Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sukat galvą dėl savaitės pusryčių? 5 receptai, pagal kuriuos juos paruošit iš vakaro

Dažnuose namuose darbo dienos rytas pilnas skubos, o jei dar reikia pamaitinti šeimą pusryčiais, kažkam (dažniausiai mamai) tenka suktis it vijurkui. Gera ir laiką taupanti praktika – pasiruošti pusryčius iš vakaro. Kitą rytą tereikės kelių minučių ir patiekalu jau galės sotintis išalkusieji. Štai keli receptai, kurie labai pasiteisina!
Kruopų košė
Kruopų košė / Vida Press nuotr.

Pasiruošimui iš vakaro reikės skirti nuo kelių iki keliolikos minučių. Patogu, o ir nesunku tą suderinti su vakarienės ruošimo darbais.

Pirmadienis: mėgstamų vaisių ir / ar uogų apkepas su granolos viršumi

Pirmadienio pusryčiais galima pasirūpinti dar sekmadienį ir tai galėtų būti skanus ir maistingas apkepas.

Jo apatinį sluoksnį sudaro gabalėliais supjaustyti vaisiai, įvairios šviežios ar šaldytos uogos. Dėkite viską ant nedidelės kepimo formos dugno. Viršutiniam sluoksniui sumaišykite stiklinę pilno grūdo avižinių dribsnių su šaukštu medaus ar klevų sirupo, šaukštu aliejaus (kokosų, alyvuogių) ir žiupsniu cinamono. Medų ir aliejų galite kartu pašildyti ir tada gerai išmaišyti, kad būtų lengviau maišyti su dribsniais. Taip pat galite įmaišyti pačių įvairiausių riešutų, sėklų...

Taip paruoštus avižinius dribsnius berkite ant vaisių kepimo formoje, o tada dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pirmąsias 15min. galite kepti pridengę folija, o tada dar 15min. jau ją nuėmę, kad dribsniai apskrustų.

Kitą rytą kelis šaukštus tokio kepinio beliks patiekti su šaukštu jogurto ar grietinės. Bus skanu ir gana sotu.

Obuolių ir granolos apkepas

Ingredientai:

  • 1 stiklinė avižinių dribsnių;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 2–3 valg. šaukšt. klevų ar agavų sirupo (arba medaus);
  • 2 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
  • žiupsnis druskos;
  • 1-2 valg. šaukšt, rudojo cukraus;
  • 4 nemaži saldžiarūgščiai obuoliai, supjaustyti nedideliais gabaliukais;
  • didelė sauja razinų;
  • saujelė mėgstamų uogų (galima ir neberti);
  • didelis žiupsnis cinamono, stiklinės mėgstamų uogų mišinio (tinka avietės, braškės, gervuogės, mėlynės, šilauogės, taip pat įvairiausi kaulavaisiai – kuo įvairiau, tuo įdomiau);
  • smulkintų mėgstamų riešutų (nebūtinai).

Gaminimas iš vakaro:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros (kaitinimas viršus / apačia, su ventiliatoriaus funkcija). Jums reikės nedidelio kepimo indo aukštesniais kraštais.

2. Avižinius dribsnius dubenyje sumaišykite su sirupu (arba medumi), aliejumi, prieskoniais ir riešutais (jei šiuos naudosite).

3. Į kepimo indą suberkite obuolių gabaliukus, razinas, cukrų, uogas (jei naudojate). Išmaišykite ir tolygiai paskirstykite. Ant obuolių suberkite avižinių dribsnių trupinių sluoksnį, išlyginkite.

4. Dėkite į orkaitę ir kepkite 20–25 min., kol viršus taps gražiai rusvas. Atvėsusį laikykite šaldytuve.

Gaminimas ryte:

Ryte dėliokite kepimo formos turinį į dubenėlius, ant viršaus užkrėskite natūralaus ar mėgstamais priedais paskaninto jogurto.

123RF.com nuotr./Obuolių ir avižinių dribsnių apkepas
123RF.com nuotr./Obuolių ir avižinių dribsnių apkepas

Antradienis: per naktį brinkinta avižinė košė

Ar žinote, kad avižinių dribsnių, net ir pilno grūdo, visai nebūtina virti? Galima juos tiesiog užpilti verdančiu vandeniu, labai sandariai uždaryti, dar susukti į kokį apklotą ar skarą ir palaikyti per naktį. Dribsnių ir vandens santykis – 1:2.

Kitą dieną išbrinkusius dribsnius galima valgyti iškart, o panorus šilto patiekalo, minutę pakaitinti prikaistuvyje su šlakeliu pieno ar augalinio gėrimo.

Valgykite tokią košę su jums patinkančiais įprastais priedais.

Vida Press nuotr./Per naktį brinkinti avižiniai dribsniai
Vida Press nuotr./Per naktį brinkinti avižiniai dribsniai

Trečiadienis: per naktį brinkintos tešlos čirviniai blynai

Kepti blynus dažna šeima ryžtasi tik savaitgalio rytą. Tačiau o ką, jei tešlą pasiruoštumėt dar iš vakaro, o ryte vaikus pradžiugintumėt čirviniais blynais? Kad kelis jų iškeptumėte, ilgai nesugaišite – tik tiek, kiek reikia paruošti arbatos ir sukrauti užkandžius į mokyklą.

Tešlą paruoškite pagal jums patinkantį receptą (jei kepate raugo duoną ir turite raugo, į bet kurią tešlą galima įpilti šaukštą ar porą, blynai bus puresni), o tada uždenkite ir dėkite nakčiai į šaldytuvą.

Kitą rytą beliks įkaitinti čirvinių blynų keptuvę ir iškepti blynus. Kartą per savaitę galima taip greitai pasilepinti.

Išorėje traškūs, viduje minkšti čirviniai blynai

Ingredientai:

  • 250 g miltų;
  • 5 valg. šaukšt. cukraus;
  • didelis žiupsnis druskos;
  • 3 kiaušiniai;
  • 70 g sviesto (išlydyto ir atvėsinto);
  • 300 ml raugintų pasukų;
  • 1 valg. šaukšt. kvietinio raugo (jei kepate duoną ir jo turite, bet nebūtina);
  • žiupsnelis cinamono arba keli lašai vanilės esencijos (nebūtina).

Gaminimas iš vakaro:

1. Į nemažą dubenį muškite kiaušinius, suberkite druską, cukrų ir švelniai paplakite. Supilkite pasukas, raugą (jei naudojate), berkite cinamoną arba pilkite vanilę. Išmaišykite.

2. Miltus persijokite ir suberkite į skystąjį mišinį, išmaišykite, kol neliks gumuliukų. Tada supilkite lydytą sviestą ir darsyk gerai išmaišykite. Blynus galima kepti jau po valandos, tešlai kiek pabrinkus, tačiau jei jums aktualūs pusryčiai iš vakaro, dėkite uždengtą dubenį į šaldytuvą.

Gaminimas ryte:

1. Įkaitinkite čirvinių blynų keptuvę, kai įkais, patepkite trupučiu sviesto (tik prieš kepant pirmąjį blyną, vėliau nereikia).

2. Gerai išmaišykite iš šaldytuvo išimtą tešlą.

3. Pilkite po kelis šaukštus tešlos į keptuvę, paskirstykite, uždarykite ir kepkite. Jei pusryčiams neiškepsite blynų iš visos tešlos, šaldytuve ji dar gali pabūti ir iki popietės ar vakaro.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Blynai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Blynai

Ketvirtadienis: iš vakaro kepti greiti, saikingai saldūs morkų keksiukai

Atrodytų, jog keksiukai yra desertas, tad ant pusryčių stalo vietos jiems nėra. Tačiau jei kalba sukasi apie keksiukus, kuriuose dominuoja morkos, jie yra saikingai saldūs ir labai kvapnūs, kartą per savaitę iš vakaro galima tokių iškepti. Dar vienas privalumas – šių keksiukų kepimui jokios meistrystės nereikia, juolab kad jie kasdieniai, tad nereikalauja ir kokio nors dekoravimo.

Ingredientai (12 vidutinio dydžio keksiukų):

  • 270 g morkų (maždaug 3 vidutinės), sutarkuotų burokine tarka;
  • 40 g rudojo cukraus;
  • 40 g paprasto cukraus;
  • 50 ml bekvapio aliejaus, pvz., rapsų ar saulėgrąžų;
  • 1 didelis kiaušinis;
  • 140 g miltų;
  • 40 g avižinių dribsnių, tradicinių, neskaldytų;
  • 1 nubrauktas arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • po žiupsnį druskos, maltų gvazdikėlių ir imbierų miltelių;
  • saujelė razinų (nebūtinai);
  • saujelė apelsinų cukatų (jei gabaliukai didesni, galima pasmulkinti).

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros (režimas – viršus / apačia, be ventiliatoriaus). Keksiukų kepimo formos duobutes išklokite specialiais popierėliais arba plonai ištepkite sviestu.

2. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, druską, kepimo miltelius, prieskonius. Taip pat, jei norite, berkite razinų ir cukatų.

3. Į elektrinio kombaino indą ar paprastą didesnį indą sudėkite tarkuotas morkas, muškite kiaušinį, berkite abiejų rūšių cukrų, supilkite aliejų. Įjungę kombainą (ar dideliu patogiu šaukštu) gerai išsukite, kol viskas gerai išsimaišys, cukrus bus beveik ištirpęs.

4. Sausųjų ingredientų mišinį suberkite į šlapiuosius ingredientus ir kruopščiai, bet pernelyg intensyviai nemakaluodami, išmaišykite.

5. Kiekvienos duobutės apie 2/3 pripildykite mase, galite kiek palyginti viršų (jei norite, galite ant viršaus užberti po žiupsnį avižinių dribsnų, bet nebūtina). Dėkite į orkaitę ir kepkite 20–25 min. Keksiukai turi būti rusvi ir truputį pakilę.

6. Išėmę iš orkaitės, palaukite 5 min. Tuomet išimkite keksiukus iš duobučių ir atvėsinkite ant specialių grotelių arba lygaus paviršiaus.

Vida Press nuotr./Morkų keksiukai
Vida Press nuotr./Morkų keksiukai

Penktadienis: per naktį brinkinti grikiai su nesaldžiais priedais

Lygiai taip pat kaip avižinius dribsnius, taip pat ir grikių galima nevirti, bet per naktį išbrinkinti sandariame inde, tarkime stiklainyje. Štai kaip tą daryti:

Ingredientai:

  • Per naktį brinkintai košei labiausiai tinka tradiciniai (o tai yra mums įprasti rusvi kepinti, o ne žalesni nekepinti) grikiai. Kruopas verčiau užpilti verdančiu vandeniu, o panorus šiek tiek pieno, geriau jo pakaitinto užsipilti ant jau paruoštos košės.

Proporcijos:

  • Grikių košės proporcijos tos pačios kaip ir avižinės: vienai daliai grikių reikia dviejų dalių skysčio. Nepamirškite įberti žiupsnelio druskos, galima – ir šiek tiek šviežiai maltų juodųjų pipirų, o gal net žiupsnelį džiovintų baravykų miltelių – jausite švelnų grybų aromatą.

Paruošimas:

  • Pasiruoškite švarų ir erdvų sandariai užsukamą stiklainį. Grikius perplaukite po tekančiu vandeniu ir suberkite į stiklainį. Tuomet supilkite dvigubai tiek verdančio vandens, suberkite kitus naudojamus priedus ir iškart sandariai uždarykite indą. Belieka jį šiltai suvynioti ir palikti kruopas brinkti per naktį.

Kuo skaninti:

  • Jau paruoštus grikius galite paskaninti (ir pašildyti) keliais šaukštais karšto pieno, galbūt net išsikepti prie jų kiaušinį skystu tryniu, pašlakstyti alyvuogių aliejumi, valgyti su avokadu, raugintomis daržovėmis ir pan. Žodžiu, įjunkite fantaziją ir skanaukite.
Vida Press nuotr./Grikiai stiklainyje
Vida Press nuotr./Grikiai stiklainyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas