15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stebuklingas triukas: kaip tinkamai paruošti plaktą kiaušinienę

Plakti kiaušiniai patenka į vieną iš dviejų kategorijų: patiekalas, kuris pavyksta puikiai, arba patiekalas, kurio niekas ragauti nesutiktų net už pinigus.
Plakti kiaušiniai
Plakti kiaušiniai / Fotolia nuotr.

Gerai pagamintų plaktų kiaušinių paslaptis labai paprasta – grietinė. Dauguma į kiaušinių plakinį pila pieną arba pieno ir vandens mišinį (1:1), tačiau grietinė suteikia patiekalui kreminę tekstūrą.

Dažnai plakti kiaušiniai būna beskoniai, todėl reikia dėti nemažai druskos ir pipirų. Grietinė padeda ir šiuo klausimu – ji suteikia skoniui subtilumo: lyg ir aštru, bet gal labiau saldžiai rūgštu.

Rekomenduojame dėti maždaug vieną šaukštelį grietinės vienam kiaušiniui. Pirmiausia suplakite kiaušinius inde, tada pridėkite grietinės – ji geriau išsiplaks (jei kiaušiniai neišplakami prieš dedant grietinę, ji susigumuliuoja). Kepdami plakinį negailėkite sviesto (iki 2 šaukštų), o nuo ugnies nuimkite, kai kiaušiniai bus dar šiek tiek drėgni (jie dar šiek tiek pakeps iki kol patieksite juos į lėkštę).

Jei nenorite dėti grietinės – nieko baisaus! Tiesiog įdėkite šiek tiek daugiau sviesto (bet kokiu atveju jums patiks).

Rezultatas – nepakartojamai lengvas kiaušinių patiekalas ir, žinoma, teisė girtis.

Dar kiti Ji24 receptai:

Šiek tiek įmantresnė kiaušinienė
Receptas: Šiek tiek įmantresnė kiaušinienė
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 62
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 5.00 skiltelės
Aliejus: 1.00 valg. š.
Pomidorai: 400.00 g (1 indelis (400 g) trintų konservuotų pomidorų be odelių)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 2.00 arbat. š. (1–2 šaukšteliai Kajeno pipirų)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Ožkų pieno sūris: 150.00 g (arba fetos sūris)
Petražolės: 2.00 valg. š. (kapotos)
Kaip gaminti

1.Svogūną, česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite ir apkepkite aliejuje. Sudėkite konservuotus pomidorus, cukrų, supilkite balzaminį actą.

2.Keptuvę uždenkite ir ant mažos ugnies troškinkite 8 minutes. Pagardinkite druska, Kajeno pipirais ir malta saldžiąja paprika.

3.Į pomidorų padažą keptuvėje įmuškite kiaušinius, uždenkite ir ant mažos ugnies kaitinkite 3 minutes, kol apkeps baltymai.

4.Ant iškeptos kiaušinienės patrupinkite sūrio ir pabarstykite petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Džeimso Bondo kiaušinienė
Receptas: Džeimso Bondo kiaušinienė
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 35
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 12.00 vnt.
Sviestas: 150.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Dubenėlyje gerai suplakite kiaušinius, įberkite prieskonių.

2. Nedidelėje keptuvėje ištirpinkite 120 g sviesto ir supilkite kiaušinius.

3. Kiaušinienę nuolat maišykite, o prieš pat kepimo pabaigą supjaustykite likusį sviestą ir, viską kaitindami, darsyk švelniai paplakite. Užbarstykite žalumynų.

P. S. Jei norite pusryčiauti kaip Džeimsas Bondas, dar prireiks varinių lėkščių, rausvojo šampano briuto ir tylios muzikos.

Plačiau skaitykite: Džeimso Bondo valgiaraščio ypatumai

Suskleisti
Plakta kiaušinienė su kumpiu
Receptas: Plakta kiaušinienė su kumpiu
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 19
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Pomidorai: 200.00 g
Kumpis: 75.00 g (virtas arba karštai rūkytas)
Bazilikai: 1.00 valg. š. (sauja šviežių lapelių)
Grietinė: 150.00 g
Aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti, pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kumpį supjaustykite plonomis juostelėmis, pomidorus – skiltelėmis. Bazilikus kruopščiai nuplaukite, stambesnius lapelius susmulkinkite, mažus palikite nepjaustytus. 

2. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, pakepinkite kumpio juosteles, sudėkite pomidorus, susmulkintus bazilikus ir dar truputį pakepinkite (nuo ugnies nukelkite, kol pomidorai dar neištižę).

3. Kiaušinius išplakite su grietine, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

4. Dviejose keptuvėse įkaitinkite po šaukštą aliejaus, supilkite kiaušinių plakinį ir kepkite ant stiprios ugnies (nemaišykite, tik retkarčiais pasukiokite keptuves).

5. Kai kiaušinių masė sukrekės, sudėkite įdarą (po lygiai į abi keptuves), sulenkite perpus ir dar truputį pakepkite, kad įdaras taip pat įkaistų.

Prie kiaušinienės tinka baltos duonos skrebučiai arba labai šviežias prancūziškas batonas.

Suskleisti
Karališka kiaušinienė su voveraitėmis
Receptas: Karališka kiaušinienė su voveraitėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 83
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Grybai: 500.00 g (0.5 l - voveraičių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sūris: 1.00 st. (0,5 - tarkuoto, brandinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Kaip gaminti
  1. Svogūną nulupkite, sukapokite, pakepkite svieste, kol dailiai pagels ir suminkštės. 
  2. Voveraites nuvalykite, nuplaukite, nusausinkite. Jeigu yra didesnių, jas perpjaukite per pusę.
  3. Grybus suberkite į keptuvę su svogūnais ir česnakais. Kiaušinius įmuškite į plakimo dubenį, ten pat supilkite grietinėlę, įspauskite česnako skilteles, suberkite sukapotas petražoles, pagal skonį berkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
  4. Viską labai gerai išplakite šluotele arba elektriniu plakikliu.
  5. Kiaušinių plakinį pilkite į keptuvę ant voveraičių ir vis pamaišydama kepkite, kol kiaušiniai sukietės.
  6. Tuomet ant viršaus užberkite sūrio, palaukite, kol išsilydys, viską dar kartą gerai išmaišykite ir iš karto patiekite.
  7. Gardu valgyti su sviestu aptepta skrudintos itališkos duonos riekele.
Suskleisti
Bandelės su puria kiaušiniene
Receptas: Bandelės su puria kiaušiniene
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 11
Receptas
Ingredientai
Prancūziškos bandelės: (apvalios) 4.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Griujeris: 80.00 g
Pienas: 6.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Lašiša: 80.00 g (sūdytos filė)
Česnakai: 6.00 vnt. (šviežių laiškų)
Kaip gaminti

1. Nuo bandelių nupjaukite viršūnėles, iš vidaus išskobkite po šaukštą minkštimo.

2. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, pagal skonį įberkite maltų pipirų, druskos ir gerai išplakite konditerine šluotele.

3. Keptuvėje įkaitinkite šaukštelį sviesto, supilkite plaktus kiaušinius. Maišydama kaitinkite, kol sukrekės. Ugnį sumažinkite, keptuvę uždenkite ir kaitinkite 3–4 minutes.

3. Kiaušinienę išgriebkite į dubenį, sumaišykite su smulkintu griujeriu.

4. Į bandeles įdėkite po 2–3 šaukštus kiaušinių ir sūrio masės, ant viršaus uždėkite po ploną sūdytos lašišos riekelę. Tiekite pabarstytas smulkintais šviežiais česnakų laiškais.  

Suskleisti
Plakta graikiška  kiaušinienė
Receptas: Plakta graikiška kiaušinienė
2 asmenims
Pagaminsite per 8 min.
3.4 / 82
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Vanduo: 1.00 valg. š.
Fetos sūris: 80.00 g (smulkintas)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Į dubenėlį įmuškite kiaušinius, supilkite vandenį ir gerai išplakite. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir supilkite plakinį. Suberkite fetą ir maišydami kepkite.

2. Pagardinkite pipirais. Druskos nedėkite, nes nuo fetos bus pakankamai sūru.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais