Sultingos vynuogės. Ruošiame puošnius ir sveikus skanėstus!

Saldžios, prisirpusios vynuogės – puikus desertas. Ir sveika, ir skanu. Iš jų galite ne tik pagaminti įvairiausių skanėstų, bet ir papuošti šventinį stalą. Pafantazuokite!
Užkandėlės su vynuogėmis
Užkandėlės su vynuogėmis / Fotolia nuotr.

Truputis istorijos

Manoma, kad į Europą vynuogės atkeliavo iš saulėtosios užkaukazės. Pirmųjų sodinukų atsigabeno graikų pirkliai. Šiandien jos auginamos ten, kur daug saulės ir švelnus klimatas. Vynuogėms prisirpti reikia net 150–170 saulėtų dienų. Šių uogų galima užauginti ir Lietuvoje, tačiau mūsiškės būna gana rūgščios.

Žinoma apie 70 vynuogių rūšių. Skaniausios auginamos  Pietuose (Ispanijoje, Graikijoje ir kt.). Jų sultis prancūzai vadina augaliniu pienu. Skirtingai nei gyvulių piene, vynuogių sultyse nėra riebalų, bet gausu vitaminų. Vynmedžiai – vieni seniausių žmogaus auginamų augalų. Biblijoje nesyk užsimenama apie vynuoges ir iš jų daromą vyną. Graikijoje vynmedis laikytas šventuoju augalu, garbintas vyno dievas Dionisas. Vynuogių ir vyno kultą iš graikų perėmė romėnai, o ilgainiui jas imta auginti kone visoje Europoje.

Sveikatos šaltinis

  • Vynuogėse gausu vitaminų A, B, PP, C ir mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies).
  • Patartina valgyti jų padidėjus skrandžio rūgštingumui.
  • Raudonųjų ir mėlynųjų vynuogių odelėje rasta medžiagos, kuri mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Vynuogėse yra antioksidantų, kurie saugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, vadinasi, ir nuo vėžio.
  • Daugiau vynuogių vertėtų valgyti klimakterinio amžiaus moterims – padės išvengti estrogenų stygiaus.

Derėtų žinoti

  • Pirkite tik prisirpusias uogas. Pernelyg anksti nuskintos būna rūgščios ir nesultingos.
  • Prieš valgydamos, kruopščiai perrinkite ir nuplaukite. Ant vynuogių būna dulkių, mieliagrybių, pelėsių gemalų ar nuo gedimo saugančių cheminių preparatų. Jie gali sukelti apsinuodijimą.
  • Vynuoges patartina laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip penkias dienas.
  • Sveikiausios šviežios uogos. Jomis tinka gardinti salotas, valgyti su įvairiu sūriu, paukštiena. Galite gaminti ir vyną ar vyno actą.
  • Nekaloringas vynuogių padažas – puikus mėsos patiekalų pagardas. Maišikliu sutrinkite vynuoges su česnakais, vynu, žalumynais ir įvairiais prieskoniais.
  • Iš vynuogių sėklų spaudžiamas aliejus. Jis būna šviesios, gelsvai žalios spalvos, skoniu primena vaisių. Labai tinka salotoms pagardinti.

 Puošybos akcentas

Sultinga vynuogių keke papuoštas patiekalas atrodo šventiškai. Vynuogės pagyvina ir stalo serviruotę. Pavyzdžiui, nedidukę dailią vynuogių kekę suriškite juostele ir padėkite ant susuktos servetėlės į lėkštę. Šventinis stalas taps jaukesnis.

Štai keletas vynuogių „papuošalų“:

► „Spalvingas ežiukas“

Kubeliais supjaustytą sūrį ir saldžiąją papriką, mandarinų skilteles ir vynuoges suverkite ant nedidelio medinio iešmo ir susmaigstykite į apvalią bandelę, obuolio ar didelės kriaušės puselę. Žaisminga stalo puošmena ir puiki užkandėlė!

Vynuogės cukruje
Receptas: Vynuogės cukruje
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 10
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 1.00 st.
Vynuogės: 200.00 g
Kaip gaminti
  1. Iš cukraus išvirkite tirštą sirupą.
  2. Vynuoges užmaukite ant medinių pagaliukų. Kiekvieną panardinkite į cukraus sirupą, o paskui - į šaltą vandenį.
  3. Padėkite išdžiūti taip, kad viena su kita nesiliestų.
Suskleisti
Aromatingas vynuogių desertas
Receptas: Aromatingas vynuogių desertas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.4 / 7
Receptas
Ingredientai
Želatina: 3.00 arbat. š.
Sultys: 2.00 st. (šviesių vynuogių)
Vanilinis cukrus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2-3 valg. š. sulčių)
Vynuogės: 200.00 g
Kaip gaminti
  1. Šlakelyje šalto vandens išlydykite želatiną.
  2. Užvirinkite vynuogių sultis, suberkite vanilinį cukrų, pagardinkite citrinų sultimis ir išmaišykite su lydyta želatina.
  3. Pusę želė supilkite į keturias deserto taures ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (likusią laikykite šiltai).
  4. Vynuoges perpjaukite pusiau ir peiliu išėmusios sėklas išdėliokite ant sustingusios želė. Apliekite likusia želė ir pastatykite į šaldytuvą.
  5. Kai sustings, ant kiekvienos porcijos uždėkite vanilinių ledų rutulėlių, papuoškite vynmedžio lapais, grietinėle arba apibarstykite migdolo drožlėmis.
Suskleisti
Pikantiškos vynuogių salotos
Receptas: Pikantiškos vynuogių salotos
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 51
Receptas
Ingredientai
Salotos: 250.00 g (įvairios)
Vynuogės: 300.00 g
Sūris: 250.00 g (švelnus fermentinis)
Apelsinai: 1.00 vnt.
Vynas: 2.00 valg. š. (sausas baltas)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba kiti mėgstami prieskoniai)
Kaip gaminti
  1. Salotų lapus nuplaukite ir suplėšykite gabalėliais.
  2. Vynuoges perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus.
  3. Fermentinį sūrį supjaustykite maždaug centimetro kubeliais, sūrį sutrupinkite.
  4. Viską suberkite į dubenį ir išmaišykite.
  5. Apelsiną nuplikykite verdančiu vandeniu ir nušluosčiusios nutarkuokite žievelę. Išspaustas jo sultis sumaišykite su vynu, aliejumi ir žiupsneliu druskos bei prieskonių.
  6. Apšlakstykite salotas. Apibarstykite tarkuota apelsino žievele bei graikiniais riešutais. 
  7. 20 minučių palikite pastovėti. Patiekite su bandele.
Suskleisti

DAUGIAU IDĖJŲ, KAIP VYNUOGĖMIS PAPUOŠTI PATIEKALUS, SIŪLOME PASISEMTI IŠ NUOTRAUKŲ GALERIJOS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų