Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stintų šventė praėjo, tačiau sezonas dar tik prasideda

Praūžus visą Lietuvos pajūrį okupavusiai stintų šventei ir gatves palikus specifiniam, agurkus primenančiam, šių žuvų aromatui, stintų sezonas, visgi, dar tik įgauna pagreitį. Tad jei nespėjote šiųmečio laimikio paragauti iki šiandienos, tikrai turėsite progą tai padaryti, o kad žinotumėte kada, kur ir kokių stintų ieškoti bei kaip tinkamai jas paruošti, kalbamės su UAB „Kintai“ verslo vystymo vadovu bei vienu iš „Ogmios mieste“ įsikūrusios žuvies parduotuvės „FIŠ šviežios žuvies namai“ šeimininkų Justu Višinsku.
Stintos
Stintos / Partnerio nuotr.

Kada ieškoti stintų?

Stinta Lietuvoje yra pagrindinė žiemos žuvis, itin gerai kimbanti poledinėje žūklėje. Taip pat, vienintelė, turinti savo specifinį kvapą, primenantį agurkus. Galima tik spėlioti, tačiau galbūt ši savybė lemia lietuvių prisirišimą prie stintų ir jų tarpusavio neatsiejamumą.

Pasak Justo Višinsko, šios žuvys iš pradžių, gruodžio arba sausio mėnesį, pasirodo jūroje. Kuršių mariose, tuo tarpu, jos atsiranda vėliau, priklausomai nuo oro sąlygų – vėjo stiprumo, jūros bangavimo. Bet stintų išimtinai tik su žiema sieti taip pat nereikėtų. Paradoksalu, bet stintą galima laikyti ir pavasario simboliu. Tai pirmoji pavasarinė žuvis, kurios būna tikrai daug. Pašnekovo teigimu, tikrasis stintų sezonas priklauso nuo vandens temperatūros. „Šiam žuvų nerštui reikia, kad temperatūra būtų daugiau nei 3 laipsniai. Dažniausiai Lietuvoje stintų nerštas prasideda kovo arba balandžio mėnesį“, – tvirtina J.Višinskas.

Kur rasti šviežių stintų?

Pašnekovas džiaugiasi šiųmečiu stintų žvejybos sezonu ir teigia, jog jų kiekis panašus kaip ir pernai, tačiau laimikio apimtys nėra mažos. „Kaip ir kiekvienais metais, prasidėjus stintų sezonui su juo ateina ir nemaža žuvies paklausa. Taip ir šiais metais jų sezonas atidarytas, o stintų paklausa vis didėja. Be abejo, jai įtakos turi ir pagautos žuvies dydis – šiemet juo nesiskundžiame, žuvis nėra maža“, – teigia J.Višinskas.

Partnerio nuotr./Žuvies parduotuvė „FIŠ šviežios žuvies namai”
Partnerio nuotr./Žuvies parduotuvė „FIŠ šviežios žuvies namai”

Tačiau specialistas suskumba pabrėžti, jog šviežių stintų įsigyti galima tikrai ne tik pajūryje – svarbiausia jas transportuoti įprastu žuvies pervežimui metodu – dėžėse su ledu. „Stengiamės, kad mūsų parduotuves ši žuvis pasiektų kuo greičiau, dažnu atveju ji atkeliauja greičiau nei per 24 val. Žinoma, stintos turi savo galiojimo laiką. Jeigu šiandien žvejys užmeta tinklus, rytoj stinta jau turi būti pagauta, o poryt ji jau privalo pasiekti parduotuves“, – pasakoja J.Višinskas ir priduria, jog stintos šviežiomis laikomos 3-5 dienas.

Kaip tinkamai paruošti stintas?

Į vieną aktualiausių klausimų pašnekovas linkęs atsakyti paprasti – tereikia nepersistengti. „Žuvį reikėtų gaminti paprastai, nepersistengiant su prieskoniais, druska ir miltais, taip išsaugomas originalus, nepakitęs žuvies skonis“, – teigia J.Višinskas. Taigi, ruošiant ką tik įsigytas stintas reikėtų vengti jų vartymo tešloje ar džiūvėsėliuose, barstymo aštresnio ar ryškesnio skonio prieskoniais, o valgant jau paruoštą patiekalą – apsieiti be padažų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento