu valgyti rankomis.
- Paruoštus tešlos kvadratėlius perkelkite ant skardos. Palikite tarp pyragėlių kelių centimetrų tarpus.
- Kiaušinį išplakite ir plakiniu aptepkite sluoksniuotos tešlos paviršių.
- Kvadratėlių kraštus (apie 0,5 cm) užlenkite į vidinę pusę ir juos taip pat aptepkite plaktu kiaušiniu.
- Visą tešlos kvadratą, išskyrus užlenktus kraštus, subadykite šakute.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, kol gražiai apskrus.
- Kol tešlos pagrindas kepa, pasiruoškite pyragėlių įdarą. Rikotos sūrį sumaišykite su tarkuotu kietuoju sūriu, kiaušiniu, druska ir maltais juodaisiais pipirais.
- Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Priklausomai nuo pyragėlių ir smidrų dydžio, perpjaukite smidrus į dvi ar tris dalis.
- Jei smidrai didesni ir storesni, su bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies ir pakaitinkite juos ant garų: puode užvirkite vandenį, o smidrus sudėkite į sietelį. Sietelį dėkite ant puodo su verdančiu vandeniu, uždenkite dangčiu ir pagarinkite apie 5 minutes. Tuomet smidrus perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
- Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
- Tešlai apkepus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės. Jei tešlos kvadratėliai yra išsipūtę, paspauskite juos plokščiu įrankiu ar tiesiog delnu, kad paviršius, ant kurio dėsite įdarą, būtų lygus.
- Paruoštu sūrių kremu aptepkite visų pyragėlių paviršių, išskyrus kraštus.
- Ant viršaus gražiai išdėliokite smidrus ir po vyšninio pomidoro puselę. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol gražiai apskrus.
- Iškepusius pyragėlius patiekite šiltus arba šaltus.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
- Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
- Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
- Suberkite į dubenį miltus ir išmaišykite.
- Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
- Pasiruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite smulkiai sukapotus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
- Į tą pačią keptuvę sudėkite kubeliais pjaustytą kumpį ir pakepinkite, kol gražiai apskrus. Taip pat išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
- Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, grietinėlę, pieną, druską, juoduosius pipirus ir žoleles. Įmaišykite tarkuotą kietąjį sūrį.
- Kietuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
- Pyrago pagrindui iškepus, išimkite iš orkaitės. Ant dugno paskleiskite kepintus svogūnus ir kumpį.
- Ant viršaus užpilkite kiaušinių ir sūrio plakinį. Išdėliokite smidrus.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes, kol pyrago įdaras sutvirtės ir gražiai apskrus. Išjunkite orkaitę ir palikite pyragą pastovėti dar apie 5–10 minučių.
- Pjaustykite gabalėliais ir patiekite dar šiltą.
- Prieskoniuose pamarinuotą žuvį apvyniokite šonine, dėkite ją ant apvirtų smidrų ir kepkite 180 °C orkaitėje 15–20min.
- Pagaminkite garstyčių ir sūrio padažą. Garnyrui tiks gruzdinti bulvių šiaudeliai. Viską sudėkite į lėkštę ir papuoškite čiobreliais.
1. Smidrus nuvalykite, sudėkite į verdantį vandenį ir pavirkite 1 min. Išgriebkite ir nuvarvinkite.
2. Į vandenį, kuriame virė smidrai, suberkite žirnelius ir virkite 2 min.
3. Česnaką sugrūskite, sumaišykite su aliejumi. Mišiniu aptepkite duoną, smidrus, grybų kepurėles ir kepkite ant grotelių (smidrus – 2 min., grybus – 5 min., duoną – kol gražiai apskrus). Viską pagardinkite pipirais.
4. Nedideliame puode įkaitinkite likusį česnakinį aliejų, trumpai pakepinkite svogūnų laiškus. Supilkite martinį ir dar minutę patroškinkite. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite jogurtą, suberkite žirnelius, petražoles, supilkite citrinų sultis, jei reikia, pasūdykite. Prieš patiekiant, žirnelių troškinį pašildykite, bet neužvirinkite.
5. Lėkštes išklokite salotų lapais, įdėkite po riekę duonos, ant jos išdėliokite smidrus, ant šių – grybų kepurėles, ant jų sukrėskite žirnelių troškinį.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Nuvalytus smidrus supjaustykite 2,5 cm ilgio gabalėliais, svogūnėlį smulkiai sukapokite, nuo špinatų nupjaustykite kietesnius kotelius.
2. Smidrus sumeskite į verdantį vandenį, 3 min. pavirkite, nukoškite, perliekite šaltu ir nuvarvinkite.
3. Keptuvėje išlydytame svieste trumpai pakepinkite svogūnus, sudėkite špinatus, įberkite čiobrelių. Troškinkite, kol špinatų lapai suglebs.
4. Masę sukrėskite į apkepo indą, ant viršaus paskleiskite apvirtus smidrus.
5. Kiaušinius išplakite su pienu, suberkite sūrį, pagardinkite pipirais, išmaišykite ir supilkite ant paruoštų daržovių. Indą kelis kartus krestelėkite, kad kiaušinių plakinys tolygiai pasiskirstytų. Kepkite 200 °C orkaitėje 15 min.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Smidrus nuplaukite, nusausinkite, kotelius kiek patrumpinkite ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Vartydami apkepkite iš visų pusių (apie 5 min.). Iškeptus pagardinkite pipirais ir pasūdykite.
- Čiabatą apšlaksykite iš abiejų pusių aliejumi ir kepkite orkaitėje ant grotelių, kol gražiai apskrus. Dar neatvėsusias riekeles įtrinkite česnaku.
- Džiovintus pomidorus susmulkinkite ir sutrinkite drauge su fetos sūriu iki vientisos masės.
- Ant šiltų čiabatos riekelių tepkite sūrio, ant viršaus dėkite šparagus. Apšlakstykite šlakeliu citrinų sulčių ir iškart skanaukite.
1. Makaronus išvirkite pasūdytame ir šiek tiek pasaldintame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės. Nukoškite ir nuvarvinkite.
2. Smidrus nuplaukite, nupjaukite sukietėjusias dalis, stiebus 1–2 minutėms įmeskite į verdantį vandenį. Išgriebus nuvarvinkite.
3. Sviestą ištirpinkite keptuvėje ir trumpai pakepinkite miltus. Supilkite grietinėlę, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir užvirinkite. Suberkite tarkuotą parmezaną, įspauskite skiltelę česnakų ir gerai išmaišykite.
4. Makaronus ir smidrus sudėkite į lėkštes ir užpilkite sūrio padažo.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Miltus sumaišykite su druska ir suberkite ant lentelės. Viduryje padarykite duobutę, įmuškite kiaušinius, sudėkite trynį. Plakite kiaušinius šakute nuo kraštų vis pasemdami miltų, kol masė sulips, tada suminkykite rankomis. Palikite pusvalandžiui pastovėti.
2. Natūralaus pluošto siūlais surištus nuplautus smidrus įstatykite į gilų puodą. Įpilkite tiek vandens, kad apsemtų daržovių kotelius. Statykite puodą ant stiprios ugnies, uždenkite ir luktelėkite, kol vanduo užvirs. Ugnį sumažinkite ir virkite daržoves apie 5 minutes. Išgriebkite, palikite atvėsti, paskui susmulkinkite (porą kotelių supjaustykite stambiais gabalais).
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite smulkintus česnakus ir kelias minutes pakepinkite. Kai pravės, sudėkite smulkintą ožkų sūrį, smulkintus smidrus, kiaušinio baltymą, suberkite čiobrelius, pagal skonį įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
4. Iš tešlos iškočiokite du plonus vienodo dydžio lakštus. Ant vieno, palikdami kelių centimetrų tarpus, po šaukštelį išdėliokite įdarą. Uždenkite kitu tešlos lakštu. Aplink įdaro kauburėlius tešlą sulipinkite pirštais, tada išpjaustykite kvadratėlius. Kiekvieno kraštelius papildomai susukite pirštais.
5. Dėkite virtinius į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite 5–7 minutes. Tiekite su grietine, apibarstytus likusiais smulkintais smidrais.
1. Lašišą pasūdykite, pabarstykite pipirais. Citriną supjaustykite plonais griežinėliais. Grietinę sumaišykite su garstyčiomis ir žiupsneliu cukraus.
2. Smidrus perpilkite verdančiu vandeniu ir nuvarvinkite.
3. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite svieste. Paskui sudėkite smidrus, supilkite sultinį, pagardinkite muskatais ir 3–4 min. patroškinkite.
4. Atkirpkite 50 cm plėvelės. Vieną galą užriškite ir viduje paskleiskite smidrus. Ant jų išdėliokite citrinos griežinėlius ir žuvį. Viską aptepkite grietine ir užriškite kitą plėvelės galą.
5. Plėvelę keliose vietose pradurkite, dėkite ant šaltų grotelių ir 20 min. kepti iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje. Prie taip paruoštos žuvies labiausiai tinka žalios salotos.
1. Paruoškite smidrus: kotelius plonai nulupkite, suriškite ryšulėliais po aštuonis ir labai trumpam iki viršūnėlių įstatykite į citrinų sultimis parūgštintą vandenį, virkite apie 6 min. Tada smidrus atsargiai išgriebkite kiaurasamčiu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Kai smidrai apdžius, juos atriškite. Į trynius įpilkite truputį vandens ir vandens vonelėje virš garų plakite, kol sutirštės. Pamažu supilkite lydytą sviestą, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir užpilkite ant smidrų.
1. Smidrus nuvalykite, kotelius supjaustykite, viršūnėles palikite sveikas.
2. Svogūną ir česnaką nulupkite, susmulkinkite, kol dailiai pagels, pakepinkite svieste, tada sumeskite smulkintus porus, smidrų kotelius ir pakepkite apie 5 min., iki jie suminkštės.
3. Sultinyje išvirkite smulkintas bulves, sukrėskite svogūnų troškinį, pagardinkite druska, pipirais, likus minutei iki virimo pabaigos, nukelkite puodą nuo ugnies, sumeskite smidrų viršūnėles ir viską suplakite elektriniu plakikliu.
4. Tiekite išpilsčiusi į dubenėlius su grietinėle ir sausoje keptuvėje skrudintu baltos duonos skrebučiu.
1. Ant grotelių išdėliokite kepti paruoštas daržoves: šiaudeliais supjaustytas cukinijas, 5 cm pločio juostelėmis – paprikas, 1 cm storio žiedais – svogūną, smidrus. Aptepkite aliejaus ir acto mišiniu (pusę palikite), pabarstykite druska ir gerai įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 5 min.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite plėšytas salotas, skiltelėmis supjaustytus pomidorus, susmulkintus svogūnų laiškus ir bazilikus. Viską apšlakstykite likusiu aliejaus bei acto mišiniu (į jį dar galima įpilti du šaukštus nuo alyvuogių nupilto skysčio), pasūdykite. Ant viršaus sudėkite keptas daržoves, kubeliais supjaustytą sūrį ir alyvuoges.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Puodą pripildykite vandens, įberkite žiupsnį druskos.
- Išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Išvirusius makaronus suberkite į sietelį, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.
- Kitame puode taip pat užvirkite vandenį. Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Supjaustykite maždaug 3 cm ilgio gabalėliais.
- Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
- Dideliame dubenyje sumaišykite virtus makaronus, smidrus ir pomidorus.
- Padažui alyvuogių aliejų sumaišykite su išspaustomis šviežiomis citrinų sultimis, druska ir juodaisiais pipirais.
- Supilkite padažą į dubenį su makaronais ir išmaišykite.
- Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve 2 valandas.
- Prieš patiekdami, pabarstykite trupučiu trupinto fetos sūrio.
- Sviestą supjaustykite kubeliais, suberkite į dubenį su persijotais miltais ir kepimo milteliais, suberkite sūrį, viską sumaigykite pirštais, įpilkite 2 šaukštus vandens, užminkykite tešlą ir 2 val. palaikykite šaltai.
- Bulves ir svogūnus nulupkite, supjaustykite griežinėliais, iškepkite keptuvėje.
- Pagardinkite druska, pipirais, čiobreliais, įspauskite česnako ir išmaišykite. Atšalusią tešlą iškočiokite, klokite į skardą ir 10 min. kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- Ant pravėsusio tešlos lakšto sukrėskite bulvių ir svogūnų mišinį, sudėkite garuose virtus šviežius arba gerai nuvarvintus konservuotus smidrus, užberkite mocarelos.
- Kiaušinius išplakite su grietine ir užpilkite ant pyrago. Kepkite dar 25 min.
Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant šaldymo laiko).