Kauno seniamiestyje „ManGi Hot Dogs“ veikia jau trečius metus, per tą laiką iš esmės nekito nei restorano interjeras, nei meniu – savo pozicijas išlaikė daugelis nuo pat pradžių sukurtų dešrainių. Kaip sako Laura, pati dažną dieną restorane ir dirbanti, „daryti tik nedideli patobulinimai“. Pašnekovė pasakoja, kad prieš atidarydama restoranėlį įsivaizdavo, jog lankytojai bus jaunimas, studentai, pasirodo, nieko panašaus – aktyviausiai dešrainius valgo 30–50 metų žmonės.
Dešrainiai į populiariausių trejetuką nepapuolė
Burgeriai, picos ir kebabai – tokia yra šventa greitojo maisto trejybė Kaune.
Kaunietės dešrainių restoranui, kaip ir visam maitinimo sektoriui, skaudžiai kirto karantinas, o ir dabar situacija dar sunkoka, mat porą pirmųjų darbo metų, ypač šiltuoju sezonu, didžiausią lankytojų srautą restorane sudarydavo beveik vien užsieniečiai. „Būdavo dienų, kai darbe visą dieną kalbėdavau tik angliškai“, – prisipažįsta Laura. Ji kiek apgailestauja, kad vietiniai dešrainius rinkdavosi rečiau nei turistai, o kodėl taip yra, jai pačiai paslaptis. „Burgeriai, picos ir kebabai – tokia yra šventa greitojo maisto trejybė Kaune“, – juokiasi kulinarė ir maisto tinklaraštininkė.
Ir vis dėlto – kokius dešrainius dažniausiai renkasi lankytojai? Pašnekovė nustebina sakydama, kad pirmoje pozicijoje pagal paklausą yra atsidūręs brangiausias meniu dešrainis, kuriame dešrelei ir bandelei kompaniją palaiko grybai ir čederio sūris. „Pavyko padaryti labai vykusią šio dešrainio nuotrauką meniu kortelei, be to, galbūt čederio sūris lietuviams asocijuojasi su mėsainiu“, – tokią netikėtą sėkmę bando paaiškinti pašnekovė.
Antrasis pagal populiarumą dešrainis irgi neįprastas – su ir Lietuvoje populiarėjančiomis fermentuotomis daržovėmis kimchi. Paklausta, ar lietuviai jau žino, kas tai per produktas, Laura pasakoja, kad jei būsimas valgytojas paklausia, ar dešrainis su kimchi aštrus, ji supranta, jog apie šį produktą jis nieko nežino, mat kimchi ir privalo būti aštrus.
Kimchi sudomino kulinarijos legendos laida
Prieš kelis mėnesius Laura nutarė kimchi gaminti didesniais kiekiais ir ėmė šį produktą pardavinėti atskirai. Jei tik kas panori, vakuume supakuotą kimchi ji siunčia net į kitus miestus. Pati pašnekovė pagal korėjietišką tradiciją fermentuotomis daržovėmis susidomėjo beveik prieš dešimtmetį, pamačiusi legendinio Anthony Bourdaino laidą, skirtą Korėjai. „Tada susiradau internete filmukų ir pradėjau eksperimentuoti pati“, – prisimena ji.
Per beveik dešimt metų ir Lietuvoje situacija pasikeitė – vietinėse elektroninėse parduotuvėse galima nusipirkti visų kimchi reikalingų pagardų, o jau pagaminto produkto galima rasti net turgavietėse, tiesa, kiek jis autentiškas, kitas klausimas.
Pašnekovė pasakoja kimchi valganti pirmiausiai dėl to, kad jai skanu, be to, juokiasi, kuo daugiau šio produkto valgai, tuo daugiau norisi. Tokių gerųjų kimchi savybių kaip imuniteto stiprinimas ir nauda virškinimui, neatmeta, tačiau, sako, jai tai labiau antraeiliai dalykai.
Nuo dovanos vyrui iki įmonių užsakymų
Su karantinu susijęs priverstinis neveiklumas ir nežinia dėl ateities nemažai virtuvės šefų paskatino pagalvoti apie naujas veiklas ar maisto formatus, tai galioja ir pašnekovei. Šią vasarą Laura ėmė pagal užsakymus gaminti tortus, kurie ypač patinka saldumynų… nemėgėjams. Tokie rimti sumuštinių tortai turi senas tradicijas Švedijoje, Suomijoje, Islandijoje, net estai tokius ruošia, tačiau mūsų šalyje juos gamina nebent viena kita šeimininkė.
Kartais mes pajuokaudavome, kad tikras tortas tai tik su silke ar tik su dešra.
Laura pasakoja, kad mintis pagaminti nesaldų sumuštinių tortą jai kilo prieš vyro gimtadienį. „Kartais mes pajuokaudavome, kad tikras tortas tai tik su silke ar tik su dešra. Pernai prieš vyro gimtadienį supratau, kad turi jis viską, todėl nusprendžiau pagaminti tortą su jo mėgstama lašiša ir ikrais“, – pasakoja. Tortas sulaukė tokios sėkmės, kad Laura gavo paskatinimą gaminti tokius ir kitiems.
Dabar jos asortimente 5 skonių tortai – nuo jau minėtojo su lašiša ir ikrais iki įdaryto vištiena, o kūčioms Laura planuoja pagaminti net tortą su silke. 2,5–3 kg svorio tortus ji pardavinėja po 50 eur ir pasakoja jau sulaukusi dėmesio, pavyzdžiui, buvo užsakymų, kai tokius tortus pirko darbuotojai, sveikindami savo šefą ir pan.
Svarbiausia – geri ingredientai ir deriniai
Kulinarė sako, kad jos gaminamo standartinio dydžio torto užtenka pavalgyti 8–10 žmonių, o jei tortas yra tik vienas iš užkandžių ant stalo, tada ir dar didesniam būriui. „Draugai klausia, kodėl tortų nuotraukose nerodau jų pjūvio, tačiau noriu palikti paslaptį, iš ko jie susluoksniuoti“, – sako Laura, pasakojanti, jog kaip ir dešrainiams, taip ir tortams besistengianti naudoti kuo kokybiškesnius ir idealiai derančius ingredientus.
Tarkime, kol kas ji naudoja pirktinę duoną, tačiau neatmeta, kad ateityje gal ir ją keps pati. Jai svarbūs ir geri, klasikiniai deriniai – pavyzdžiui, jei jau minėtame dešrainyje su kimchi šio fermentuoto produkto aštrumą atsveria austriškos garstyčios su medumi, tai sumuštinių torte vištieną papildo idealiai su ja derantys džiovinti pomidorai, apelsinai.