Per Kalėdas skaitykite kartu. Prenumeratai -50%
Išbandyti

Išnagrinėjo parduotuvėse parduodamų silkių sudėtį: nustebsite, kiek pavojingų priedų jose yra

Artėjant Kūčioms, nejučia imame dairytis po silkių lentynas parduotuvėse. Pasirinkimas didžiulis – tiek sūdytos, su dūmo kvapu/skoniu, tiek įvairiuose padažuose, mišrainėse, su daržovėmis, grybais ir t. t.
Silkė su garstyčių padažu
Silkė su garstyčių padažu / Shutterstock nuotr.

Rodos, nusipirkai vieną kitą indelį – ir jau pusė Kūčių stalo vakarienei paruošta, rašome pricer.lt pranešime žiniasklaidai. O gal ir šiokios dienos vakarienei ar užkandžiui paskanauti silkės su kokiomis daržovėmis?

Jeigu ir jus gundo mintis įsigyti jau paruoštos silkės mišrainės, kviečiame perskaityti mūsų išsamią ir, kiek įmanoma, objektyviau parengtą apžvalgą apie įvairias prekyboje esančias silkės mišraines. Tiesa, net nepradėjus išsamios apžvalgos, dėmesį patraukia neįtikėtinai ilgas absoliučiai visų silkių su priedais ingredientų sąrašas. Na, bet neskubėkime su išvadomis, nors tai jau verčia sunerimti, ką ten rasime.

Kaip visada, gaminiai bus vertinami balais, o vertinimo kriterijai pasirinkti tokie:

  • -5 balai už E211 – natrio benzoatą, benzoinės rūgšties natrio junginį. PAVOJINGAS. Tikimybė išsivystyti vėžiui, astmos priepuoliams, hiperaktyvumui.
  • -5 balai už E621 – aromato ir skonio stipriklis natrio glutamatas (arba mononatrio gliutamatas). Skonio stiprinimo medžiaga. PAVOJINGAS. Didesnis kiekis gali sukelti galvos skausmą. Vengti sergantiems astma, alergija, turintiems polinkį sirgti galvos skausmais ir migrena. Ilgą laiką vartojamas gali sukelti neurodegeneracinius pakitimus.
  • -3 balai už E575 – gliukono delta–laktonas – dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. VENGTINAS.
  • -3 balai už E1414 – acetilintas dikrakmolo fosfatas. Tirštiklis. VENGTINAS.
  • -3 balai už E579 – geležies gliukonatas. Stabilizatorius. VENGTINAS.
  • -3 balai už E1442 – hidroksipropildikrakmolo fosfatas. Stabilizatorius. VENGTINAS.
  • -3 balai už E1412 – dikrakmolo fosfatas. Stabilizatorius. VENGTINAS.
  • -3 balai už E220 – sieros dioksidas. Konservantas ir stabilizatorius. VENGTINAS. Produktuose gali suardyti dalį vitaminų, sukelti kvėpavimo problemų astma sergantiems žmonėms. Didelės koncentracijos kai kuriems žmonėms gali sukelti skrandžio pažeidimus, galvos skausmus ir svaigimą. Sieros dioksidas suskaidomas kepenyse į nekenksmingus sulfatus ir pašalinamas su šlapimu.
  • -5 balai už silkės kiekį mažesnį nei 50 proc. produkto sudėties.
  • -3 balai – jei cukraus daugiau nei 5 g / 100 g ir -2 balai, jei cukraus 3–5 g / 100 g.
  • -1 balas už genetiškai modifikuotus organizmus (GMO).

Šį kartą nesiimsime vertinti įvairių tirštiklių, konservantų, antioksidantų, kurie yra natūralios kilmės arba laikomi nepavojingais priedais. Jų tarpe rasime ksantano dervą (E415), natrio alginatą (E401), askorbo rūgštį (E300), vyno rūgštį (E334) ir pan. Tiesiog darysime prielaidą, kad šie priedai suaugusio žmogaus, kuris greičiausiai ir vartotų silkių mišrainę, sveikatai žalos nedaro, o gaminiui suteikia tekstūros ir tinkamą konsistenciją bei padeda ilgiau išlaikyti produktą šviežią.

Pavadinimas

Sudėtis

Cukrai (g/100 ml)

Balai

Silkių filė gabaliukai su slyvomis ir saulėgrąžomis „ZIGMAS“, 210 g

  • sūdyta silkių filė be odos 57 % (Atlantinių silkių filė (iš žuvų), druska, dekstrozė, aromato ir skonio stipriklis E621, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: E575, E330, E334, konservantai: E211, E202)
  • rafinuotas rapsų aliejus
  • troškintų daržovių pagardas (svogūnai, morkos, rafinuotas rapsų aliejus, druska, cukrus, konservantas E211)
  • džiovintos slyvos 3 % (slyvos, konservantas E202, rafinuotas saulėgrąžų aliejus)
  • kepintos saulėgrąžos 1,5 %

2,0 g

-13

Silkių filė su keptomis daržovėmisEDEGA“, 200 g

  • 50 % atlantinių silkių filė be odos (silkių filė, druska, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: E260, E270, E330, E334; aromato ir skonio stipriklis: E621; konservantai: E211, E202)
  • 45 % keptos daržovės (morkos, svogūnai, vanduo, rapsų aliejus, pomidorų pasta, cukrus, konservantai: E211, E202)
  • 5 % rapsų aliejus

2,50 g

-15

Bocmano silkių filė „ZIGMAS“ su paprikomis, 300 g

  • marinuota silkių filė be odos 40 % (atlantinių silkių filė (iš žuvų), cukrus, druska, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: E260, E330, E331, E575, E334, aromato ir skonio stipriklis E621, dekstrozė, konservantai: E211, E202)
  • troškintos paprikos 24 %
  • troškinti svogūnai
  • rafinuotas rapsų aliejus
  • pomidorų pasta (pomidorai, druska)
  • cukrus
  • druska
  • tirštikliai: E412, E415
  • konservantas E211
  • dažiklis paprikų ekstraktas

2,10 g

-18

„VIČI“ silkių filė gabaliukai meksikietiškame padaže „ATLANTIDA“, 200 g

  • meksikietiško stiliaus padažas 65 % (pjaustytos paprikos 27 %, vanduo, konservuotos daržovės (pupos 10 %, kukurūzai 8 %, cukrus, druska, actas, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga: citrinų rūgštis), svogūnai, augalinis aliejus (1 rapsų aliejus arba 2 saulėgrąžų aliejus), pomidorų pasta, cukrus, modifikuotas krakmolas, druska, bulvių skaidulos, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga: acto rūgštis; prieskoniai, konservantas: natrio benzoatas; spalva: paprikos ekstraktas; čili kvapioji medžiaga)
  • sūdyti atlantinės silkės filė gabaliukai be odos 35 % (silkės filė, druska, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: acto rūgštis, natrio citratas, citrinos rūgštis; dekstrozė, konservantai: natrio benzoatas, kalio sorbatas; skonio stipriklis: mononatrio glutamatas; saldiklis: sacharinas)

4,40 g

-18

„VIČI“ silkių filė gabaliukai paprikų padaže „ATLANTIDA“, 200 g

  • pipirų padažas 65 % (daržovės įvairiomis proporcijomis 40 % (žalieji pipirai, geltonieji pipirai, raudonieji pipirai), vanduo, svogūnai, augalinis aliejus (1 – rapsų aliejus arba 2 – saulėgrąžų aliejus), pomidorų pasta, cukrus, modifikuotas krakmolas, druska, bulvių pluoštas, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga: acto rūgštis; konservantas: natrio benzoatas; spalva: paprikos ekstraktas)
  • sūdytos atlantinės silkės filė gabaliukai be odos 35 % (silkės filė, druska, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: acto rūgštis, natrio citratas, citrinų rūgštis; dekstrozė, konservantai: natrio benzoatas, kalio sorbatas; skonio stipriklis: mononatrio glutamatas; saldiklis: sacharinas)

5,20 g

-19

„DESĖ“sūdyta silkių filė „EGLUTĖ“ su daržovėmis majonezo padaže, 300 g

  • 50 % sūdyta atlantinių silkių filė be odos (silkių filė, druska, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: natrio citratai, citrinų rūgštis, gliukono-delta-laktonas; aromato ir skonio stipriklis mononatrio glutamatas, antioksidantas askorbo rūgštis, konservantai: natrio benzoatas, kalio sorbatas)
  • 32 % majonezas (rapsų aliejus, vanduo, spirito actas, krakmolas, kiaušinių tryniai, kviečių krakmolas, cukrus, druska, garstyčios (vanduo, garstyčių sėklos, spirito actas, druska, prieskoniai), tirštikliai: pupenių derva, natrio alginatas; rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: citrinų rūgštis, obuolių rūgštis; natūralios kvapiosios medžiagos, dažiklis karotenai, saldiklis natrio sacharinas)
  • 16 % daržovės įvairiomis dalimis: pupelės, morkos, svogūnai, burokėliai
  • cukrus
  • kvapioji medžiaga
  • rapsų aliejus
  • druska
  • rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: acto rūgštis, citrinų rūgštis, vyno rūgštis, obuolių rūgštis
  • antioksidantas askorbo rūgštis
  • burokėlių koncentratas
  • konservantas kalio sorbatas
  • saldiklis natrio sacharinas
  • paprikų ekstraktas

4,40 g

-20

BOCMANO silkių filė „ZIGMAS“ meksikietiškame padaže, 300 g

  • marinuota silkių filė be odos 35 % (atlantinių silkių filė (iš žuvų)
  • cukrus
  • druska
  • rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: E260, E330, E331, E575, E334
  • aromato ir skonio stipriklis E621
  • dekstrozė)
  • troškintos paprikos
  • troškinti svogūnai
  • rafinuotas rapsų aliejus
  • konservuotos daržovės (raudonosios pupelės, kukurūzai, druska, cukrus, antioksidantas E300)
  • padažas 7 % (pomidorų pasta (pomidorai, druska)
  • aitri paprika
  • tirštikliai: E412, E415
  • konservantas E211
  • dažiklis Е160c

6,0 g

-21

„DESĖ“
Sūdyti silkių filė gabaliukai aliejuje su grybais, 200 g

  • sūdyta atlantinių silkių filė be odos 50 % (silkių filė, valgomoji druska, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos (natrio citratai, citrinų rūgštis, gliukono-delta-laktonas), aromato ir skonio stipriklis mononatrio glutamatas, antioksidantas askorbo rūgštis, konservantai (natrio benzoatas, kalio sorbatas)
  • garnyras (svogūnai, pievagrybiai (14%), pomidorų pasta, rapsų aliejus,cukrus, modifikuotas bulvių krakmolas, valgomoji druska, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos (citrinų rūgštis, vyno rūgštis, obuolių rūgštis), antioksidantas askorbo rūgštis, konservantai (natrio benzoatas, kalio sorbatas), prieskoniai)
  • rapsų aliejus (15 %)
  • dažiklis karotenai

3,50 g

-21

BOCMANO silkių filė su svogūnais baltame padaže, „Zigmas“, 300 g

  • marinuota silkių filė be odos 40 % (Atlantinių silkių filė (iš žuvų), cukrus, druska, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: E260, E330, E331, E575, E334, aromato ir skonio stipriklis E621, dekstrozė, konservantai: E211, E202)
  • padažas 33 % (vanduo, rafinuotas rapsų aliejus, cukrus, grietinėlės milteliai (iš pieno), druska, kiaušinių milteliai (iš kiaušinių ), tirštikliai: E1414, E401, E412, E415, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E260, konservantai: E211, E202)

2,70 g

-21

„DESĖ“
Silpnai sūdyta MOČIUTĖS silkių filė, 600 g

  • daržovių troškinys 64 % (morkos 24 %, svogūnai 13 %, vanduo, rapsų aliejus, cukrus, pomidorų pasta, druska, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: acto rūgštis, citrinų rūgštis, vyno rūgštis, obuolių rūgštis; antioksidantas askorbo rūgštis, konservantas kalio sorbatas; tirštiklis pupenių derva, prieskoniai, modifikuotas bulvių krakmolas)
  • sūdyta atlantinių silkių filė be odos 36 % (silkių filė, druska, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: natrio citratai, citrinų rūgštis, gliukono-delta-laktonas; aromato ir skonio stipriklis mononatrio glutamatas, antioksidantas askorbo rūgštis, konservantai: natrio benzoatas, kalio sorbatas)

7,5 g

-22

BOCMANO silkių filė „ZIGMAS“ su burokėliais, 300 g

  • majonezo padažas 38 % (vanduo, rafinuotas rapsų aliejus, cukrus, grietinėlės milteliai (iš pieno), druska, kiaušinių milteliai (iš kiaušinių), prieskoniai (yra salierų), burokėlių ekstraktas, tirštikliai: E1414, E401, E412, E415, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E260, konservantai: E211, E202)
  • marinuota Atlantinių silkių filė be odos 35 % (Atlantinių silkių filė (iš žuvų), cukrus, druska, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: E260, E330, E331, E575, E334, aromato ir skonio stipriklis E621, dekstrozė, konservantai: E211, E202)
  • virti burokėliai 20 %
  • marinuoti svogūnai (svogūnai, cukrus, druska, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E260)

9,1 g

-24

„DESĖ „
Sūdyta silkių filė su grybais, vytintais pomid. ir aliejumi, 300 g

  • sūdyta atlantinių silkių filė be odos 50 % (silkių filė, valgomoji druska, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos (natrio citratai, citrinų rūgštis, gliukono-delta-laktonas), aromato ir skonio stipriklis mononatrio glutamatas, antioksidantas askorbo rūgštis, konservantai (natrio benzoatas, kalio sorbatas)
  • garnyras 40 % (svogūnai, pievagrybiai 7,7 %, džiovintos slyvos (konservantas kalio sorbatas), pomidorų pasta, rapsų aliejus, vytinti pomidorai 1,7 % (konservantas E220); cukrus, valgomoji druska, modifikuotas bulvių krakmolas, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos (citrinų rūgštis, vyno rūgštis, obuolių rūgštis), antioksidantas askorbo rūgštis, konservantai (natrio benzoatas, kalio sorbatas), prieskoniai)
  • rapsų aliejus 10 %
  • dažiklis karotenai

4,30 g

-24

PASTABA: Jeigu silkės filė nurodyta 50 proc., skaičiuojama taip, kad silkės yra mažiau nei pusė gaminio, todėl, kad realiai šalia silkės filė tame skaičiuje dar yra gausybė kitų priedų. Taip pat, jeigu tam tikras priedas naudojamas ne kartą sudėtyje, skaičiuojama lyg būtų panaudota vieną kartą.

Taigi, reikia pripažinti, kad apžvalga, švelniai tariant, yra nuvilianti. Tiesiog sunku patikėti, kad tokiame paprastame gaminyje kaip silkės mišrainė gali būti tiek įvairių priedų. Visuose gaminiuose yra mažiausiai po du pavojingais pripažintus priedus, taip pat po 2–3 vengtinais laikomus priedus. O tų priedų, kurie laikomi leistini, jau neskaičiavome. Žinoma, natūraliai kilo klausimas, ar viename gaminyje būtina naudoti ir acto, ir vyno, ir citrinos, ir askorbo rūgštis bei dar galybę kitų priedų. Nejaugi silkės mišrainės su daržovėmis negalima pagaminti su mažiau ingredientų? Arba bent jau be pavojingais laikomų?

Taip pat liūdina ir stebina, kad vos vienas gaminys sudėtyje turėjo daugiau nei 50 proc. silkės („Zigmo“ silkės filė gabaliukai su slyvomis ir saulėgrąžomis). Visuose gaminiuose nurodomas silkės procentas sudėtyje neatitinka realios žuvies procento, kadangi pati silkės filė „praturtinta“ gausybe priedų.

Būtent šis gaminys („Zigmo“ silkės filė gabaliukai su slyvomis ir saulėgrąžomis) ir surinko mažiausią neigiamą balų skaičių (-13). Prasčiausią įvertinimą gavo „DESĖ“ sūdyta silkių filė su grybais, vytintais pomidorais ir aliejumi bei BOCMANO silkių filė „Zigmas“ su burokėliais – net po -24 balai. Žinoma, žvelgiant į ingredientų sąrašą toks įvertinimas nelabai ir stebina.

Tačiau net ir geriausius įvertinimus gavę silkės mišrainės sudėtyje turi tiek E211, tiek E621. Tad paklausėme gamintojų, kaip jie vertina tokią savo produktų sudėtį. Ir belieka tik apgailestauti, nes nei vienas gamintojas neatrado laiko bent trumpai atrašyti į mūsų paklausimą. Taigi gamintojų nuomonė lieka paslaptimi. Kaip ir tai, kodėl visgi reikia tiek ingredientų tokiam paprastam gaminiui kaip silkių mišrainė...

Ne mažesnė paslaptis ir sudėtyje esantis cukrus. Taip, kai kurios šeimininkės naudoja šiek tiek cukraus, siekdamos sušvelninti silkės skonį ar acto rūgštumą (jeigu gaminama tradicinė silkė su actu ir svogūnais). Tad tie 2-4 g cukraus 100 gramų produkto dar lyg skamba visai įtikinamai, tačiau kam reikalinga beveik 10 g cukraus BOCMANO silkių filė su burokėliais? Jeigu tiksliai, cukrų čia net 9,1 g/ 100 g. Taigi suvalgę visą indelį, kuriame yra 300 g silkės mišrainės, gauname nei daug, nei mažai – 27,3 gramo cukraus. Jeigu atrodo, kad tai ne baisiai daug, pažvelkite žemiau:

Pricer.lt nuotr./Kiek cukraus slepiasi silkių mišrainėje?
Pricer.lt nuotr./Kiek cukraus slepiasi silkių mišrainėje?

Apibendrinant, norisi pakviesti labai atidžiai skaityti sudėtis bet kurio perkamo produkto. Ir kaip rodo, patirtis su silkių mišrainėmis, jeigu sudėties sąrašas tokio ilgio kaip jūsų kalėdinių pirkinių, galbūt geriau tokį gaminį palikite lentynoje ir tiesiog pasipjaustykite silkės su svogūnu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis
Reklama
95 metų gimtadienį atšventusi „Astra LT“ į modernius sprendimus investavo kiek daugiau nei 600 tūkst. eurų