Stintų sezonas prasidėjo: kokio laimikio tikisi žvejai ir kaip jas skaniai paruošti?

Nors šiemet dėl karantino ribojimų patys negalime vykti į pajūrį mėgautis ką tik sugautomis agurkais kvepiančiomis stintomis, jos jau pasiekia turgavietes bei parduotuves ne tik pajūryje, bet ir kituose miestuose. Ir žvejai, ir prekybininkai pirmiausiai pataria stintas vartoti kuo šviežesnes. Tad nusipirkę – iškart ruoškite!
Keptos stintos
Keptos stintos / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas žuvininkystės įmonės „Jūros vėjas“ vadybininkas Rimvydas Kriščiūnas, vos tik iš tinklų ištraukta žuvis paprastai dar tą patį vakarą vežama į prekybos vietas. Anot jo, geriausiai stintas vartoti kuo šviežesnes. Jas, kaip ir daugumą žuvies ar mėsos produktų, reikėtų suvartoti per 2–5 dienas.

„Jei norite ryškiau jausti stintoms būdingą agurkų kvapą ir ypatingą skonį, kuriuo pasižymi šios žuvys – geriausia jas būtų suvartoti per 2–3 dienas nuo įsigijimo datos. Jeigu stintas laikote ilgiau, iki 5 dienų, jos taip pat tinkamos valgyti, bet gali dingti specifinis kvapas“, – sako žuvininkystės įmonės atstovas.

Paruošti itin lengva

R.Kriščiūno teigimu, į klausimą, kodėl stintos tokios populiarios mūsų šalyje, atsakyti nėra paprasta. Visų pirma, stintų fenomeną Lietuvoje būtų galima paaiškinti sezoniškumu. „Šios žuvies bet kada negausi – jos pasiūlą diktuoja pati gamta. O žmogus prisitaiko prie gamtos. Stintų gaudymo sezonas – žiema bei ankstyvas pavasaris. Šiuo laikotarpiu galima pasiūlyti šviežių stintų, o tai padeda išlaikyti visas žuvies maistines savybes, dėl kurių pirkėjai stintas taip mėgsta mūsų krašte“, – teigia R.Kriščiūnas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Prekyba stintomis Palangoje
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Prekyba stintomis Palangoje

Lietuvos meškeriotojų sąjungos pirmininkas Saulius Mikalauskas, kalbėdamas apie jau prasidėjusį stintų sezoną, pabrėžia, kad žvejai jau dabar giriasi neprastais laimikiais, todėl tikisi, kad šis stintų sezonas bus gausus. Vis dėlto tai lemia daugybė veiksnių, netgi vėjo kryptis.

„Koks bus stintų sezonas tik jam prasidėjus, pasakyti yra sunku, nes stintų gausą ir lemia oro sąlygos“, – teigia pašnekovas. S.Mikalausko teigimu, žvejai itin pamėgę stintas ne tik todėl, kad jos paprastai pagaunamos, bet ir todėl, kad jos lengvai paruošiamos.

Geriausia dar šviežias stintas iškepti keptuvėįe, anot jo, taip pat populiarus ir nesudėtingas būdas ruošti stintas – marinavimas, taip jomis mėgautis bus galima ilgesnį laiką.

Turbūt populiariausias ir paprasčiausias stintų paruošimo būdas yra žuvies kepinimas svieste.

S.Mikalauskui antrina ir prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, kuri sako, kad, gaminant stintas, nereikia persistengti: „Ryškiausią stintų skonį atskleidžia ir turbūt populiariausias ir paprasčiausias jų paruošimo būdas yra žuvies kepinimas svieste. Žinoma, prieš tai žuvies nepamirškite paskaninti druska ir pipirais.“

Strelkabelka nuotr./Stintų vakaro restorane „Šturmų švyturys“ patiekalas
Strelkabelka nuotr./Stintų vakaro restorane „Šturmų švyturys“ patiekalas

Anot jos, šios žuvys – ne tik skanios, bet ir maistingos. Stintos – ir sveikųjų baltymų šaltinis, aprūpinantis organizmą aminorūgštimis. Kvapniosios žuvys taip pat turtingos mikroelementais: jose gausu geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio, fosforo, chloro, fluoro ir molibdeno. Be to, stinta pasižymi vitaminų B ir D gausa. Jos lengvai virškinamos, todėl jų rekomenduojama valgyti vaikams ir vyresniems žmonės.

Maisto ekspertė V.Juodkazienė siūlo pabandyti porą paprastų receptų ir mėgautis stintomis jau šį savaitgalį.

Keptos traškios stintos

Ingredientai:

  • stintų;
  • miltų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • sviesto ir aliejaus (kepimui).

Gaminimas:

1. Pirmiausia išvalykite ir nuplaukite stintas. Apibarstykite druska ir pipirais. Tuomet lengvai apvoliokite miltuose plonu sluoksniu.

2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, galite įpilti šiek tiek aliejaus. Įkaitintoje keptuvėje kepkite žuvis iš abiejų pusių po 3–4 minutes.

Vida Press nuotr./Keptos stintos
Vida Press nuotr./Keptos stintos

Marinuotos silkės

Ingredientai:

  • 1 kg stintų;
  • 2 morkos;
  • 2 svogūnai;
  • miltų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • aliejaus (kepimui).

marinatui:

  • 1 l vandens;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. druskos;
  • 5 valg. šaukšt. acto;
  • lauro lapų;
  • pipirų grūdelių;
  • gvazdikėlių.


Gaminimas:

1. Pirmiausia morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais, o svogūnus – žiedeliais. Sudėkite juos į stiklainius.

2. Išvalykite ir nuplaukite stintas. Jas pasūdykite ir pabarstykite pipirais.

3. Įkaitinkite keptuvėje aliejų, stintas apvoliokite miltuose ir kepkite įkaitintame aliejuje 3–4 min. iš abiejų pusių.

4. Iškeptas žuvis dėkite į stiklainius ant morkų ir svogūnų.

5. Paruoškite marinatą: užvirinkite vandenį su actu, cukrumi, druska, pipirų grūdeliais, lauro lapais ir gvazdikėliais. Pakaitinkite kelias minutes. Tuomet dar karštą marinatą supilkite į stiklainius su stintomis.

6. Kai stiklainiai atvės, juos reikia palaikyti šaldytuve bent parą, kad stintos spėtų pasimarinuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis