Ingredientai:
- 0,5 nedidelio baltagūžio kopūsto galvos;
- 2 skiltelės česnako, sutrintos ar sutarkuotos;
- 3–4 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- didelis žiupsnis druskos;
- sauja šviežių mėtų, kalendrų arba petražolių, smulkiai sukapotų (galima naudoti ir šių žalumynų mišinį.
Gaminimas:
1. Išpjaukite kopūsto kotą ir nuimkite pažeistus viršutinius lapus, jei tokių yra. Tada guldykite kopūstą ant lentelės pjūviu žemyn, padalinkite į 3 dalis skersai, o tada pjaustykite šiaudeliais išilgai. Berkite viską į didelį dubenį.
2. Mažame dubenėlyje sumaišykite česnakus, citrinos sultis, aliejų ir druską. Supilkite šį padažą ant kopūsto ir labai gerai išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta skonio – gal reikės daugiau druskos, o gal rūgštelės. Galiausiai suberkite žalumynus.
3. Galima valgyti iškart, o galima ir atšaldyti. Šios salotos šaldytuve išbus geros porą dienų, tiesa kopūstas kiek praras traškumą, tačiau skoniai dar geriau susijungs.
Kopūsto salotos tinka prie visko – keptos mėsos ar žuvies, kotletų ar troškinio, o galite valgyti ir kaip užkandį, kai norėsis ko nors paprasto, šviežio ir traškaus.