„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Strelkabelka receptas: druskoje keptas upėtakis

Atsitinka taip, kad lieka kiaušinių baltymų. Nėra kur dėti, o išmesti gaila. Galima kept pavlovas, galima kankintis su „macaronsais“, galima kepti „amaretti“ sausainius, galima dar ką nors pasigaminti. Arba galima išsikepti žuvį ir/arba burokėlius druskoje su baltymais. Receptas šį kartą labai paprastas, bet jis tinkamas visiems atvejams – tiek savaitgaliui, tiek kokioms nors progoms.
Druskoje keptas upėtakis
Druskoje keptas upėtakis / Strelkabelka nuotr.

Bulvių košę, spėju, visi moka pasigaminti. Kadangi man ji yra tapusi kažkokiu proginiu patiekalu, tai jau kai darau, tai turi būti tikrai skanu – dedu didelį gabalą sviesto ir įpilu 35 proc grietinėlės. Dar įmaišau 1–2 sutraiškytas česnako skilteles. Jei turiu po ranka, įmetu smulkiai sukapotų krapų arba šviežio baziliko. Tai tiek apie bulvių košę. Einam prie žuvies ir burokėlių.

Jei neturite baltymų, aišku, galit žuvį pakasti tiesiog druskoje – 2 valg. šaukšt. vandens, 1 kg druskos. Viską rankomis išmaišykite, kad druska sudrėktų ir apdėkite žuvį.

Druskoje keptas upėtakis

Ingredientai:

  • 2 kiaušinių baltymai;
  • 1 kg druskos;
  • 1 upėtakis;
  • prieskoninių žolių prikimšti pilvui – petražolių, čiobrelių ir pan.;
  • 4–5 citrinos griežinėliai.
Strelkabelka nuotr./Druskoje keptas upėtakis
Strelkabelka nuotr./Druskoje keptas upėtakis

Gaminimas:

1. Baltymus išplakame iki minkštų putų ir į juos per kelis kartus įmaišome druską. Kadangi kepam ne „macaronsus“, didelio delikatumo ir atsargumo čia nereikia.

2. Upėtakį išdarinėjame. Būtinai išpjauname žiaunas, nes jos suteikia kartumo, nors gal čia ir nėra taip labai svarbu, kaip verdant sriubą, bet aš vis tiek jas išpjaunu. Žuvį nuplauname, nusausiname tiek vidų, tiek išorę. Pilvo ertmę prikišame prieskoninėmis žolėmis ir citrinos griežinėliais.

3. Į kepimo skardą įtiesiame kepimo popieriaus arba folijos, dedame apie 1/3 druskos masės, ant viršaus uždedame žuvį ir užpilame likusia druska. Rankomis apspaudžiame, pasižiūrime, kad nebūtų kokių nors tarpų. Žodžiu, viskas turi būti sandaru.

4. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–30 minučių. Ištraukus iš orkaitės leiskite žuviai „pailsėti“ 10 min.

Strelkabelka nuotr./Druskoje keptas upėtakis
Strelkabelka nuotr./Druskoje keptas upėtakis

Strelkabelka.lt yra dviejų autorių tinklaraštis apie dvi gyvenimo ir asmenybės puses: kietą ir minkštą, racionalią ir juslingą, ironišką ir sentimentalią. Strelkos ir Belkos gyvenimo būdas per kūno ir proto praktikas, psichologiją, patiekalų receptus, restoranų bei kitų dalykų apžvalgas.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs