Tešlai reikės:
- 14 g sausų mielių,
- 1 st. obuolių sulčių,
- 90 g sviesto,
- 1/3 st. cukraus,
- 1 didelio kiaušinio,
- 1 kiaušinio trynio,
- 2 valg. š. pieno,
- 2/4 arb. š. druskos,
- ½ arb. š. malto muskato riešuto,
- 1 arb. š. cinamono,
- 3,7 st. miltų,
- 3 st. rafinuoto rapsų aliejaus virimui.
Įdarui:
- 5 didelių obuolių,
- 100 g sviesto,
- žiupsnelio druskos,
- ¼ st. baltojo cukraus,
- 1/3 st. rudojo cukraus,
- 2 arb. š. cinamono,
- 2,5 valg. š. obuolių sulčių,
- ½ valg. š. miltų.
Apibarstymui:
- 1 st. cukraus,
- 1 valg. š. cinamono.
Gaminimas:
Pirmiausia pasiruoškime tešlą. Nedideliame dubenyje sumaišykite pašildytas obuolių sultis ir sausas mieles. Palikite 5 minutėms, kol pakils.
Puode ištirpinkite sviestą, atvėsinkite. Suberkite cukrų ir gerai išplakite, kol šis ištirps.
Į sviesto ir cukraus mišinį įmuškite kiaušinį ir dar vieną trynį, berkite druską, cinamoną, muskato riešutą ir pakilusias mieles. Gerai išmaišykite.
Suberkite miltus ir užminkykite tešlą. Ją suvoliokite į rutulį, uždenkite švariu audiniu arba maistine plėvele ir padėkite šiltai vienai valandai, kad pakiltų.
Praėjus valandai tešlą dar kartą perminkykite, kad ji įgautų oro ir taptų vienalytė.
Iškočiokite tešlą į didelį apskritimą, kad jo storis būtų maždaug 1 cm. Iš tešlos stikline išpjaukite vienodo dydžio apskritimus. Sudėkite juos ant kepimo popieriaus tolokai vieną nuo kito ir palikite bent 45 minutėms, kad pakiltų ir padidėtų dvigubai.
Puode iki virimo įkaitinkite aliejų. Po vieną dėkite spurgas ir kepkite po 1-2 minutes iš kiekvienos pusės. Išgriebkite kiaurasamčiu ir apvoliokite cukraus bei cinamono mišinyje.
Paruoškite obuolių įdarą.
Obuolius nulupkite ir supjaustykite smulkiais gabaliukais.
Puode ant mažos kaitros ištirpinkite sviestą ir berkite į jį obuolius. Suberkite druską bei abiejų rūšių cukrų. Gerai išmaišykite ir kaitinkite maždaug 10 minučių. Suberkite cinamoną ir obuolių sultis ir kaitinkite dar pora minučių, kol suminkštės. Nuimkite nuo viryklės ir leiskite atvėsti.
Atvėsusį obuolių įdarą sukrėskite į konditerinį maišelį. Prapjovę spurgą, padarykite viduje ertmę. Į kiekvienos spurgos vidų įspauskite obuolių įdaro ir ragaukite.
Skanaus!