Kavos mėgėjai šio tradicinio festivalio laukia jau nuo pat sausio ar vasario, kai pasirodo pirmosios jį anonsuojančios žinutės – kur daugiau po vienu stogu sutiksi tiek daug skirtingų kavos skrudintojų, kavinių verslą vystančių žmonių. Didžiausias iššūkis lankantis „Vilnius Coffee Festival“ – nepadauginti kofeino, nes kavos puodeliai su ką tik paruošta kava tiesiami kone nuo kiekvieno renginio dalyvio stendo.
Šiųmetis kavos festivalis, panašu, įsisiūbavo nuo pat starto – šiek tiek po vidurdienio organizatoriams pristatant dalyvius, rėmėjus ir būsimas veiklas, nemažas kofemanų būrys jau šurmuliavo ir ragavo pirmuosius kavos puodelius. Didžioji dalis dalyvių nuolatiniams „Vilnius Coffee Festival“ lankytojams jau pažįstami – tai ir populiarūs kavinių tinklai, ir mažosios sostinės bei kitų didžiųjų miestų kavinukės, Vilniuje jau tradiciškai švečiuojasi vieni žinomiausių Latvijoje kavos skrudintojų „Rocket Beans“.
Šalia kavos „Vilnius Coffee Festival“ galima rasti ir skanėstų, gaiviųjų gėrimų gamintojus, įsigyti kavos ruošimui skirtų aparatų bei indų, neliks nusivylę ir knygų gerbėjai bei arbatos gėrėjai.
Naujos pažintys ir tvarumas
Kaip dar prieš prasidedant festivaliui sakė vienas jo organizatorių Nidas Kiuberis, festivalis kasmet didėja ir sulaukia dėmesio tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio kavos mylėtojų. „Mūsų tikslas – kurti erdvę, kuri ne tik leistų mėgautis kava, bet ir plėstų lankytojų akiratį: supažindintų su naujovėmis ir tendencijomis, edukuotų apie netikėtus kavos skonius ir derinius su maistu, atskleistų kavos ruošimo subtilybes ir eitų išvien su pasaulinėmis aktualijomis, tokiomis kaip tvarumas“, – sakė N.Kiuberis.
Neatsitiktinai šiųmečio festivalio naujovė – visiškai suyrantys popieriniai kavos puodeliai, o siekiant didesnio tvarumo, renginyje perdirbimui renkami kavos tirščiai. Be to, dalyviai kviečiami atsinešti savo kavos puodelius, o bilietų nespausdinti, o turėti tik išmaniajame įrenginyje.
Šiemet kavos fetivalis kelia sau tikslą lankytojus supažindinti su žmonėmis, kurie slypi už kavos. Renginys kviečia susipažinti su kavos rinkos atstovais, kavos skrudintojais, baristomis ir visais kitais, prisidedančiais prie kavos kelio nuo plantacijos iki jau paruošto gėrimo puodelio.
Festivalio programoje numatytas ne vienas pranešimas, o daugiausiai azarto bei gražių vaizdų, ko gero, dovanos tradiciniai kavos čempionatai, vyksiantys visas tris festivalio dienas. Lankytojų dėmesio ir palaikymo lauks nacionaliniai kavos ruošimo, piešimo pieno puta ir kavos ragavimo čempionatai.