Ir taip, tai yra dar vienas žinomo šefo Yotamo Ottolenghi šedevras iš knygos „Plenty“ (mano kiek adaptuotas), kuris bus gaminamas kiekvieną kartą, kai namie bus moliūgų. Arba žiemą be moliūgo.
Ingredientai:
daržovėms:
- 2 vidutinės morkos, supjaustytos 2 cm gabaliukais;
- 2 vidutiniai pastarnokai, supjaustyti 2 cm gabaliukais;
- 2 cinamono lazdelės;
- 1/2 arbat. šaukšt. pankolio sėklų;
- 3 lauro lapai;
- 1/2 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 1/4 arbat. šaukšt. maltos ciberžolės;
- 1/4 arbat. šaukšt. aštrios paprikos;
- 1/4 arbat. šaukšt. čili dribsnių;
- 5 valg. šaukšt. aliejaus;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- apie 400 g moliūgo, supjaustyto kubeliais;
- 8 džiovinti abrikosai, supjaustyti gabaliukais;
- 400 g virtų avinžirnių;
- karšto vandens.
kuskusui:
- 100 g kuskuso;
- verdančio vandens arba sultinio;
- šaukštas sviesto.
patiekimui:
- 2 valg. šaukšt. harisos;
- pundelis kalendros, supjaustytos.
Gaminimas:
1. Morkas ir pastarnokus suberiame į kepimo indą. Prieskonius – cinamono lazdeles, pankolio sėklas, lauro lapus, maltą imbierą, ciberžolę, aštrią papriką ir čili dribsnius, druską sumaišome su 5 šaukštais alyvuogių aliejaus. Visą šį miksą užpilame ant morkų su pastarnokais ir rankomis išmaišome, kad prieskoniai pasidengtų tolygiai. Kepame 190 laipsnių temperatūroje 15 min.
2. Tuomet įdedame supjaustytą moliūgą. Toliau kepame dar 35 minutes.
3. Suberiame džiovintus abrikosus ir avinžirnius. Ir įpilame šiek tiek karšto vandens – vanduo daržovių apsemti neturi, bet svarbu, kad ant dugno jo būtų pakankamai. Grąžiname kepimo indą į orkaitę ir kepame dar apie 10 min.
4. Baigiant kepti daržovėms, kuskusą suberiame į dubenį, įberiame žiupsnį druskos, užpilame verdančiu vandeniu ar sultiniu – skysčio visada pilu apie 1 cm virš kruopų (maždaug per piršto storį) – ir sandariai uždengiame dangčiu ar maistine plėvele. Paliekame 10 min. Tuomet įdedame sviesto ir šakute „išpurename“ kuskusą.
5. Į lėkštę dedame kuskuso, ant viršaus daržovių, beriame kalendrų, jei norime, užsidedame harisos.
Strelkabelka.lt yra dviejų autorių tinklaraštis apie dvi gyvenimo ir asmenybės puses: kietą ir minkštą, racionalią ir juslingą, ironišką ir sentimentalią. Strelkos ir Belkos gyvenimo būdas per kūno ir proto praktikas, psichologiją, patiekalų receptus, restoranų bei kitų dalykų apžvalgas.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram