Rodos, nusipirkai vieną kitą indelį – ir jau pusė Kūčių stalo vakarienei paruošta, rašome pricer.lt pranešime žiniasklaidai. O gal ir šiokios dienos vakarienei ar užkandžiui paskanauti silkės su kokiomis daržovėmis?
Jeigu ir jus gundo mintis įsigyti jau paruoštos silkės mišrainės, kviečiame perskaityti mūsų išsamią ir, kiek įmanoma, objektyviau parengtą apžvalgą apie įvairias prekyboje esančias silkės mišraines. Tiesa, net nepradėjus išsamios apžvalgos, dėmesį patraukia neįtikėtinai ilgas absoliučiai visų silkių su priedais ingredientų sąrašas. Na, bet neskubėkime su išvadomis, nors tai jau verčia sunerimti, ką ten rasime.
Kaip visada, gaminiai bus vertinami balais, o vertinimo kriterijai pasirinkti tokie:
- -5 balai už E211 – natrio benzoatą, benzoinės rūgšties natrio junginį. PAVOJINGAS. Tikimybė išsivystyti vėžiui, astmos priepuoliams, hiperaktyvumui.
- -5 balai už E621 – aromato ir skonio stipriklis natrio glutamatas (arba mononatrio gliutamatas). Skonio stiprinimo medžiaga. PAVOJINGAS. Didesnis kiekis gali sukelti galvos skausmą. Vengti sergantiems astma, alergija, turintiems polinkį sirgti galvos skausmais ir migrena. Ilgą laiką vartojamas gali sukelti neurodegeneracinius pakitimus.
- -3 balai už E575 – gliukono delta–laktonas – dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. VENGTINAS.
- -3 balai už E1414 – acetilintas dikrakmolo fosfatas. Tirštiklis. VENGTINAS.
- -3 balai už E579 – geležies gliukonatas. Stabilizatorius. VENGTINAS.
- -3 balai už E1442 – hidroksipropildikrakmolo fosfatas. Stabilizatorius. VENGTINAS.
- -3 balai už E1412 – dikrakmolo fosfatas. Stabilizatorius. VENGTINAS.
- -3 balai už E220 – sieros dioksidas. Konservantas ir stabilizatorius. VENGTINAS. Produktuose gali suardyti dalį vitaminų, sukelti kvėpavimo problemų astma sergantiems žmonėms. Didelės koncentracijos kai kuriems žmonėms gali sukelti skrandžio pažeidimus, galvos skausmus ir svaigimą. Sieros dioksidas suskaidomas kepenyse į nekenksmingus sulfatus ir pašalinamas su šlapimu.
- -5 balai už silkės kiekį mažesnį nei 50 proc. produkto sudėties.
- -3 balai – jei cukraus daugiau nei 5 g / 100 g ir -2 balai, jei cukraus 3–5 g / 100 g.
- -1 balas už genetiškai modifikuotus organizmus (GMO).
Šį kartą nesiimsime vertinti įvairių tirštiklių, konservantų, antioksidantų, kurie yra natūralios kilmės arba laikomi nepavojingais priedais. Jų tarpe rasime ksantano dervą (E415), natrio alginatą (E401), askorbo rūgštį (E300), vyno rūgštį (E334) ir pan. Tiesiog darysime prielaidą, kad šie priedai suaugusio žmogaus, kuris greičiausiai ir vartotų silkių mišrainę, sveikatai žalos nedaro, o gaminiui suteikia tekstūros ir tinkamą konsistenciją bei padeda ilgiau išlaikyti produktą šviežią.
Pavadinimas | Sudėtis | Cukrai (g/100 ml) | Balai |
Silkių filė gabaliukai su slyvomis ir saulėgrąžomis „ZIGMAS“, 210 g
|
| 2,0 g | -13 |
Silkių filė su keptomis daržovėmis „EDEGA“, 200 g |
| 2,50 g | -15 |
Bocmano silkių filė „ZIGMAS“ su paprikomis, 300 g |
| 2,10 g | -18 |
„VIČI“ silkių filė gabaliukai meksikietiškame padaže „ATLANTIDA“, 200 g
|
| 4,40 g | -18 |
„VIČI“ silkių filė gabaliukai paprikų padaže „ATLANTIDA“, 200 g |
| 5,20 g | -19 |
„DESĖ“sūdyta silkių filė „EGLUTĖ“ su daržovėmis majonezo padaže, 300 g |
| 4,40 g | -20 |
BOCMANO silkių filė „ZIGMAS“ meksikietiškame padaže, 300 g |
| 6,0 g | -21 |
„DESĖ“ |
| 3,50 g | -21 |
BOCMANO silkių filė su svogūnais baltame padaže, „Zigmas“, 300 g |
| 2,70 g | -21 |
„DESĖ“ |
| 7,5 g | -22 |
BOCMANO silkių filė „ZIGMAS“ su burokėliais, 300 g |
| 9,1 g | -24 |
„DESĖ „ |
| 4,30 g | -24 |
PASTABA: Jeigu silkės filė nurodyta 50 proc., skaičiuojama taip, kad silkės yra mažiau nei pusė gaminio, todėl, kad realiai šalia silkės filė tame skaičiuje dar yra gausybė kitų priedų. Taip pat, jeigu tam tikras priedas naudojamas ne kartą sudėtyje, skaičiuojama lyg būtų panaudota vieną kartą.
Taigi, reikia pripažinti, kad apžvalga, švelniai tariant, yra nuvilianti. Tiesiog sunku patikėti, kad tokiame paprastame gaminyje kaip silkės mišrainė gali būti tiek įvairių priedų. Visuose gaminiuose yra mažiausiai po du pavojingais pripažintus priedus, taip pat po 2–3 vengtinais laikomus priedus. O tų priedų, kurie laikomi leistini, jau neskaičiavome. Žinoma, natūraliai kilo klausimas, ar viename gaminyje būtina naudoti ir acto, ir vyno, ir citrinos, ir askorbo rūgštis bei dar galybę kitų priedų. Nejaugi silkės mišrainės su daržovėmis negalima pagaminti su mažiau ingredientų? Arba bent jau be pavojingais laikomų?
Taip pat liūdina ir stebina, kad vos vienas gaminys sudėtyje turėjo daugiau nei 50 proc. silkės („Zigmo“ silkės filė gabaliukai su slyvomis ir saulėgrąžomis). Visuose gaminiuose nurodomas silkės procentas sudėtyje neatitinka realios žuvies procento, kadangi pati silkės filė „praturtinta“ gausybe priedų.
Būtent šis gaminys („Zigmo“ silkės filė gabaliukai su slyvomis ir saulėgrąžomis) ir surinko mažiausią neigiamą balų skaičių (-13). Prasčiausią įvertinimą gavo „DESĖ“ sūdyta silkių filė su grybais, vytintais pomidorais ir aliejumi bei BOCMANO silkių filė „Zigmas“ su burokėliais – net po -24 balai. Žinoma, žvelgiant į ingredientų sąrašą toks įvertinimas nelabai ir stebina.
Tačiau net ir geriausius įvertinimus gavę silkės mišrainės sudėtyje turi tiek E211, tiek E621. Tad paklausėme gamintojų, kaip jie vertina tokią savo produktų sudėtį. Ir belieka tik apgailestauti, nes nei vienas gamintojas neatrado laiko bent trumpai atrašyti į mūsų paklausimą. Taigi gamintojų nuomonė lieka paslaptimi. Kaip ir tai, kodėl visgi reikia tiek ingredientų tokiam paprastam gaminiui kaip silkių mišrainė...
Ne mažesnė paslaptis ir sudėtyje esantis cukrus. Taip, kai kurios šeimininkės naudoja šiek tiek cukraus, siekdamos sušvelninti silkės skonį ar acto rūgštumą (jeigu gaminama tradicinė silkė su actu ir svogūnais). Tad tie 2-4 g cukraus 100 gramų produkto dar lyg skamba visai įtikinamai, tačiau kam reikalinga beveik 10 g cukraus BOCMANO silkių filė su burokėliais? Jeigu tiksliai, cukrų čia net 9,1 g/ 100 g. Taigi suvalgę visą indelį, kuriame yra 300 g silkės mišrainės, gauname nei daug, nei mažai – 27,3 gramo cukraus. Jeigu atrodo, kad tai ne baisiai daug, pažvelkite žemiau:
Apibendrinant, norisi pakviesti labai atidžiai skaityti sudėtis bet kurio perkamo produkto. Ir kaip rodo, patirtis su silkių mišrainėmis, jeigu sudėties sąrašas tokio ilgio kaip jūsų kalėdinių pirkinių, galbūt geriau tokį gaminį palikite lentynoje ir tiesiog pasipjaustykite silkės su svogūnu.