Špinatai – ir salotoms, ir karštiems patiekalams. Įdarytų makaronų vamzdelių receptas

Špinatai – daugelyje pasaulio šalių yra itin vertinamas žalumynas. Tiesa, juos reikia mokėti skaniai paruošti, o kai kurie mažieji valgytojai vis tiek rauko nosis, nebent yra matę animacinį filmuką apie špinatus mielai dorojantį jūreivį. Parduotuvėse ir turgavietėse jau galima rasti vietinių ūkininkų užaugintų špinatų, tad pats metas iš jų gaminti!
Makaronų vamzdeliai, įdaryti rikota ir špinatais
Makaronų vamzdeliai, įdaryti rikota ir špinatais / Vida Press nuotr.

„Špinatai – labai universalus, subtilaus skonio augalas. Jais galima gardinti įvairiausias salotas, dėti į įvairius vaisių kokteilius ar glotnučius, sriubas, kepti blynus, gaminti įvairiausius padažus, pavyzdžiui, pesto. Italijoje špinatais gardinami makaronai, picos, sumuštiniai, o vienas šios šalies gyventojų mėgstamiausių patiekalų – lazanija, ravioliai arba makaronų vamzdeliai su špinatais ir varške. Keptus ant sviesto ar aliejaus špinatus taip pat galima patiekti ir kaip garnyrą prie įvairiausių žuvies ar mėsos patiekalų“, – didžiulį šių žalumynų panaudojimo spektrą atskleidžia pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė.

Renesanso laikotarpio kulinarai špinatų sultimis dažydavo ledus, įvairius kremus bei padažus.

Kaip pasakoja ekspertė, špinatų tėvynė – Senovės Persija, iš ten jie buvo įvežti į Kiniją. Tiesa, Europoje šis augalas atsirado gerokai vėliau. Viduramžiais špinatų į Ispaniją atvežė arabai, kurie špinatus vadino „daržovių karaliais“. Tačiau labiausiai špinatai paplito Renesanso laikotarpiu: juos labai mėgo vienuoliai ir pirmieji špinatus pradėjo auginti vienuolynų ūkiuose. Įdomu dar ir tai, kad būtent Renesanso laikotarpio kulinarai špinatų sultimis dažydavo ledus, įvairius kremus bei padažus.

123RF.com nuotr./Špinatų blyneliai
123RF.com nuotr./Špinatų blyneliai

Auginami ir Lietuvoje

Ūkininkas Vaidas Nagreckis pasakoja, kad špinatų derlius Lietuvoje paprastai trunka nuo gegužės iki spalio mėnesio. Nors pavasaris šiemet gerokai vėsesnis, šiųmetinis špinatų derlius nuo praeitų metų beveik niekuo nesiskiria.

„Špinatus auginame natūraliomis sąlygomis, laukuose, todėl nenuostabu, kad jų derlius yra tiesiogiai priklausomas nuo oro sąlygų. Kaip ir visiems kitiems augalams, špinatams reikia vandens ir saulės šviesos, tačiau jie nėra itin lepūs“, – pasakoja ūkininkas.

Mažųjų špinatų nereikia pjaustyti, juos patogiau naudoti salotoms ar kitiems patiekalams.

V.Nagreckio auginami špinatai išsiskiria tuo, kad labai nedideli, todėl vadinami mažaisiais špinatais. Anot jo, šios rūšies špinatai yra itin populiarūs – jų nereikia pjaustyti, juos patogiau naudoti salotoms ar kitiems patiekalams.

123RF.com nuotr./Špinatai
123RF.com nuotr./Špinatai

„Špinatai Lietuvoje kasmet vis labiau populiarėja. Šią tendenciją galima sieti ir su sveikos gyvensenos plitimu. Anksčiau žmonės Lietuvoje daugiausia valgydavo tradicinius pomidorus arba agurkus, o dabar ieško įvairesnių skonių, dairosi į Europoje vyraujančias kulinarijos tendencijas, todėl pastebime, kad ir pas mus populiarėja lapinės daržovės“, – pasakoja V.Nagreckis.

J.Sabaitienė siūlo pasigaminti skanų patiekalą iš špinatų, o žemiau rasite ir dar daugiau receptų, kuriuose figūruoja ši itin naudinga lapinė daržovė.

Makaronų vamzdeliai, įdaryti rikota ir špinatais

Ingredientai:

  • alyvuogių aliejaus;
  • špinatų;
  • malto ar tarkuoto muskato riešuto;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • 1 svogūnas;
  • kelios skiltelės česnako;
  • keli pomidorai;
  • 1 lauro lapas;
  • keli lapeliai baziliko;
  • 0,5 citrinos žievelės;
  • rikotos;
  • 1 kiaušinis;
  • parmezano;
  • didelių makaronų vamzdelių (galima naudoti ir itin dideles makaronų kriaukles);
  • mocarelos sūrio.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.

2. Į didelę keptuvę su šlakeliu aliejaus sukrėskite špinatus, įtarkuokite muskato, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Uždenkite ir lai špinatai suminkštėja. Išimkite iš keptuvės ir dėkite į koštuvą, kad nuvarvėtų.

3. Toje pačioje keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną bei česnako skilteles. Kai svogūnai suminkštės, sukrėskite pomidorus, įdėkite lauro lapą, kelis bazilikų lapelius, pusės citrinos žievelę – kaitinkite apie 20 minučių, kol padažas sutirštės. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.

4. Špinatus nuspauskite ir pasmulkinkite. Dėkite į dubenį ir sumaišykite su rikota, kiaušiniu ir tarkuotu parmezanu. Pagardinkite druska.

5. Makaronų vamzdelius ar kriaukles pripildykite špinatų ir rikotos įdaro ir guldykite į kepimo indą (maždaug 20 cm x 25 cm dydžio). Ant viršaus supilkite pomidorų padažą ir užklokite mocarelos riekelėmis.

6. Kepkite apie 35–40 minutes, jei viršus pernelyg greitai skrunda, pridenkite folija. Iškepusius vamzdelius apibarstykite likusiais bazilikais.

Įdarytos bulvės
Receptas: Špinatais įdarytos bulvės
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.2 / 10
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.50 kg
Špinatai: 400.00 g
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 150.00 ml
Miltai: 1.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Krapai: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Kaip gaminti

1. Kruopščiai nuplaukite bulves ir išvirkite jas pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite bei palikite šiek tiek atvėsti.

2. Keptuvėje ištirpinkite vieną valgomąjį šaukštą sviesto, sudėkite špinatus ir pagardinkite juos druska. Špinatus kepkite ant mažos ugnies tol, kol jie sukris.

3. Kitoje keptuvėje ištirpinkite antrą šaukštą sviesto, sudėkite miltus, įpilkite grietinėlės ir viską gerai išmaišykite. Nuolat maišydami kaitinkite tol, kol masė taps vientisa ir tiršta. Tuomet suberkite tarkuotą muskatą, krapus, pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite.

4. Pradėkite ruošti bulves – nupjaukite jų viršūnėles, šiek tiek išskobkite vidų ir į jį sudėkite špinatus, paruoštą padažą bei kelis gabaliukus pjaustyto mėlynojo pelėsinio sūrio.

5. Įdarytas bulves sudėkite į skardą, pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 15 minučių arba tol, kol išsilydys sūris.

Suskleisti
Bulviniai piršteliai su špinatais ir garstyčių padažu
Receptas: Bulviniai piršteliai su špinatais ir garstyčių padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 34
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (piršteliams)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (piršteliams)
Miltai: 1.00 valg. š. (piršteliams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (piršteliams ir špinatams)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (malto; piršteliams)
Sviestas: 2.00 valg. š. (piršteliams kepti)
Grietinėlė: 0.50 st. (riebios; padažui)
Daržovių sultinys: 0.25 st. (padažui)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (grūdėtųjų; padažui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (padažui)
Špinatai: 200.00 g (šviežių ar šaldytų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (špinatams)
Aliejus: 1.00 valg. š. (špinatams)
Kaip gaminti

piršteliai:

1. Nepjaustytas bulves išvirkite su lupena arba iškepkite orkaitėje. Pravėsusias nulupkite, sutrinkite bulvių trintuve. Suberkite kitus ingredientus ir truputį paminkykite – svarbu neperminkyti!

2. Iš masės formuokite maždaug rodomojo piršto storio pailgas lazdeles.

3. Keptuvėje išlydykite sviestą su aliejumi ir apkepinkite pirštelius, kol iš visų pusių dailiai apskrus.

špinatai:

1. Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite aliejuje su druska, kol suminkštėja. Suberkite plėšytus špinatus arba šaldytų špinatų kubelius, uždenkite ir troškinkite, kol viskas suminkštėja arba kol baigsite gaminti pirštelius ir padažą.

padažas:

1. Užvirkite sultinį ir supilkite grietinėlę. Nukelkite nuo ugnies, suberkite raudonėlį ir garstyčias. Išmaišykite.

2. Tiekite pirštelius su dar šiltais špinatais ir padažu.

Suskleisti
Omletas su žalumynais ir sūriu
Receptas: Omletas su špinatais ir sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 46
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Sūris: 125.00 g (tarkuoto)
Porai: 50.00 g
Pienas: 100.00 ml
Špinatai: 150.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Svogūnų laiškai: 7.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Porus ir svogūnų laiškus supjaustykite, tuomet viską kelias minutes patroškinkite keptuvėje su lašeliu alyvuogių aliejaus.

2. Kiaušinius ir pieną išplakite bei pagardinkite prieskoniais.

3. Sūrį supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite jį kartu su porais, smulkintais špinatais ir svogūnų laiškais į kiaušinių plakinį.

4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, supilkite paruoštą mišinį ir pakepinkite apie 5 minutes. Omletą pašaukite į įkaitintą orkaitę bei kepkite tol, kol susiformuos auksinė plutelė.

Suskleisti
Džeimso Bondo kiaušinienė
Receptas: Špinatais pagardinti kepti plakti kiaušiniai
1 asmenims
Pagaminsite per 7 min.
3.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 1.00 valg. š. (ypač tinka lydytas ghee)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Grietinė: 2.00 valg. š. (geriau jogurtinės)
Špinatai: 1.00 sauja
Juoda duona: 1.00 riekės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Iki aukštos temperatūros įkaitinkite keptuvę, ištirpinkite sviestą bei įplakite du kiaušinius.

2. Kai kiaušiniai pradės trauktis, įdėkite grietinės ir toliau maišykite.

3. Ingredientams susijungus į vientisą masę, sudėkite špinatus, druską, pipirus bei smulkintą muskato riešutą.

4. Paruoštas patiekalas patiekamas su šildyta juodos duonos riekele.

Suskleisti
Varškės ir špinatų tarta
Receptas: Nesaldi varškės ir špinatų tarta
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 10
Receptas
Ingredientai
Miltai: 180.00 g (tešlai)
Sviestas: 90.00 g (minkšto; tešlai)
Kiaušinių tryniai: 2.00 vnt. (tešlai)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Vanduo: 2.00 valg. š. (labai šalto; tešlai)
Špinatai: 50.00 g (įdarui)
Varškė: 150.00 g (įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (įdarui)
Parmezano sūris: 25.00 g (tarkuoto; įdarui)
Pienas: 50.00 ml (įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Kaip gaminti

1. Mediniu šaukštu išsukame labai minkštą sviestą, cukrų ir žiupsnelį druskos iki purios masės. Įmaišome kiaušinių trynius, du šaukštus labai labai šalto vandens ir miltus. Suminkome į vieną rutulį – neperminkome, kai ingredientai „susikabina“, nebeminkome. Įpakuojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą 3-4 valandos, kad pilnai sušaltų, geriausia per naktį.

2. Tešlą iš šaldytuvo išimame pusvalandis iki kočiojimo.

3. Įkaitiname orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.

4. Špinatus nuplauname ir metaliniame sietelyje nuliejame verdančiu vandeniu.

5. Lengvai sumaišome kiaušinį, varškę, pieną, tarkuotą parmezaną, nedidelį žiupsnelį druskos ir visai nemažai šviežiai tarkuoto muskato riešuto.

6. Praėjus pusvalandžiui, kurį tešla pabuvo kambario temperatūroje, šiek tiek paminkome tarp rankų, kol ji taps kočiojama, bet ne per daug. Kočiojame tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų. Naudojame 24 cm skersmens šone atsegamą formą, kurią išklojame tešla, suformuojame ir kelių centimetrų aukščio kraštelį. Pilame įdarą ir ant viršaus išdėliojame špinatus. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 30 minučių.

7. Iškepusiam pyragui leidžiame šiek tiek pravėsti, valgome šiltą. Jei pyragą planuojate vežtis į pikniką ar į svečius, tuomet prieš kepant pirmiau į tartą sudėliokite špinatų lapelius, o tada užpilkite mišiniu. Tokiu būdu špinatų lapeliai neapdžius tartai stovint kambario temperatūroje.

Suskleisti
Naminiai vafliai
Receptas: Vafliai su špinatais ir pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 7
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.25 st.
Pasukos: 1.75 st.
Sviestas: 0.50 st. (išlydyto)
Kepimo milteliai: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Čederio sūris: 3.00 sauja (sutarkuoto)
Špinatai: 2.00 sauja
Pomidorai: 2.00 vnt. (kepti)
Kaip gaminti

1. Vidutinio dydžio dubenyje išmaišykite miltus, druską, pipirus ir cukrų. Į masę supilkite pasukas ir tirpintą sviestą, šaukštu maišykite tol, kol tešla pasidarys vientisa.

2. Į tešlą sudėkite sūrį, špinatus ir pomidorus, maišykite tol, kol ingredientai vientisai pasiskirstys tešloje. Jei tešla atrodo per daug tiršta, įpilkite šiek tiek pasukų, o jeigu tešla tapo pernelyg skysta, įdėkite šiek tiek daugiau miltų.

3. Vaflinę padenkite aliejumi, pilkite po truputį tešlos ir kepkite tol, kol gražiai paruduos.

4. Šiuos vaflius valgykite su jogurtiniu ar grietinės padažu, gardintu šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Jeigu norisi sočiau, šalia vaflių patiekite ir šaltai rūkytos lašišos gabalėlių.

Suskleisti
Graikiškas špinatų ir fetos pyragas
Receptas: Nesaldus graikiškas špinatų ir fetos pyragas „Spanakopita“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Filo tešla: 1.00 vnt. (pakuotė; ją lėtai atšildykite, laikydami pakelyje šaldytuve, apie 10 valandų)
Sviestas: 100.00 g (ištirpinto; arba tyro alyvuogių aliejaus)
Špinatai: 500.00 g (tinka ir šaldyti; įdarui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (įdarui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (įdarui)
Fetos sūris: 200.00 g (įdarui)
Kietasis sūris: 0.30 st. (sutarkuoto; įdarui)
Bazilikai: 2.00 valg. š. (sukapotų šviežių; įdarui)
Krapai: 2.00 sauja (sukapotų šviežių; įdarui)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (sukapotų šviežių; įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (sutrintos arba susmulkintos; įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; įdarui)
Kaip gaminti

Špinatus šiam pyragui galima naudoti ir šaldytus, tačiau vasarą, kai aplink špinatų nors vežimu vežk, griekas būtų tiesti ranką į šaldiklį. Tačiau jei po ranka šviežių špinatų neturite, tenebūna tai priežastis nekepti pyrago, nes sakau jums atvirai – kažin ar kas nors supras, kad kepant naudojote šaldytus, ne šviežius.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros.

2. Špinatus nuplaukite ir sudėkite į didelę keptuvę arba puodą. Kaitinkite, kol jie suglebs, ims skirtis skystis. Nukelkite nuo ugnies, sudėkite į sietelį ir visiškai atvėsinkite, leisdami skysčiui nuvarvėti. Šaukšto nugarėle ar pirštais gerai išspauskite špinatus, kad jie liktų kuo sausesni. Jei naudojate šaldytus špinatus, juos atšildykite ir gerai nuspauskite visą skystį.

3. Nedideliame inde lengvai suplakite kiaušinius ir sumaišykite su aliejumi, sutrupintu fetos sūriu, tarkuotu kietuoju sūriu, smulkintais žalumynais, česnakais, pagardinkite druska ir pipirais.

4. Filo tešlą išimkite iš pakuotės ir uždenkite sudrėkintu švariu virtuviniu rankšluosčiu, kad tešla nedžiūtų, kol formuosite pyragą.

 

5. Kepimo indą (apie 20x30 cm) patepkite tirpintu sviestu ir išklokite filo tešlos lakštu taip, kad jis uždengtų ir kraštus, šiek tiek išsikišdamas iš visų indo pusių. Visą tešlos lakšto paviršių (ir šonus!) patepkite tirpintu sviestu ir klokite kitą filo tešlos lakštą. Taip kartokite, kol suklosite apie 2/3 pakelyje esančių lakštų. Sudėkite špinatų įdarą ir sulyginkite paviršių. Vėl po vieną klokite likusius filo tešlos lakštus ir tepkite sviestu. Užlenkite tešlos kraštelius kepimo indo šonuose ir visą viršų patepkite sviestu. Tada aštriu peiliu įpjaukite (maždaug iki pusės gylio) rėžius, padalindami visą pyragą į norimo dydžio kvadratus. Pabarstykite juodaisiais arba baltaisiais sezamais.

6. Kepkite apie 45–55 minutes arba kol filo tešla bus trapi ir gražiai apskrudusi. Patiekite pyragą šiltą arba atvėsusį, kambario temperatūros.

Suskleisti
Varškės-špinatų pyragas
Receptas: Varškės-špinatų pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 25
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustyto kubeliais)
Sviestas: 2.00 valg. š. (kepimui)
Špinatai: 300.00 g
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Varškė: 400.00 g (birios)
Kietasis sūris: 50.00 g (tarkuoto)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlos aptepimui)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite svogūną, kol pasidarys skaidrus. Tuomet sudėkite špinatų lapelius ir pakepinkite viską keletą minučių. Špinatų kiekis sumažės trigubai. Įberkite šiek tiek muskato riešuto. Palikite atvėsti.

2. Į dubenį suberkite varškę, tarkuotą kietą sūrį, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir pipirų. Viską išmaišykite. Tuomet sudėkite atvėsusius špinatus su svogūnais. Viską gerai permaišykite.

3. Bemielės tešlos lakštus šiek tiek pakočiokite. Vieną lakštą dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Sudėkite įdarą, ant viršaus uždėkite kitą tešlos lakštą, kraštus gražiai užlankstykite, pyragą patepkite kiaušinio plakiniu, peiliu padarykite kelias įpjovas.

4. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 45-60 min. Pyragas turi gražiai paruduoti.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų