Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė kartu su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialiste pranešime žiniasklaidai pateikia keletą naudingų rekomendacijų, kaip maistą laikyti per karščius, kartu išvengiant galimų virškinimo sutrikimų.
Gali nukentėti pakeliui iš parduotuvės
Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) maisto skyriaus vedėjos Ilonos Drulytės, vasarą svarbiausia užtikrinti, kad maisto produktai, kuriuos įsigyjame parduotuvėje, pasiektų namus kuo greičiau.
Geriausia produktus gabenti tokioje temperatūroje, kokioje juos laikyti rekomenduoja gamintojas.
„Geriausia produktus gabenti tokioje temperatūroje, kokioje juos laikyti rekomenduoja gamintojas. Jeigu kelionė iš parduotuvės į namus trunka ilgiau, pavyzdžiui, kelias valandas, verta įsigyti specialius šaltkrepšius ar izoliacinius maišus, kad produktai nesugestų pakeliui“, – atkreipia dėmesį specialistė.
I.Drulytės teigimu, transportavimo metu šviežia mėsa, žuvis, daržovės ar jau pagamintas maistas turi būti sugrupuotas ir įdėtas į atskirus maišelius, kad būtų išvengta kryžminės taršos. Taip pat, pasak specialistės, reikėtų nepamiršti, jog atvykus namo visus produktus būtina operatyviai sudėti į jiems skirtas laikymo vietas.
„Miltus ir įvairias kruopas, kurioms būtina vėsi ir tamsi aplinka, reikia iš karto dėti į jiems skirtą stalčių ar lentyną. Tuos produktus, kuriems reikalinga žemesnė šaldytuvo temperatūra, pavyzdžiui, šviežia mėsa ir žuvis – dėti į šaldytuvą, o užšaldytą produkciją į šaldiklį“, – pataria VMVT specialistė.
Pagamintas maistas negali „stovėti“
Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, viena svarbiausių taisyklių vasarą – perkant greitai gendančius produktus, jų įsigyti tik tiek, kiek reikia dienai ar savaitgaliui. Karštą vasaros dieną taip pat ypatingai svarbu užtikrinti, kad pagamintas maistas būtų kuo greičiau suvartojamas.
„Karštas, ką tik pagamintas maistas, laikomas žemesnėje nei 63 laipsnių temperatūroje, t. y. ant jūsų stalo, gali būti paliktas iki dviejų valandų. Per tą laiką jį reikia arba suvartoti, arba, jam atvėsus, iš karto pakuoti į specialų indą ir dėti į šaldytuvą. Žmonės ne visada laikosi šių taisyklių ir pamiršta, kad vasara – palanki terpė kauptis bakterijomis“, – sako V.Juodkazienė.
Tiems, kurie savaitgaliais keliauja į sodybas ar į gamtą, svarbu nepamiršti, jog ir čia galioja tie patys maisto laikymo standartai.
„Vykstant į ilgesnę kelionę svarbu įsigyti šaltkrepšius ar šaldymo elementus, o jeigu jų neturite, į maisto krepšį sudėti atšaldytus vandens buteliukus, kurie kelionės metu palaikytų vėsesnę temperatūrą. Gamtoje taip pat reikėtų laikytis pagrindinių higienos taisyklių – prieš ruošiant maistą ar prieš valgant gerai nusiplauti rankas, o kartu ir produktus, ypač šviežias daržoves. Paruoštą maistą reikėtų suvartoti iš karto (ar jį padėti į šaltą vietą) ir jokiu būdu nepalikti stovėti ant saulės kaitros“, – pataria maisto ekspertė.
Šaldytuve – ideali tvarka
Karščių metu svarbu užtikrinti, kad šaldytuvo temperatūra būtų optimali, t. y. siektų 4–6 laipsnius.
Pasak I.Drulytės, karščių metu svarbu užtikrinti, kad šaldytuvo temperatūra būtų optimali, t. y. siektų 4–6 laipsnius. Dedant produktus į šaldytuvą taip pat verta paisyti keleto bendrų taisyklių.
„Mėsa ir žuvis turėtų būti laikomi šalčiausioje šaldytuvo vietoje, o vaisiai ir daržovės – specialiuose stalčiuose, kur temperatūra yra ne tokia šalta, palaikoma daugiau drėgmės“, – sako I.Drulytė.
Kai kurių produktų vasaros metu nerekomenduojama laikyti kartu, t. y. toje pačioje šaldytuvo lentynoje.
„Žalia mėsa neturėtų būti dedama šalia mėsos vyniotinių ar rūkytos dešros. Taip pat reikėtų atidžiai pasižiūrėti, kad maišeliai ar dėžutės, kuriuose laikomi produktai, nebūtų kiauri. Įvairūs skysčiai, pavyzdžiui, šviežios mėsos sultys gali nutekėti ant žemiau esančių produktų ir juos pažeisti“, – atkreipia dėmesį I.Drulytė.
Specialistės teigimu, taip pat būtina užtikrinti, kad šaldytuvas būtų švarus, jame neužsiliktų iš galiojimo išėjusių produktų ar sugedusio maisto likučių.