Užkandžiai ir salotos:
1. Nulupkite moliūgą ir supjaustykite riekelėmis, papriką – stambiais šiaudeliais. Kepimo indą patepkite aliejumi, sudėkite moliūgus, paprikas, nuluptas česnako skilteles, pabarstykite druska, pipirais ir smulkiai kapotais šalavijais.
2. Pašaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug pusvalandį, kol suminkštės daržovės.
3. Keptas daržoves ir susidariusį skystį sukrėskite į virtuvinio kombaino indą, suberkite cukrų, aitriąją papriką (jei nemėgstate aitriai, skaninkite saldžiąja paprika) ir sutrinkite iki vientisos masės. Paragaukite, jei reikia, dar pasūdykite, pagardinkite prieskoniais.
4. Prieš patiekdama keletą valandų palaikykite šaldytuve. Pikantišką moliūgų užtepėlę tiekite kaip užkandį su kvietiniais trapučiais, skrudinta balta duona arba kaip garnyrą prie mėsos patiekalų.
1. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite sėklytes ir pašalinkite kotelius. Paprikų puseles dėkite ant grotelių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite orkaitėje, kol paprikos suminkštės, o odelė susiraukšlės.
2. Ožkų pieno sūrį sutrinkite šakute, sumaišykite su išspaustais česnakais, kapotomis petražolėmis ir skrudintais riešutais.
3. Paruoškite užtepą: kapotus rozmarinus sumaišykite su aliejumi ir medumi, pagal skonį berkite druskos ir pipirų.
4. Keptas paprikas klokite ant lėkštės, vidinę pusę aptepkite aliejaus ir rozmarinų užtepu, tepkite ožkų peno sūrio ir petražolių įdaro, paprikas susukite voleliu.
1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite visus prieskonius ir druską ir kepinkite apie 1–2 minutes, kol pasklis aromatas. Tada suberkite nusausintus avinžirnius ir maišydami toliau kepkite, kol avinžirniai apskrus ir gerai pasidengs prieskoniais (apie 5 min.).
2. Į dubenėlį supilkite padažo ingredientus ir gerai sumaišykite. Tada į tą patį dubenį sudėkite morkų „virveles“, žalumynus, sutarkuotą sūrį ir lengvai pamaišykite, kad jie visi pasidengtų padažu. Išdalykite morkas į serviravimo lėkštes, o ant viršaus užberkite skrudintų avinžirnių, papuošdami keliomis juostomis morkų spiralių.
Salotos skanios tiek šiltos, tiek atvėsusios, kambario temperatūros.
- Bolivinių balandų kruopas iš vakaro užmerkite. Kitą dieną išskalaukite ir išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Jei norite, kad būtų naudingesnės, virkite kuo trumpiau. Vandens galite ir nesūdyti.
- Moliūgą nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais bei žiupsneliu rozmarinų.
- Moliūgo kubelius išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų prieskoniai, suberkite į kepimo skardą ir kepkite apie 40–45 min. 200 laipsnių orkaitėje.
- Virtas bolivinių balandų kruopas gražiai suberkite į lėkštes, ant jų berkite keptus moliūgus, išdėliokite „Fitaki“ sūrio gabalėlius. Apibarstykite saulėgrąžų sėklomis ir gražgarsčių lapeliais. Salotas taip pat galite apšlakstyti šlakeliu šviežiai spaustų citrinų sulčių bei trupučiu alyvuogių aliejaus.
1. Visas daržoves supjaustykite kubeliais. Svogūną susmulkinkite ir trumpai pakepinkite aliejuje .
2. Daržoves suberkite į dubenį, apibarstykite kmynais, pasūdykite užpilkite aliejų su kepintais svogūnais ir gerai išmaišykite.
Pastaba: vietoj aliejaus galite naudoti ir majonezą arba majonezą perpus maišytą su grietine.
Sriubos:
- Saldžiąsias paprikas ir aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes.
- Saldžiąsias paprikas guldykite į riebalais pateptą skardą ir kepkite apie 10 min.
- Perliekite šaltu vandeniu, atvėsinkite ir nulupkite odelę.
- Aitriąją papriką sukapokite.
- Svogūną supjaustykite griežinėliais, česnaką sutraiškykite ir pakepinkite karštuose riebaluose.
- Į puodą supilkite vištienos sultinį, sumeskite pjaustytas bulves, tarkuotą morką, pipirų grūdelius, viską pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite apie 20 min.
- Sriubą suplakite.
- Atskirame indelyje elektriniu plakikliu sutrinkite raudoną papriką su jogurtu ir kambario temperatūros sūriu.
- Masę įmaišykite į sriubą.
1. Ištirpdykite sviestą puode. Sudėkite svogūnus ir pakepinkite maišydami iki geltonumo ir minkštumo. Sudėkite imbierą ir česnaką. Maišydami pakaitinkite kelias minutes.
2, Sudėkite morkas, pomidorus ir citrinos žievelę. Pakaitinkite maišydami minutę. Supilkite sultinį ir užvirinkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 minučių, kol morkos suminkštės.
3. Atvėsinę sriubą sutrinkite trintuvėje (blenderyje). Supilkite tyrę į puodą, įpilkite citrinų sultis. Pasūdykite ir įberkite juodųjų pipirų pagal skonį.
4. Sušildykite sriubą ir pilkite į lėkštes. Pagardinkite šaukštu grietinėlės.
Tokią sriubą galite šildyti bei valgyti ir po dienos.
1. Aukštame puode su trupučiu aliejaus iki aukso spalvos pakepinkite porą ir svogūną. Tada berkite brokolio gabaliukus ir kelias minutes pamaišydami kepkite.
2. Supilkite sultinį ir, kai užvirs, lęšius. Virkite apie 15 minučių, arba kol lęšiai taps minkšti.
3. Kol sriuba verda, supjaustykite duoną kubeliais ir paskrudinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies su vos vos aliejaus – kol gabalėliai taps traškūs.
4. Sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu, pagardinkite druska, pipirais ir patiekite norimos temperatūros su šaukštu trupinto sūrio (arba jogurto), šviežiai pjaustytomis petražolėmis.
- Susmulkinkite visas daržoves;
- Pjaustytus svogūnus lengvai apkepkite keptuvėje su aliejumi;
- Į keptuvę dėkite pjaustytas saldžiąsias paprikas ir dar minutę pakaitinkite;
- Visą keptuvės turinį, supjaustytus kopūstus, morkas, salierą, grybus ir konservuotus pomidorus dėkite į puodą, pagardinkite žiupsneliu druskos, pipirų, įmeskite daržovių sultinio kubelius ir įpilkite 12 puodelių vandens;
- Ant vidutinės ugnies sriubą virkite tol, kol daržovės suminkštės.
1. Iš pradžių išvirkite ryžių spagečius. Išvirusius juos nupilkite šaltu vandeniu ir atidėkite.
2. Į didelį puodą supilkite vištienos sultinį, įberkite maždaug 8 arbat. šaukšt. nulupto ir smulkiai supjaustyto imbiero, česnaką ir griežinėliais supjaustytus svogūnus. Vištienos sultinį užvirkite ir palikite lengvai virti ant vidutinės ugnies.
3. Tuomet į sultinį supilkite sojos padažą, įberkite žiupsnelį druskos, čili paprikos ir smulkiai pjaustytą vištienos filė. Sriubą 5 minutes virkite ant vidutinės ugnies.
4. Praėjus nurodytam laikui, suberkite į sriubą ryžių spagečius, puodą nukelkite nuo ugnies ir prieš patiekdami palaikykite uždengtą dar 5 minutes.
Antrieji patiekalai:
- Vištieną ir moliūgą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Morkas smulkiai sutarkuokite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Pirmiausia suberkite į keptuvę vištieną. Kelias minutes apkepkite.
- Tada berkite moliūgus ir morkas. Šiek tiek apkepkite.
- Tada ant viršaus pilkite grietinėlę, pagardinkite prieskoniais, pasūdykite uždenkite keptuvę dangčių ir periodiškai pamaišydama apie 10 min. patroškinkite.
- Kad būtų daugiau skysčio, galite įpilti šiek tiek vandens.
- Troškinį patiekite su virtais ryžiais.
- Paprikas dėkite ant dujinės viryklės liepsnos (jei neturite, galima ant laužo) ir kepinkite kol visa odelė pasidarys juoda ir apanglėjusi.
- Apdegintas paprikas sudėkite į indą ir uždenkite maišeliu, palikite ~10 min. pastovėti.
- Morkas, salierus ir svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Česnaką ir čili susmulkinkite.
- Pastovėjusias paprikas nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
- Keptuvėje įkaitinkite sviestą su pora šaukštų alyvuogių aliejaus.
- Į keptuvę sudėkite morkas, salierus, svogūnus ir viską ~ 10 min kepkite.
- Daržovėms šiek tiek suminkštėjus į keptuvę sudėkite paprikas, česnakus, čili ir konservuotus pomidorus.
- Viską pagardinkite druska, pipirais ir Provanso žolelėmis ir troškinkite ~15–20 min.
- Tuo metu, cukinijas, pomidorus ir baklažanus supjaustykite ~2 mm storio griežinėliais (virtuviniu kombainu arba tiesiog peiliu).
- Baklažanus apibarstykite druska ir palikite ~10 min pastovėti ir po to nuplaukite šaltu vandeniu (taip daroma, kad jie nebūtų kartūs).
- Daržovėms baigus troškintis jas sutrinkite kartu su baziliku.
- Daržovių masę supilkite į kepimo formą, ant viršaus, ratu išdėliokite supjaustytas daržoves.
- Troškinį aptepkite aliejaus, česnako ir čiobrelio mišiniu (į porą šaukštų aliejaus įmaišykite sutrintą skiltelę česnako, žiupsnelį čiobrelio ir pagardinkite druska, pipirais), troškinį dar šiek tiek pabarstykite druska.
- Troškinį uždenkite folija ir dėkite kepti į 180 laipsnių orkaitę (su įjungtu ventiliatoriumi) ~ 25 min, po to atidenkite ir dar 30 min kepkite, kol daržovės visiškai suminkštės.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
1. Aliejuje gerai apkepiname jautienos šonkaulius. Sudedame juos į troškinimo indą. Apkepame šoninę, kuri irgi keliauja ant šonkaulių.
2. Toliau toje pačioje keptuvėje, įpylę šiek tiek aliejaus, atskirai apkepame svogūnus, česnaką, morkas. Viską sudedame į troškinimo indą. Tuomet į keptuvę įpilame šiek tiek vyno arba sultinio ir su mentele nugramdome visus prikepusius likučius. Arba jei jau tiksliau, tai deglaze’inam keptuvę. Ir visą tą skystį supilame į troškintuvą.
3. Supilame likusį aronijų vyną, vištienos sultinį, sudedame prieskonines žoleles ir įberiame druskos.
4. Puodą uždengiame dangčiu ir ant mažos ugnies viską troškiname mažiausiai 2 val., jei reikia, tai ir daugiau. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir lengvai kristi nuo kaulo.
5. Iš to sultinio, kuris virė, padarome padažą – nukošiame skystį, supilame į keptuvę ir viską nugariname iki norimo tirštumo.
1. Gabaliukais supjaustykite vištą.
2. Alyvuogių aliejuje pakepinkite česnako skilteles, kai pagels, pašalinkite, o tada tame pačiame aliejuje lengvai apkepinkite vištos gabaliukus, pasūdykite.
2. Išvalykite ir stambiai supjaustykite papriką.
3. Dėkite vištą į kepimo indą, paprikos gabalus sudėkite ant vištos ir pašaukite į iki 180 C įkaitintą orkaitę.
4. Kepkite pusvalandį 180 laipsnių temperatūroje, apšlakstydami baltuoju vynu
5. Patiekdami apibarstykite šviežiu raudonėliu, smulkiai sukapotomis petražolėmis ir šviežiai maltas pipirais.
- Stambesnes bulves perpjaukite pusiau. Mėsą pabarstykite druska, pipirais ir vištienos prieskoniais. Storadugniame puode ant stiprios ugnies įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą ir kepkite 2 minutes. Sudėkite bulves ir nukelkite nuo ugnies.
- Kol keps mėsa, sutraiškykite česnaką. Iš vieno apelsino išspauskite sultis ir susmulkinkite pusę jo žievelių, kitą apelsiną supjaustykite stambiais gabalėliais. Dubenyje sumaišykite apelsinų sultis, žieveles, džemą ir česnaką. Mišinį supilkite į puodą su mėsa ir bulvėmis, pripilkite 200 ml vandens, įmeskite cinamono lazdelę. Užvirkite ir troškinkite ant vidutinės ugnies 20 minučių, kartais pamaišydami.
- Baigdami troškinti sudėkite skiltelėmis padalytą apelsiną ir, jei reikia, įpilkite dar šiek tiek vandens, išimkite cinamono lazdelę. Prieš tiekdami pabarstykite šviežiomis petražolėmis.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Desertai:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
- Obuolius nuplaukite, nupjaukite viršūnėles prie kotelio ir išskobkite, palikdami neplonas sieneles. Šonus subadykite šakute, kad kepdami obuoliai „nesusprogtų“.
- Į dubenėlį sudėkite varškę, medų, vanilinį cukrų, cinamoną ir tarkuotą citrinos žievelę.
- Gerai išmaišykite ir ištrinkite šakute iki vientisos masės. Šia mase įdarykite obuolius. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes, kol obuoliai suminkštės.
- Obuolius patiekite šiltus, apipiltus skystu medumi ir apibarstytus saujele graikinių riešutų.
- Dideliame dubenyje sumaišykite 500 g miltinio pyrago mišinio, 200 g neriebaus graikiško jogurto ir 1 stiklinę apelsinų sulčių.
- Galite įtarkuoti apelsinų žievelės. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–35 min.
1. Keptus (arba virtus) burokėlius sutrinkite elektriniu trintuvu, nebūtina, kad jie virstų vientisa tyre, šiek tiek rupumo gali likti. 2. Į prikaistuvį sulaužykite šokoladą ir ant silpnos ugnies ar virš garų išlydykite. Tada supilkite karštą kavą, supjaustytą sviestą ir gerai išmaišykite, kad masė taptų vientisa. Leiskite pravėsti.
3. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinių trynius, tada į juos supilkite šokolado-sviesto masę, sudėkite sutrintus burokėlius, viską išmaišykite.
4. Kitame dubenyje iki standumo išplakite baltymus su cukrumi – šį plakdami berkite dalimis. Baltymų masę atsargiai įmaišykite į šokolado-burokėlių.
5. Galiausiai dar viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir kakavą, o tada šiuos sausuosius ingredientus sumaišykite su šlapiaisiais – tą darykite atsargiai, nes svarbu, kad masė išliktų puri ir lengva.
6. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, šį dar patepkite trupučiu sviesto, pilkite pagamintą masę ir kiek palyginkite paviršių. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C ir dėkite į ją skardą su pyrago mase (orkaitė tegul kaista, kol dar ruošiate pyrago masę, pyragą reikia pašauti į orkaitę vos tik ji pagaminta).
7. Kepkite apie 35–40 min, o ar pyragas iškepęs, patikrinsite įsmeigę medinį pagaliuką – jis turi būti sausas. Iškepusį pyragą palikite skardoje, kol atvės.
8. Galima patiekti su vaniliniais ledais, plakta grietinėle, bus dar puošniau, jei pyragą apibarstysite cukraus pudra ar kakava.
1. Manų kruopas užpilame pienu ir paliekame išbrinkti.
2. Dubenyje iki baltumo išplakame kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Į masę įmaišome varškę, kepimo miltelius, citrinos žievelę ir išbrinkusias manų kruopas. Labai gerai išmaišome.
3. Visą šią masę supilame į sviestu išteptą kepimo indą (naudojau atsegamais kraštais) ir dedame į iki 175 C įkaitintą orkaitę. Kepame 20 min.
4. Tuo metu paruošiame obuolius: nulupame, perpjauname pusiau, išimame sėklalizdžius ir supjaustome riekelėmis, pjaudami ne iki pat galo.
5. Tokias obuolių puseles su įpjovomis dedame ant tešlos, truputį įspaudžiame ir kepame dar apie 40 min.
6. Iškepusį pyragą atvėsiname ant grotelių ir apibarstome cukraus pudra.
- Moliūgą sutrinkite smulkia tarka ar elektriniu trintuvu. Pieną pastatykite virti, o šlakelį šalto sumaišykite su krakmolu ir supilkite į verdantį. Gerai išmaišykite.
- Sudėkite į pieną moliūgą, cukrų, druską ir virkite, kol masė bus vientisa.
- Išvirusį kisielių supilkite į indelius ir palikite atvėsti.