Kaip kepyklos „Fazer Lietuva“ pranešime žiniasklaidai teigia žinoma tinklaraštininkė, kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė, sumuštinis yra neatsiejama jos šeimos mitybos raciono dalis. „Mėgstu, kai sumuštinyje įprastos duonos skonis yra praturtintas įvairiausiomis sėklomis, kurios suteikia kepiniui visai kitokią tekstūrą. Todėl dalinuosi įspūdingai atrodančio japoniško sumuštinio receptu su sėklų duona. Ruošdami tokius sumuštinius vadovaukitės taisykle – kuo daugiau ir kuo spalvingesnių daržovių!“, – sako tinklaraštininkė.
Ingredientai (2 sumuštiniams):
- 4 sumuštinių duonos su sėklomis riekės;
- 4 valg. šaukšt. majonezo (Renata pati naudoja ir kitiems rekomenduoja pasigaminti naminio);
- 4 salotų lapai;
- 2 kiaušiniai;
- 1 prinokęs avokadas;
- sauja šviežių ridikėlių;
- 2 morkų;
- 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- 250 g raudonojo kopūsto;
- 1 indelis savo sultyse konservuoto tuno;
- druskos ir maltų juodųjų pipirų, pagal skonį.
Gaminimas:
1. Paruoškite morkų salotas. Jas nuskuskite, sutarkuokite šiaudeliais ir sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis, druska ir pipirais.
2. Paruoškite raudonųjų kopūstų salotas: juos kuo ploniau supjaustykite ir sumaigykite rankomis su druska, kad suminkštėtų. Ant kopūstų užpilkite aliejaus ir citrinų sulčių, išmaišykite.
3. Kietai išvirkite kiaušinius ir paruoškite tuno užtepą išmaišydami jį su majonezu bei druska ir pipirais.
4. Šviesios duonos riekes patepkite majonezu, ant jų dėkite po vieną salotos lapą. Ant vienos iš riekių užberkite ridikėlių, uždėkite pusę supjaustyto avokado, jį apibarstykite druska ir pipirais, ant viršaus tepkite pusę paruošto tunų užtepo. Tada guldykite sveiką kietai virtą nuluptą kiaušinį, jį kiek įspauskite. Ant kiaušinio atsargiai uždėkite kopūstų salotų, o ant jų – morkų salotų. Antrąja duonos rieke suvožkite pirmąją riekę su įdaru.
5. Sumuštinį gerai paspauskite. Jį gražiai suspausdami susukite į kepimo popierių arba maistinę plėvelę. Stenkitės sumuštinį supakuoti kuo standžiau, kad gerai susispaustų. Taip suslėgtą sumuštinį galite palikti 10-15 minučių.
6. Paruoštą sumuštinį kartu su kepimo popieriumi ar maistine plėvele perpjaukite pusiau, kad gražiai matytųsi sumuštinio pjūvis su perpjautu kiaušiniu.