Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, sriuba – ne tik paprastai pagaminamas, bet ir naudingas patiekalas. Tiesa, net ir gaminant tokį paprastą patiekalą kelias paruošimo taisykles žinoti pravartu.
„Prieš verdant sriubą nepamirškite apkepti daržovių, ypač svogūnų ir česnakų. Pakeptos šios daržovės tampa tikra skonio bomba, kuri kiekvienai sriubai suteikia nepakartojamo skonio bei aromato. Jeigu tik turite laiko, vertėtų išsivirti ir naminio sultinio“, – sako maisto ekspertė ir dalijasi dar keliomis priežastimis, kodėl verta išsivirti naminės sriubos.
Kodėl verta gaminti ir valgyti sriubą?
Daug daržovių. Sriuba – puikus patiekalas, padedantis į racioną įtraukti daugiau daržovių. Sriubas galite gardinti ne tik tradicinėmis daržovėmis, bet ir tokiomis gėrybėmis kaip pastarnokai, pankoliai, net įvairiausiais žalumynais, pavyzdžiui, špinatais. Be to, sriuboms puikiai tinka ne tik šviežios, bet ir šaldytos daržovės.
Nereikalauja daug laiko. Sriuba yra daug laiko nereikalaujantis patiekalas. O jeigu dar ir naudojate greitpuodį, pikantišką sriubą galite paruošti vos per keliasdešimt minučių. Ruošiantis virti sultinį, verta jo pasigaminti daugiau. Sultinys puikiai tinka ir ruošiant kitus patiekalus, pavyzdžiui, naminius troškinius ar netgi tokiems įmantriems patiekalams kaip rizotas.
Galima užšaldyti. Sriuba ir troškiniai – puikiausi patiekalai, jeigu maisto norite pasigaminti kelioms dienoms į priekį. Tačiau jeigu sriubos išsivirėte per daug, ją drąsiai galite užšaldyti. Be to, nei užšaldyta sriuba, nei sultinys savo skonio nepraranda ir puikiai tiks tomis dienomis, kai neturėsite laiko pietums ar vakarienei gaminti.
Palaiko vandens kiekį organizme. Kadangi žiema – šaltasis laikotarpis, neretai išgeriama mažiau skysčiu nei reikėtų. Tačiau net jeigu ir neprakaituojame nuo karščio, vykdydami savo kasdienes veiklas vis tiek prarandame skysčių. Kadangi sriubos pagrindas – vanduo, šis patiekalas – puikus būdas ne tik pasisotinti, bet ir palaikyti skysčių kiekį organizme.
V.Juodkazienė siūlo sriubos pasigaminti namuose ir dalijasi 3 skirtingų sriubų receptais.
Keptų morkų sriuba
Ingredientai:
- 1 kg morkų;
- 2 svogūnai;
- 3 cm imbiero šaknies;
- 1 l vištienos sultinio;
- 200 ml grietinėlės;
- žiupsnelis druskos;
- pipirų;
- 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
2. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite į 3 dalis. Išklokite skardą kepimo popieriumi, išdėliokite joje pjaustytas morkas, apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi ir apibarstykite druska bei pipirais. Skardą dėkite į orkaitę, o praėjus 15 minučių morkas pamaišykite, kad tolygiai iškeptų visos pusės, ir kepkite dar 15 minučių.
3. Per tą laiką pasiruoškite kitus sriubos ingredientus – svogūną supjaustykite, o imbiero šaknį sutarkuokite.
4. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, imbiero šaknį ir kepkite apie 8 minutes. Tuomet į tą patį puodą supilkite vištienos sultinį ir palaukite, kol užvirs.
5. Nukelkite puodą nuo kaitros, sudėkite į jį keptas morkas ir rankiniu smulkintuvu sutrinkite sriubą iki vientisos masės. Galiausiai įmaišykite grietinėlę ir, jei reikia, papildomai pagardinkite druska bei pipirais.
Itališka daržovių sriuba
Ingredientai:
- 3 morkos;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 svogūnas;
- 1 saliero stiebas;
- 1 l daržovių sultinio;
- 1 skardinė smulkintų konservuotų pomidorų;
- 1 nedidelė cukinija;
- 1 skardinė konservuotų pupelių;
- 40 g špinatų lapų;
- 300 g makaronų;
- 200 ml pomidorų pastos;
- žiupsnelis druskos;
- pipirų;
- baziliko;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Morkas, cukiniją, salierą, svogūną ir česnako skilteles nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais.
2. Puode, kuriame virsite sriubą, įkaitinkite alyvuogių aliejų ir, sudėję svogūną, pakepinkite apie 3 minutes. Po to sudėkite visas likusias susmulkintas daržoves ir kepkite dar apie 6 minutes. Suberkite konservuotas pupeles ir pomidorus, supilkite pomidorų pastą ir viską užpilkite karštu daržovių sultiniu.
3. Pagardinkite sriubą druska, pipirais bei baziliku ir gerai išmaišykite. Tuomet vidutinėje temperatūroje virkite dar maždaug 10 minučių, kad skirtingi daržovių skoniai išsiskirtų ir susimaišytų tarpusavyje.
4. Galiausiai į sriubą sudėkite špinatų lapus, suberkite mėgstamus makaronus ir virkite tol, kol makaronai suminkštės. Jei reikia, sriubos tirštumą reguliuokite papildomu vandens kiekiu.
Šviežių kopūstų sriuba su aitriosiomis paprikomis
Ingredientai:
- 1 mažas arba ½ didelio kopūsto;
- 1 svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- 2 morkos;
- 4 bulvės;
- 1 skardinė konservuotų pupelių;
- 1 l vištienos sultinio;
- 5 g šviežių petražolių lapelių;
- žiupsnelis maltų aitriųjų paprikų;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Visas daržoves susmulkinkite norimo dydžio gabalėliais, kopūstą galite sutarkuoti.
2. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, įspauskite česnaką ir pakepinkite 5 minutes. Tuomet suberkite konservuotas pupeles, morkų gabalėlius ir supilkite vištienos sultinį. Praėjus 10 minučių, sudėkite susmulkintas bulves bei kopūstą.
3. Viską pagardinkite pipirais, druska ir aitriosiomis paprikomis – jie suteiks puikų aromatą bei skonį. Sriubą patiekite papuošę smulkintais petražolių lapeliais.