Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, šventinei Nepriklausomybės atkūrimo dienos vakarienei, o gal ir sekmadienio pietums verta išbandyti tautinės virtuvės, lietuvių nuo seno pamėgtus patiekalus.
„Tam, kad pasigamintumėte skanią, šventišką lietuvišką vakarienę – daug pastangų nereikia. Pavyzdžiui, užkandžiui ar lengvai vakarienei galite patiekti paprasčiausių su lupena virtų bulvių ir žemaitiško kastinio. Šį pagardą namuose pasigaminti itin paprasta. Jam tereiks: sviesto, grietinės, kmynų, smulkintų česnakų ir druskos“, – pasakoja. V.Juodkazienė. Ji dalijasi ne tik žemaitiško kastinio, bet ir kitų lietuviškų patiekalų receptais.
Žemaitiškas kastinys
Ingredientai:
- sviesto;
- grietinės;
- kmynų;
- česnakų;
- druskos.
Gaminimas:
1. Kambario temperatūros sviestą sudėkite į dubenį ir sukamaisiais judesiais pamaišykite mediniu šaukštu. Į sviestą įdėkite 2 šaukštus grietinės ir toliau maišykite sukamaisiais judesiais. Kai sviestas ir grietinė susimaišys, dėkite dar 2 šaukštus grietinės ir vėl maišykite – šį procesą kartokite tol, kol nebeliks grietinės. Jei matote, kad maišant susidaro sviesto gumulėliai, dubenį perkelkite virš karštų garų ir sukamaisiais judesiais maišykite toliau.
2. Kai masė taps vientisa ir tiršta, įmaišykite į ją kmynus, susmulkintus česnakus ir žiupsnelį druskos. Paruoštą kastinį palaikykite šaldytuve bent valandą.
Ypač traškūs bulviniai blynai
Nors bulvinius blynus namuose pasigaminti moka daugelis, norint, kad jie būtų ypatingai traškūs, galima pasinaudoti keliomis paprastomis gudrybėmis.
Ingredientai:
- 650 g bulvių;
- 100 g miltų;
- 1 kiaušinis;
- 150 ml pieno;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 50 g sviesto;
- 3 valg. šaukšt. saulėgrąžų aliejaus;
- grietinės (patiekimui).
Gaminimas:
1. Bulves nuskuskite ir sutarkuokite – galite tai daryti ir elektrine bulvių tarkavimo mašina, ir paprasta burokine tarka. Tarkius užpilkite šaltu vandeniu taip, kad apsemtų, gerai išmaišykite ir juos nusunkite.
2. Į didelį dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite pieną, suberkite miltus ir viską išplakite plakimo šluotele iki vientisos masės. Į tešlą įmaišykite gerai nusausintas tarkuotas bulves, tuomet įberkite druskos ir dar kartą viską išmaišykite mediniu šaukštu.
3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, ištirpinkite sviestą ir, kai keptuvė bus pakankamai įkaitusi, iš paruoštos tešlos formuokite norimo dydžio bulvinius blynus. Kepkite juos po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie švelniai paruduos ir taps traškūs.
4. Iškepusius blynus perkelkite ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių. Patiekite su grietine.
Virtiniai su spirgučiu įdaru
Dar vienas abejingų nepaliksiantis tradicinis lietuviškas patiekalas – virtiniai su spirgučių įdaru. Šis patiekalas yra kilęs iš Aukštaitijos. Aukštaičiai nuo seno garsėjo savo miltiniais patiekalais: virtiniais, koldūnais, skryliais, blynais. Žinoma, jie neapsieidavo ir be papildomų pagardų: miltinius patiekalus gardindavo saldžiais ir nesaldžiais padažais, spirgučiais, įvairiausiais padažais.
Ingredientai:
- 500 g miltų;
- 200 ml vandens;
- žiupsnelis druskos;
- 2 valg. šaukšt. sėlenų.
įdarui:
- 250 g rūkytų lašinių;
- 2 dideli svogūnai;
- 1 kiaušinio trynys;
- šiek tiek šviežių petražolių;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Į dubenį suberkite miltus, supilkite vandenį, įberkite druskos bei sėlenų ir rankomis išminkykite tešlą. Minkykite, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Jei tešla limpa ir sunkiai minkosi, įberkite dar šiek tiek miltų.
2. Lašinukus ir svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, petražoles susmulkinkite. Į dubenį sudėkite visus įdarui skirtus ingredientus ir išmaišykite.
3. Iš tešlos suformuokite teniso kamuoliuko dydžio rutuliukus ir kiekvieną jų suplokite iki plono apvalaus blynelio.
4. Ant suformuotų skrituliukų dėkite po šaukštą įdaro, tuomet užspauskite tešlos kraštus ir užraitykite juos.
5. Paruoštus virtinius sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Kai jie iškils į vandens paviršių, virkite dar 5–7 minutes. Patiekite su grietine.