Nėgės neturi nei žvynų, nei kaulų. Rūkytų jų skonis primena šprotus, o „žalios“ gali būti troškinamos, verdamos, kepamos ant žarijų ir pan.
Nėgių pyrago receptas naudotas ir seniausiame Karalienės Motinos Elžbietos recepte. Nėgės į karališko pyrago vidų dėtos netroškintos ir net neapvirtos.
Seniausios aptiktos nėgių fosilijos rodo, kad šiai rūšiai yra maždaug 360 milijonų metų (senesnės už dinozaurus!).
Upinės nėgės maistui gaudomos Lietuvoje, Švedijoje, Suomijoje, Estijoje, Latvijoje. Pastarojoje šalyje keptos, marinuotos, rūkytos upinės nėgės yra nacionalinis delikatesas. Taigi kviečiame paskanauti, kol sezonas.
Keptų nėgių patiekalui reikės
- 6–7 upinių nėgių.
Kukurūzų košei:
- 0,5 stiklinės kukurūzų kruopų;
- 2,5 stiklinės vandens;
- 3 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio;
- 1 šaukšto sviesto;
- 1 citrinos žievelės.
Pankoliams:
- 3 svogūnų;
- 1 pankolio;
- lydyto sviesto kepimui;
- druskos, šviežiai maltų pipirų.
Padažui:
- Naminio pomidorų padažo.
Paruošimo būdas:
Nėges sudėkite į kriauklę ir užpilkite vandeniu. Į jį įpilkite saują druskos palaukite, kol jos išsivalys nuo gleivių.
Tuomet nėges gerai nuplaukite, perpjaukite pilvą, išimkite vidurius, nupjaukite galvas, išspauskite iš jų kraują.
Išvalytas užpilkite 5 proc. druskos tirpalu ir palaikykite per naktį, tuomet suminkštės.
Pasimarinavusias nėges supjaustykite 7 cm ilgio gabalėliais ir kepkite paskaninę druska ir pipirais (tinka ir orkaitė, ir keptuvė). Tiesa, prieš kepimą apvoliokite ruginiuose miltuose.
Į verdantį pasūdytą vandenį supilkite kruopas. Prieš virimo pabaigą sudėkite sviestą, sūrį, citrinos žievelę.
Svogūnus ir pankolius supjaustykite pusžiedžiais. Iš pradžių į keptuvę sudėkite svogūnus ir kepinkite juos su sviestu 5 minutes, tuomet galima sudėti ir pankolius. Kepti reikėtų, kol daržovės suminkštės. Jau iškepusias paskaninkite druska ir pipirais.
Patiekite keptas nėges su kukurūzų koše, pankoliais ir pomidorų padažu (labiausiai tinka naminis pašildytas). Skanaus!