Tradiciniu tampančio renginio iniciatorė ir pagrindinė organizatorė – veganė Ventė Viteikaitė, gyvenanti tarp Lietuvos bei Didžiosios Britanijos. Būtent pastarojoje šalyje vykstantys renginiai merginą paskatino išbandyti veganiškų mugių formatą ir Lietuvoje. Idėja pasiteisino ir kiekvienas „VegfestLT“ renginys pritraukia vis daugiau dalyvių – ir tų, kurie ką nors parduoda, ir perkančių ar tiesiog smalsaujančių.
Ankstyvą šeštadienio popietę apsilankius sporto namuose „MyHero!“, kur renginys ir vyko, žmonių buvo gerokai tiršta. Čia buvo galima išvysti ir šeimų, ir porų, ir draugų kompanijų. Atsižvelgiant į tai, jog mugė vyko gana pasislėpusioje vietoje, akivaizdu, jog mugės lankytojai ne šiaip sau traukė pro šalį, tačiau sąmoningai pasirinko šį renginį.
Dar anonsuojant „VegfestLT“ buvo skelbiama, jog šįkart mugėje prekiaus beveik 100 įmonių iš Lietuvos ir užsienio. Gyvai produktų pasiūla atrodė išties įspūdingai – jų buvo ir šviežutėlių, gamintų Lietuvoje, ir importuotų iš tolimiausių šalių, ir atrodančių „namudiškai“, ir viliojančių madingomis dizainerių kurtomis etiketėmis. Pardavėjai siūlė ir grynų, niekaip neapdirbtų produktų - kruopų, vaisių, aliejų, ir pusfabrikačių, ir jau paruoštų valgių bei gėrimų. Nors dominavo maisto prekės, buvo galima įsigyti ir kūno priežiūros priemonių, aliejų, suvenyrų, interjero detalių bei drabužių.
Vieni maisto produktai nestebino nei veganų, nei visavalgių – jų galima rasti net dalyje didžiųjų Lietuvos prekybos centrų, kiti stebino gamintojų išmone ir fantazija. Žinoma, neapsieita ir be stebuklus žadančių tinktūrų, eleksyrų ir kitų švelnia ezoterika „paskanintų“ gaminių, tačiau kiekvienas galėjo atsirinkti, kas aktualiausia jam.
Tiesa, viena produktų grupė visavalgius galėjo priversti šyptelėti, panašu, ja žavisi ir ne visi veganai. Tai veganiški gaminiai, imituojantys tai, ką įprasta gaminti iš mėsos – įvairios „dešros“, „kepsneliai“, „paštetai“, taip pat įvairių rūšių sūris, kaip teigiama, tinkamas ir salotoms ruošti, ir picoms kepti.
Nemažai šios grupės gaminių dar anksčiau šią savaitę buvo galima paragauti ir įvertinti vienoje didžiųjų maisto parduotuvių vykusioje degustacijoje. Ją surengė latvių įmonė „Good Life Solutions“ pati gaminanti veganiškus produktus, o taip pat užsiimanti kitų gamintojų produktų distribucija. Į degustaciją susirinkusiems veganams ir visavalgiams buvo pasiūlyta ragauti kepsnelių, įvairių virtą dešrą primenančių gaminių, veganiškų žinomų sūrių rūšių atitikmenų. Buvo ir daugelio mėgstamo humuso su įvairiais priedais, gaminamo vienos čekų įmonės, ir gardžių veganiškų latviškų saldumynų.
Tiesa, kepsneliai, dešros ir sūriai šių eilučių autorei kėlė dviprasmišką įspūdį – nors vizualiai produktai beveik nesiskyrė nuo visavalgiškų, paragavus jų, įspūdis iškart radikaliai pasikeidavo. Sūris savo konsistencija net nepriminė kokybiško iš pieno pagaminto sūrio, „dešra“ nemaloniai vėlėsi burnoje, o tikra kulminacija tapo veganiški „kiaušiniai“, kurie, atidarius dėžutę, pasirodė esą geltoni milteliai permatomame maišelyje.
Apibendrinant, žymiai pozityvesnius jausmus ir mugėje, ir degustacijoje kėlė produktai, kurie „neapsimetinėja“ tuo, kuo nėra – puikūs veganiški batonėliai iš grūdų ir džiovintų vaisių, keksiukai, salotos, sulčių kokteiliai, šviežias įvairių riešutų sviestas ir pan. Būtent tokie jie geriausiai įtikina, jog veganiška mityba gali būti pilnavertė, spalvinga, įdomi. Gal pradžioje propaguojama kelias dienas per savaitę, bet ir tai jau neblogai.
Jau ne pirmą sykį „VegfestLT“ į savo programą įtraukė ir paskaitų ciklą. Vilniuje gruodžio 9-ąją pranešimus skaitė 4 lektoriai iš Lietuvos ir užsienio.
Semiotikas, knygų autorius ir aktyvus veganizmo populiarintojas, Kauno technologijos universiteto profesorius Dario Martinelli skaitė paskaitą „Veganizmas: idėja ir idealas“, joje priminęs veganizmo istoriją, aptaręs šio judėjimo filosofinius aspektus bei jį gaubiančius mitus. Žinomas estų gydytojas Antsas Haavelas, pats auginantis penkis vaikus, skaitė paskaitą „Veganinės dietos nauda vaikams“.
Verslininkas bei verslo konsultantas Mike'as Hillas iš Jungtinės Karalystės apibendrino naujausias pasaulio verslo tendencijas, dėstė patarimus, į ką reikėtų atkreipti dėmesį galvojant apie veganišką verslą. O sveikos gyvensenos specialistas, Europos gyvensenos medicinos specialistų asociacijos steigėjas bei prezidentas Paulius Jaruševičius pristatė paskaitą „Augalinė mityba: etika ir sveikata“ ir aptarė, dėl kokių priežasčių verta rinktis veganizmą ir kaip užtikrinti, kad pasirinkus šį kelią nereikėtų skųstis sveikata.